Інформація для тих, хто від'їжджає за кордон. Холера в Ємені.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в Ємені зареєстрований найбільший спалах  холери в світі, який розпочався в квітні 2017 року.  Кількість жертв спалаху досягла 1500 осіб. На початок липня  зареєстровано близько 264 тис. випадків захворювання. Кожен день реєструється по 5 тис. нових випадків холери. За оцінками ООН, до кінця серпня кількість хворих сягне 300тис.

Наразі дві третини населення Ємену - це близько 8 мільйонів людей - не мають доступу до чистої питної води (як відомо, холера передається через забруднену воду і їжу).

Міністерство закордонних справ України рекомендує утриматися від поїздок до Ємену у зв'язку зі спалахом холери, а також активізацією терористичної діяльності.

Холера – гостра кишкова інфекція, що супроводжується ураженням тонкого кишківника, блювотою, проносом, швидкою втратою організмом рідини з розвитком різного ступеня обезводнювання аж до смерті.

          Джерело інфекції при холері - хвора людина або вібріоносій.

В організм здорової людини  збудник  проникає через рот:

- з зараженою водою, харчовими продуктами, при купанні в забруднених водоймах, під час умивання, а також при митті посуду зараженою водою;

- через руки, предмети побуту, забруднені виділеннями хворих  (випорожнення, блювотні маси). Крім того, холерні вібріони можуть переноситись мухами.

Хворий становить загрозу для оточуючих протягом всієї хвороби: з моменту появи перших клінічних симптомів  (рідкі випорожнення при відсутності білю в животі, блювота без нудоти, відсутня лихоманка), а також у стадії одужання. Найбільшу загрозу представляють хворі з вираженою клінічною картиною, які виділяють у перші 4-5 днів захворювання за добу до 10-20 л випорожнень, що містять велику кількість збудника.

Заходи профілактики.

          - ретельне  миття рук з милом після прогулянок, після відвідування туалету, перед їдою та перед приготуванням страв;

          - при відсутності умов для миття рук, необхідно використовувати антисептичні засоби для обробки рук;

- не використовувати  воду із сумнівних джерел водопостачання, вживати якісну питну воду, що подається безпечними водопровідними джерелами.

- воду з нецентралізованих джерел (копанок, колодязів тощо) перед вживанням  необхідно обов’язково кип’ятити.

- мити під проточною водою  овочі, фрукти, ягоди, зелень  та ошпарюйте їх окропом;

- купатися тільки у відведених для цього місцях;

- при появі ознак кишкової  інфекції (пронос, блювання,  біль в животі) треба негайно звернутись  до лікаря.