Що необхідно знати туристу

Сумщина - унікальний у природному відношенні куточок України. На ії території  налічується близько 170 об'єктів  природно-заповідного фонду, область має велику чисельність пам'ятків архітектури, унікальні джерела питної води з цінними лікувальними і питними властивостями.                  

Зрозуміло, що в наш час високого техногенного та психоемоційного навантаження у людей виникає бажання відпочити на мальовничих берегах річок або просто посидіти з друзями  у лісі.

Проте необхідно нагадати, що на окремих місцевостях області протягом  десятиліть  сформувалися території, на яких постійно циркулюють збудники  природно-вогнищевих інфекцій, що передаються людині гризунами, кліщами та  комахами.

За даними багаторічного епідеміологічного та епізоотологічного моніторингу на території області таких місць на сьогодні налічується близько 700. Особливе епідемічне значення  набули трансмісивні та інші природно-вогнищеві інфекції: іксодовий кліщовий бореліоз, лептоспіроз,  туляремія, сказ, кишковий ієрсиніоз, псевдотуберкульоз та гарячка Західного Нілу  (передається птахами).

З 2002року в області  зареєстровано  більш  900 випадків захворювання людей на іксодовий  кліщовий бореліоз. За всі роки спостережень виявлено 241 природних вогнищ бореліозу.   

Переносниками збудників  інфекції є кліщі, які розповсюджені не тільки в Сумській області, а і в більшості областей України і поширені  не лише  у природних зонах відпочинку, але і у межах населених пунктів – парках, скверах, на територіях садових кооперативів, тощо.

Рекомендуємо для запобігання нападу кліщів, а з тим і захворюванню на кліщовий борелеліоз, або хворобу Лайма, необхідно перед відвідуванням лісу застосувати засоби індивідуального захисту – захисний одяг та репеленти для відлякування кліщів. Одяг необхідно надягати таким чином, щоб затруднити заповзання кліща, на голову вдягти капелюх, або пов’язати її косинкою. Одним із надійних засобів попередження захворювання – часте проведення само і взаємооглядів (кожні дві години перебування в природному осередку. Якщо нападу кліща уникнути не вдалось, його необхідно видалити. Найкраще цю процедуру виконає лікар-хірург, у разі самостійного видалення необхідно звернутись до лікаря-інфекціоніста для отримання профілактичного лікування.

Контакт з мишовидними гризунами під час  купання у водоймах,  сінокосу, риболовлі, іншої господарської діяльності може призвести до захворювання лептоспірозом.

З 2000 року в області  реєструється активізація епізоотичного процесу з туляремії, що підтверджується лабораторним виділенням туляремії від гризунів, кліщів та з об'єктів навколишнього природного середовища, в тому числі, з води річок.  Випадки захворювань  населення на туляремію  реєструвались у природних вогнищах Шосткинського, С-Будського,   Буринського , Тростянецького  районів.

Звертаємо Вашу увагу на те, що  в області  залишається неблагополучною епізоотична ситуація  зі сказу – щорічно реєструється від  50 до 200 випадків захворювань  серед тварин. Запам’ятайте, що в цій структурі дикі тварини займають близько 40% (більшість за рахунок лисиць). Відтак, в минулому році за медичною допомогою звернулося 2437 осіб, укушених та  ослинених тваринами, з них діти до 17 років – 30%, при цьому від диких тварин постраждали 38 осіб.

         Шановні туристи та керівники окремих туристичних груп!

 Не забувайте про те, що всі перелічені інфекційні  захворювання  мають гострий початок, як правило, супроводжуються високою температурою, тому при виникненні ситуації, пов'язаної з травмуванням  шкіри, укусами, інших незрозумілих для  Вас станів, пов'язаних з погіршенням здоров'я, необхідно терміново направити постраждалого до найближчого лікувально-профілактичного закладу.

         Крім того, ні в якому разі не рекомендуємо  купатися в місцях, не пристосованих для цих  потреб та не вживати для пиття річкову воду. Це відноситься і до артезіанських джерел та громадських шахтних колодязів, якщо  Ви не маєте даних від уповноважених органів про якість води.

         Не треба забувати, що всяка їжа має терміни придатності, в разі їх порушення вона може стати причиною  гострої кишкової інфекції.

         Враховуючи викладене, рекомендуємо Вам  для з'ясування очікуваних невідомих ризиків перебування  в туристичному  поході ( наявності на  визначеній території  природно-вогнищевих інфекцій, результатів моніторингових досліджень якості питної води із джерел, які потрапляють  в зону туристичного маршруту, особливостей харчування звернутися за інформацією до  відокремлених територіальних структур ДУ « Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України»). В інших питаннях, в тому числі  благоустрою населених пунктів, наявності встановлених міць купання, лабораторно обстежених природних джерел питної води, а також закладів харчування,  пристосованих для обслуговування туристів, рекомендуємо спілкуватися з територіальними  органами місцевого самоврядування.