Інформація для тих, хто від'їжджає за кордон. Холера в Ємені.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в Ємені зареєстрований найбільший спалах холери в світі, який розпочався в квітні 2017 року. Кількість жертв спалаху досягла 1500 осіб. На початок липня зареєстровано близько 264 тис. випадків захворювання. Кожен день реєструється по 5 тис. нових випадків холери. За оцінками ООН, до кінця серпня кількість хворих сягне 300тис.
Наразі дві третини населення Ємену - це близько 8 мільйонів людей - не мають доступу до чистої питної води (як відомо, холера передається через забруднену воду і їжу).
Міністерство закордонних справ України рекомендує утриматися від поїздок до Ємену у зв'язку зі спалахом холери, а також активізацією терористичної діяльності.
Холера – гостра кишкова інфекція, що супроводжується ураженням тонкого кишківника, блювотою, проносом, швидкою втратою організмом рідини з розвитком різного ступеня обезводнювання аж до смерті.
Джерело інфекції при холері - хвора людина або вібріоносій.
В організм здорової людини збудник проникає через рот:
- з зараженою водою, харчовими продуктами, при купанні в забруднених водоймах, під час умивання, а також при митті посуду зараженою водою;
- через руки, предмети побуту, забруднені виділеннями хворих (випорожнення, блювотні маси). Крім того, холерні вібріони можуть переноситись мухами.
Хворий становить загрозу для оточуючих протягом всієї хвороби: з моменту появи перших клінічних симптомів (рідкі випорожнення при відсутності білю в животі, блювота без нудоти, відсутня лихоманка), а також у стадії одужання. Найбільшу загрозу представляють хворі з вираженою клінічною картиною, які виділяють у перші 4-5 днів захворювання за добу до 10-20 л випорожнень, що містять велику кількість збудника.
Заходи профілактики.
- ретельне миття рук з милом після прогулянок, після відвідування туалету, перед їдою та перед приготуванням страв;
- при відсутності умов для миття рук, необхідно використовувати антисептичні засоби для обробки рук;
- не використовувати воду із сумнівних джерел водопостачання, вживати якісну питну воду, що подається безпечними водопровідними джерелами.
- воду з нецентралізованих джерел (копанок, колодязів тощо) перед вживанням необхідно обов’язково кип’ятити.
- мити під проточною водою овочі, фрукти, ягоди, зелень та ошпарюйте їх окропом;
- купатися тільки у відведених для цього місцях;
- при появі ознак кишкової інфекції (пронос, блювання, біль в животі) треба негайно звернутись до лікаря.