Про випадки захворювань на менінгіти серед дітей

Про випадки захворювань на  менінгіти серед  дітей м. Суми

 

Випадки захворювань дітей м. Суми на менінгіт розпочали реєструватись з вересня поточного року. Хворіли діти різного віку і з різних дитячих колективів міста, що не дає підстав вважати зростання захворюваності спалахом. Підвищення рівня захворюваності на менінгіти на інших адміністративних територіях області не зареєстровано.

Дані багаторічного спостереження за станом захворюваності менінгітами у м. Суми свідчить про її періодичні підйоми кожні 4-5 років. Останнє зростання захворюваності бактеріальними менінгітами з загальною кількістю захворілих 44 особи було зареєстроване у 2008 році (графік на 1 аркуші).

Протягом 01 вересня – 29 жовтня 2013 року в стаціонарі Комунальної установи «Сумська міська дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» з діагнозом «Менінгіт» пройшли лікування 40 дітей. Останній випадок госпіталізації зареєстрований 25.10.2013.

У 20 дітей (із 40) встановлено діагноз бактеріального менінгіту різної етіології (викликаних стафілококом – 16; стрептококом – 4). У 8 випадках має місце бактеріальний менінгіт неуточнений, у 12 – дослідження продовжуються. Жодного випадку менінгококової інфекції серед дітей з гнійними менінгітами не зареєстрованого. Випадків важкого перебігу хвороби не було.

Станом на 29.10.2013 року в лікарні (на реабілітації) перебуває 15 дітей, з них 5 – заплановані на виписку на 30.10.2013 р. Діти забезпечені необхідною медичною допомогою. Реконвалесцентам організоване диспансерне спостереження. В осередках захворювань здійснюються профілактичні та протиепідемічні заходи в повному обсязі.

На підставі розпорядження головного державного санітарного лікаря м. Суми від 08.10.2013 року № 106 «Про проведення додаткових протиепідемічних заходів при реєстрації менінгітів в дитячих колективах», наказу відділу охорони здоров’я Сумської міської ради від 09.10.2013 № 299 «Про проведення додаткових протиепідемічних заходів при реєстрації менінгітів у дитячих колективах» виданий наказ Комунальної установи «Сумська міська дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» від 23 жовтня 2013 року № 447 «Про проведення додаткових протиепідемічних заходів працівниками Комунальної установи «Сумська міська дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» при реєстрації менінгітів в дитячих колективах міста».

Серед населення розгорнута інформаційно-освітня робота з профілактики менінгітів, в т.ч. в  застосуванням засобів масової інформації.

З метою запобігання виникнення випадків захворювань в організованих колективах  Державною санітарно-епідеміологічної службою області введені посилені заходи профілактики, в т.ч. розроблений алгоритм дій адміністрації навчально-виховних закладів в період підвищеної захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип та рекомендації щодо організації та проведення протиепідемічних заходів у разі виявлення випадків менінгітів.

 

  

Алгоритм дій

адміністрації виховних та навчальних закладів

щодо попередження  розповсюдження захворюваності на ГРВІ, грип та випадків гнійних бактеріальних менінгітів та попередження їх ускладнень, у т.ч. бактеріальних гнійних менінгітів

 

На період підвищення захворюваності на ГРВІ, грип або випадків гнійних бактеріальних менінгітів з метою посилення протиепідемічного режиму адміністрації виховних та навчальних закладах необхідно:

зобов’язати вихователів та класних  керівників провести роботу з батьками щодо недопущення хворих на ГРВІ, грип або гнійні бактеріальні менінгіти дітей до відвідування організованих колективів;

  запровадити активне виявлення педагогічними та медичними працівниками хворих дітей протягом дня, забезпечити тимчасову їх ізоляцію, виклик батьків та відправку додому;

     відмінити кабінетну систему навчання, закріпивши за кожним класом окремий кабінет;

   в групових, класних кімнатах та місцях загального користування запровадити часте провітрювання та вологе прибирання згідно з вимогами державних санітарних правил;

   при захворюваності, що становить 20% та більше від загальної кількості дітей в закладі, рішенням адміністрації закладу за погодженням з управлінням освіти призупиняти навчання;

   силами педагогічного складу, штатних та закріплених за даними закладами медичних працівників територіальних установ охорони здоров’я проводити активну санітарно-освітню роботу серед дітей та батьків щодо профілактики ГРВІ, грипу або гнійних бактеріальних менінгітів, підвищення імунітету, шкідливості самолікування, тощо.

 

  

 

 

Рекомендації по проведенню протиепідемічних заходів

в навчально-виховних дитячих закладах у випадку реєстрації

серозних вірусних менінгітів.

 

 

         При виявленні дитини з ознаками захворювання серозного вірусного менінгіту хворий терміново ізолюється. Проведення протиепідемічних заходів повинно бути розпочате негайно після ізоляції хворої дитини.

         Керівником закладу розробляється план протиепідемічних заходів у закладі, визначаються особи, відповідальні за їх виконання.

В закладі після ізоляції хворої дитини проводиться заключна дезінфекція.

За контактними дітьми  та особами, які перебували  з захворілим протягом останніх 10-ти днів  в однакових умовах щодо зараження встановлюється медичний нагляд  терміном 10 днів з моменту ізоляції захворілого. Медичний нагляд проводиться щоденно з внесенням результатів огляду у відповідні медичні документи.

Запроваджується щоденна система допуску  до закладу дітей, яка передбачає:

опитування вихователем батьків дітей при прийомі до дошкільного закладу щодо стану їх здоровя;

опитування учнів  вчителем перед початком занять або на початку першого уроку кожного учня про стан здоровя (наявність підвищеної температури тіла, головного болю, нудоти, блювоти, болю в горлі, животі та ін.);

     направлення учня з підозрою на захворювання до медичного працівника закладу та повідомлення   про це батьків;

     збір даних  про фактичну кількість відсутніх  дітей з з’ясуванням причин їх відсутності.

Забезпечується  принцип ізоляції дітей класу, де виявлене захворювання при організації  навчального процесу та харчування.

Забороняється участь дітей класу, де виявлене захворювання в загальних культурно-масових  та спортивних заходах  закладу.

Впроваджується поточна дезінфекція в місцях спільного перебування з використанням  дезінфекційного засобу в режимі вірусних інфекцій. Вологе прибирання класних кімнат в кінці робочого дня проводиться  з використанням дезінфекційних засобів при відсутності дітей. Санітарно-технічне технічне обладнання дезінфікується після кожної перерви.

Забезпечується провітрювання учбових приміщень після кожного уроку, рекреацій після кожної перерви.

Під час перерви  необхідно забезпечити максимальне перебування дітей на свіжому повітрі з врахуванням метеорологічних факторів.

Посилюється  контроль за дотриманням санітарно-протиепідемічного режиму на харчоблоці.