ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ЯК ЧАСТИНА ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ЯК ЧАСТИНА ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

 

 

Раціон харчування в значній мірі визначає здоров'я населення, зростання його чисельності і розвиток. За останні десятиріччя підвищились темпи змін в раціоні харчування і способу життя населення, визване урбанізацією, економічним розвитком ринку. Це призвело до значного впливу на якість раціону і на здоров'я населення нашої держави. Продукти харчування стали доступнішими і різноманітними і тим паче, це призвело до суттєвих проблем, які визвані неправильним харчуванням, пониженням фізичної активності населення, а також хронічних захворювань, причини яких пов’язані з незбалансованим раціоном харчування.

Особливо визиває опаску тенденція, яка виникла в останнє десятиріччя – це зниження фізичної активності населення, ведення малорухливого способу життя, яке визване, зокрема, з наявністю автотранспорту, використання побутових приборів, які дозволяють знизити трудомісткість роботи вдома; ліквідація робочих місць, які вимагали ручної фізичної праці, і дозвілля, яке переважно представляє собою часопроводження, не пов’язане з фізичною активністю.

В наслідок вище перерахованих змін в способі життя і раціоні харчування населення суттєво зростає ризик розвитку неінфекційних хвороб, таких як захворювання на серцево-судинні системи, непрацездатності і передчасної смертності населення.

Щоб уникнути неблагополучних наслідків, пов’язаних з неправильним раціоном харчування, слід дотримуватись простих способів здорового харчування, визначених Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

1.Здорове збалансоване харчування основується на різноманітних продуктах переважно рослинного, а також тваринного походження.

2.Різноманітні овочі і фрукти слід вживати декілька разів на день (біля 500 грамів). Слід перевагу надавати продуктам «місцевого походження».

3.Молоко і молочні продукти з низьким вмістом жиру і солі  (кефір, кисле молоко, сир, йогурт) необхідні в щоденному раціоні.

4.Заміняти м'ясо і м’ясні продукти з високим вмістом жиру на бобові, рибу, птицю, яйця або пісні сорти  м’яса. При цьому порції м’яса, риби або птиці повинні бути невеликими.

5.Контролювати надходження жиру з їжею (не більше 30% від добової калорійності) і замінити тваринний жир на жири рослинного походження.

6.Обмежити споживання цукру, солодощів, кондитерських виробів.

7.загальне споживання солі, з урахуванням солі, яка міститься в хлібі, консервованих і інших продуктах, не повинно перевищувати однієї чайної ложки в день. Рекомендується використовувати йодовану сіль.

8.Щоб підтримувати масу тіла в рекомендованих межах, необхідне помірне фізичне навантаження.

9.Приготування їжі на пару,

10.Варка, запікання або обробка в мікрохвильовій печі зменшує кількість жиру в готових стравах. Слід уникати багаторазового розігрівання їжі, через що в ній, в наслідок цього, руйнується частина вітамінів і інших важливих поживних речовин, і утворюються нові, часто токсичні компоненти, які провокують захворювання  кишковика і печінки.

В процесі приготування їжі не слід її переварювати. Краще, якщо овочі (за виключенням картоплі і буряка) будуть варитись або тушкуватись 5-10 хвилин. Це збереже в них поживні і біологічно активні речовини.

Важливо пам’ятати, що збалансований раціон харчування є невід’ємною частиною зміцнення і підтримання здоров'я людини протягом всього її життя.