Виступ головного державного санітарного лікаря області на урочистостях з нагоди святкування 90-річчя Держсанепідслужби у Сумській області

Виступ головного державного санітарного лікаря області

на урочистостях з нагоди святкування 90-річчя Держсанепідслужби

у Сумській області Псарьова В.М.

 

«Майбутнє медицини належить медицині профілактичній». Ці слова, адресовані півтора століття тому прийдешнім поколінням лікарів, належать   видатному лікарю-хірургу Миколі Івановичу Пирогову. 90 річний досвід діяльності санепідслужби в Україні і на Сумщині й області підтвердив слова великого вченого і вони залишаються актуальними до сьогодні.

Наші попередники, вчені та працівники санепідслужби зробили вагомий внесок в профілактику інфекційних  та  неінфекційних захворювань та отруєнь.  З метою ліквідації та зниження інфекційних хвороб проведено мільйони профілактичних щеплень, лабораторних досліджень  об’єктів довкілля,  в т. ч  води, атмосферного повітря та ґрунтів. 

В рамках виконання Програми економічних реформ «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» на 2010 – 2014 роки, Указів Президента України та постанов Кабінету Міністрів, продовжується реформування системи державної санітарно-епідеміологічної служби. Цими документами визначені функції Державної санепідслужби України в профілактиці інфекційних хвороб, масових неінфекційних та професійних захворювань, радіаційних уражень, запобіганню шкідливого впливу на стан здоров’я та життя людини факторів середовища життєдіяльності. 

В результаті реформування утворено 8 відокремлених структурних підрозділів Головного управління Держсанепідслужби України у Сумській області з загальною чисельністю працюючих - 180 чоловік,  з них 60 державних службовців. А для забезпечення проведення лабораторних, інструментальних та інших досліджень створена Державна установа «Сумський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», яка включає 8 відділів та 13 відділень з загальною чисельністю працюючих 524 особи. Оновлення кадрового забезпечення служби та структурні зміни, які відбулися, оптимізували умови для  виконання завдань, визначених Президентом та Урядом України. 

Внаслідок проведення реформи в системі державного санітарно-епідеміологічного нагляду суттєво змінилися  підходи до планових перевірок суб’єктів господарювання. Зокрема їх кількість скоротилася більш як у 8 разів. 

Відбулося суттєве спрощення дозвільних процедур. Кількість дозвільних документів, які надає Держсанепідслужба, була зменшена з 29 до 8.

Для здійснення всіх цих заходів  на рівні сучасних вимог з року в рік  укріплювалася матеріально-технічна база закладів санепідслужби, зміцнювався  кадровий потенціал. Так,  з початку 2000 років проведено капітальні ремонти та переоснащення лабораторних підрозділів служби, в 2007 році була введена в експлуатацію нова, єдина в області вірусологічна лабораторія, оснащена сучасним лабораторним обладнанням для проведення досліджень, в т.ч.  на генно-молекулярному рівні. Створена нова лабораторія досліджень рівнів електромагнітних полів та інших фізичних факторів. Санітарно-гігієнічна лабораторія акредитована в системі ІСО.

Завдяки самовідданій праці санітарних лікарів, їх помічників, дезінфекторів, лаборантів, технічного та молодшого медичного персоналу минулих років та сьогодення санепідслужба Сумщини завжди була в авангарді Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

На сьогоднішній день, незважаючи на кадрові зміни, що відбулися в результаті реорганізації та реформування, служба забезпечена висококваліфікованими кадрами  -  лікарями та середнім медичним персоналом і готова до виконання поставлених перед нею завдань.

Поряд з ветеранами служби, на варті санітарного та епідемічного благополуччя населення області пліч-о-пліч стоять і молоді представники медиків-профілактиків.

Органи санепідслужби області за безпосередньої підтримки голови обласної державної адміністрації стали фундатором організації на базі медичного інституту СумДУ денного відділення підготовки студентів за фахом «Медико-профілактична справа», де навчаються до 50 майбутніх санітарних лікарів, які поповнять лави нашої служби. Не залишаються поза нашою увагою і майбутні санітарні фельдшери та лаборанти, підготовку яких для роботи в установах санепідслужби забезпечує  Сумський медичний коледж.

У знакові для служби часи реорганізації та реформування працівники санепідслужби будуть залишатися передовим авангардом медицини профілактичного спрямування. І я надіюся на підтримку кожного з Вас, шановні колеги, у виконанні поставлених перед нами завдань.

Держсанепідслужба  області тісно співпрацює з обласною державною адміністрацією та обласною радою. Завдяки цьому за нашою ініціативою тільки в поточному році прийняті та взяті на контроль дуже важливі розпорядження щодо оздоровлення та  відпочинку дітей, про якість та безпеку питного  водопостачання. Відпрацьовані та виконуються програми обласної Ради щодо звільнення території області від шкідливого впливу неопізнаних та непридатних до використання отрутохімікатів. На сьогодні утилізовано більше 2,0 тис. тон таких речовин. В цьому році ми надіємося на її повне виконання, що дасть можливість зберегти підземні та відкриті джерела питного та господарського водопостачання, ґрунти.

Нещодавно сесією обласної ради прийняте рішення «Про стан  та ефективність використання природних ресурсів області», до прийняття якого спеціалісти держсанепідслужби області внесли свої виважені пропозиції. Прийняття цього рішення позитивно вплине на поліпшення умов життєдіяльності населення області. 

На постійному контролі санепідслужби завжди була турбота про здоров’я підростаючого покоління. І наші зусилля в даному напрямку  не були марними. Попри соціально-економічні негаразди в останні роки не допущено спалахів та групових захворювань у навчально-виховних та оздоровчих закладах.

Я хочу запевнити керівництво області, що працівники санепідслужби Сумщини, яка була колискою організації санепідслужби в Україні, з гідністю справляться з поставленими перед нами завданнями, зокрема щодо  виконання стратегії розвитку області «Нова Сумщина – 2015».  Ми, послідовники своїх великих учителів, завжди пам’ятаємо, що профілактична медицина внесла і продовжує вносити вагомий вклад в попередження інфекційних та неінфекційних хвороб поряд із заходами з лікування і що саме профілактичній медицині належить майбутнє.

Серед пріоритетних завдань санепідслужби області  визначено захист  Державних кордонів України від занесення небезпечних та особливо небезпечних інфекцій,  в т. ч.  тих, які мають міжнародне значення.

Хочу винести велику подяку всім працівникам санепідслужби області, низько вклонитися ветеранам служби, ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, більшість яких до цього часу продовжують працювати на благо народу України, згадати тих, кого вже немає поряд з нами.

Шановні колеги! Дозвольте мені висловити глибоку вдячність  керівництву області і особисто Юрію Павловичу, Геннадію Володимировичу та Тамарі Дмитрівні за високу оцінку діяльності працівників санепідслужби області, за підтримку, допомогу та розуміння.

Бажаю всім Вам і Вашим сім’ям міцного здоров’я, благополуччя та наснаги в житті та діяльності на благо нашого народу. І нехай Вам щастить у Вашій долі.

 

 

Дякую за увагу!

З повагою,

 

                                                                                     В’ячеслав Псарьов