Про стан підготовки обласних дитячих закладів оздоровлення та відпочинку до роботи в літню оздоровчу кампанію 2017 року

 

Оздоровлення дітей можна вважати повноцінним та якісним тільки за умов, що дитина вживає доброякісну питну воду та харчові продукти, купається в чистих водоймах, а заклад для оздоровлення розташований в рекреаційній зоні, де відсутні умови для розповсюдження інфекційних захворювань (кліщі, геогельмінти на дитячих майданчиках, тощо).

Для забезпечення лабораторного контролю щодо дотримання безпечних санітарно-гігієнічних умов перебування дітей щорічно ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» контролює мікробіологічні та санітарно-хімічні показники води, яку вживають діти саме в цих закладах, стан відкритих водойм в місцях купання з відбором проб води для лабораторних досліджень, проводять інші лабораторні обстеження, в тому числі, зелених зон і прилеглих до закладів територій на наявність кліщів.

Незважаючи на те, оздоровча кампанія в області ще не розпочата, станом на 23 травня лабораторно обстежено 575 закладів оздоровлення та відпочинку.

Встановлено: із досліджених 633 проб питної води на відповідність вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по бактеріологічним показникам 42 проби (6,6%) не відповідали санітарним вимогам. Найгірші показники зареєстровані в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
Л.-Долинського району (6 проб води із 18 відібраних не відповідали вимогам державного стандарту). Відповідно в Білопільському районі 10 проб води із 54, Роменському районі 6 проб води із 34 відібраних, С.-Будському районі 6 проб води із 36 відібраних та Недригайлівському районі 2 проби води із 14 відібраних.

Із 562 відібраних проб питної води на відповідність вимогам державного стандарту по санітарно-хімічним показникам 61 зразок (10,9%) не відповідав санітарним вимогам; найбільший показник незадовільних проб склав в закладах м. Суми – 45,8% (27 проб із 59 досліджених), Конотопського району – 30,2% (1 із 43), Сумського району – 23,5% (8 із 34), Охтирського району – 15,4% (6 із 39) та Глухівського району – 12% (6 із 50) – за рахунок підвищеного вмісту сполук заліза та каламуті.

Проведений відбір 15 проб води з відкритих водойм Конотопського, Лебединського, Путивльського, С.-Будського районів в місцях, відведених для купання, з метою дослідження на бактеріологічні та санітарно-хімічні показники. Відхилень від санітарно-гігієнічних норм не виявлено.

З метою недопущень епідемічних ускладнень серед дітей ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» по результатах лабораторних обстежень власникам дитячих закладів оздоровлення та відпочинку було надано 94 рекомендації щодо покращення якості питної води та благоустрою зон відпочинку.

Робота в цьому напрямку продовжується.