ХАРЧУЙТЕСЬ ВЗИМКУ ПРАВИЛЬНО

ХАРЧУЙТЕСЬ ВЗИМКУ ПРАВИЛЬНО

 

Основна проблема, з якою ми зустрічаємось взимку, це стійке відчуття холоду. Щоб зігрітись, організм витрачає допоміжну енергію. Крім того, наша імунна система взимку працює в авральному режимі, стикаючись  з великою кількістю різних інфекцій. На ці процеси також  використовується значна кількість енергії. Тобто, використовується більше ніж утворюється. Ось чому ввечері нас морозить, болить голова, хочеться закутатись в плед, попити гарячого чаю. Слід знати, що постійно морозить та проявляється  сонливість, дискомфорт, часте сечовипускання, болі у попереку, знижений половий потяг – ознаки  виснаження енергії. Виходячи з цього, основною задачею людини взимку є – забезпечення і поповнення енергії.

Для цього дуже важливо взимку правильно організувати свій режим харчування саме з урахуванням особливостей холодного періоду року. Основним і самим доступним джерелом енергії повинні бути вуглеводи, які є в кашах (вівсяній, гречаній, кукурузній, перловій), макаронах із твердих сортів пшениці, коричневому рисі і хлібі з цільного пшеничного зерна,а також крохмаломістких овочах (капусті, пастернаку, ріпі, буряку, гарбузі, картоплі, топінамбурі). Саме ці продукти здатні забезпечити довгий «обігрів організму». Вони крім того містять цілий набір корисних речовин, в т.ч. вітаміни, мінеральні речовини, пігменти, клітковину, в яких наш організм в цей період відчуває  потребу. Причому корисні овочі як сирі, так і тушковані. Також корисно добавляти до крохмаломістких продуктів любу зелень                      (петрушку, салат, укріп). Для стимуляції органів травлення і виділення                    (шлунку, 12 палої кишки, нирок і сечового міхура), функція яких взимку частково знижена, використовують підсушений хліб, який відмінно  збуджує шлунок і такі гіркі овочі як хрін, редька, гірчиця, гіркий перець.

Не слід забувати про жири, які разом з вуглеводами приймають безпосередню участь в формуванні таких важливих складових імунної системи, як макрофаги і лімфоцити. Холестерин, який міститься в тваринних жирах, необхідний для побудови міцних кліточних мембран, а тому корисно у виважених кількостях (10-15г на добу) споживати вершкове масло або сало,  а також яєчні жовтки ( не більше одного в день). Компонент рослинного масла - вітамін Е також підвищує стійкість імунної системи до інфекції і тому щоденно необхідно вживати 1-2 столові ложки рослинного масла у складі продуктів. Виходячи з цього, взимку не слід дотримуватись знежирених дієт

Взимку корисні кисломолочні продукти, які покращують стан  кишечника, який є важливою частиною імунної системи організму. А ось солоні продукти слід обмежити. Скажімо, не з’їдати весь оселедець повністю, достатньо з’їсти лише один кусочок.

Взимку старайтесь їсти лише теплу та гарячу їжу, відмовившись від бутербродів і холодних закусок. При цьому корисні супи (юшки) здобрені розгріваючими спеціями. Навіть якщо ви не є прихильниками східної кухні, то зверніть увагу на приправи, «які дають тепло»  чорний та червоний перець, імбир, кардамон, аніс, коріандр і гвоздика, які окрім того, ефективно знижують ризик утворення тромбів,причому гвоздика в цьому відношенні пересилює аспірин, а перець чілі  сприяє розчиненню тромбів які є в організмі людини.

І не забувайте також про цибулю і часник. Сила фітонцидів, які є в часнику, по ступеню впливу на бактерії порівнюється до дії, яку  вчиняє на мікроорганізми висока температура. В часнику виявлені також протизвертуючі  компоненти, які знижують ризик утворення тромбів і сприяють розчиненню тромбів що є в організмі (три зубчика сирого часнику в день посилюють активність цієї системи на 20%). Цибуля також багата на фітонциди. При цьому достатньою протягом 3-5 хвилин пожувати цибулю і ротова порожнина буде продезінфікована Цибуля здатна нейтралізувати шкідливі наслідки споживання жирів, а тому її корисно вживати в поєднанні з жирною їжею.

Восени і взимку лікарі рекомендують випивати не менше півтора-двох літрів рідини. По-перше: через  те що повітря взимку і на вулиці і в приміщенні пересушене морозом і центральним опаленням. І тоді повітря починає тягнути вологу з нас. Обвітрена шкіра, постійне першіння у горлі, яке ми сприймаємо  як початок застуди. Окрім того, згідно біогодиннику Землі, вода максимально всмоктується в організмі вночі. І чим довше ніч тим більше і краще вода всмоктується. Довгих ночей більше всього взимку, і тому взимку і існує підвищена потреба організму у рідині. Тому корисно випивати стакан  рідини на ніч. Це може бути просто вода, або настоянка шипшини, або  чай з травами (лимонником, мелісою,м’ятою), а також з медом, з ягодами чорниці, брусники, ожиною, чорною смородиною), з високим вмістом природних пігментів, які захищають судини, знімають набряки, нормалізують кишкову мікрофлору.

Літом і осінню обов’язково включайте ці ягоди до свого раціону у сирому вигляді або перетерті з цукром, а також у вигляді компотів, киселів, джемів, варення.

Ще тим паче важливо, що вони також є джерелом вітаміну С. Додаткові кількості цього вітаміну можна отримати з цитрусових (лимона, мандаринів, апельсинів), а також з нашої любимої квашеної капусти . А джерелом інших важливих вітамінів – жиророзчинних А.Е і Д можуть бути блюда з коров’ячої або телячої печінки, риб’ячий жир,морква, паростки пшениці,шпинат і оливкове масло. Вірною ознакою нехватки  цих вітамінів є «зимові» проблеми  зі шкірою, коли вона стає не еластичною, починає лущитися і виглядає змореною.

Взимку сніданок по калорійності повинен складати біля 40% від добового раціону прийому їжі. Проміжок між вечерею і сніданком повинен бути не менше 10 годин. В крайньому разі, ви можете дозволити собі «другу вечерю» з яблука або стакану кефіру. Дуже корисне часте і дрібне харчування.

Дієтологи рекомендують взимку утриматись від всяких дієт, які можуть призвести до зниження імунітету, до підвищеної втоми, а також сприяти розвитку депресії. Зайві 2-3  і навіть 4 кг, які людина, як правило, набирає взимку, уходять самі собою (або при мінімальних зусиллях) в перший же місяць весни, коли прискорюються обмінні процеси і підвищується рухлива активність. І взагалі взимку, коли сухо і холодно, корисно грітись біля вогню, відвідувати вологу парну, натирати тіло маслом      (оливковим  або топленим вершковим), щоб організм не зневоднювався і зберігав тепло.

Окрім цього слід пам’ятати, що для всієї природи зима – це час покою, і людині не слід ігнорувати це. Довгі зимові ночі – не помилка природи, а сигнал, що слід більше відпочивати, не виснажуючи організм дуже великою активністю. Проте зимове уповільнення темпу не слід доводити  до крайностей і перетворювати у зимову сплячку. Дозоване фізичне навантаження навпаки здатне укріпити імунну систему, підвищити настрій, покращити життєдіяльність організму. Корисні - ранкова гімнастика, швидке ходіння, катання на лижах, ковзанах – тобто традиційні зимові розваги, з врахуванням звичайно температури повітря.

І ще. Взимку слід правильно одягатись. Правильно це, по-перше- багатослойно, як капуста, по друге – рівномірно, щоб не мерзли окремі частини тіла, по третє – закривати шию, яка є самим вразливим для холоду містом, через те, що на ній більше всього рецепторів, які уловлюють температуру навколишнього середовища. Тому якщо замерзла шия – то холодно всьому тілу. По четверте – слідкуйте за тим, щоб була прикрита область  попереку (поясниці). Китайці вважають, що наша життєва енергія взимку зберігається у нирках, і тому турбота про них сприяє благополучній подорожі через довгу зиму.

Ну і на останок ще одна порада. Не напрягайте  зверху міри свої життєві сили. Краще відмовитись від частини запланованих, проте не обов’язкових справ. В цілому, якщо правильно себе повести по відношенню до свого організму то приплив енергії йому гарантований.