Паразитарні хвороби в І кварталі 2016 р.

Паразитарні хвороби  в І кварталі 2016 р.

 

За 3 місяці 2016 р. в області зареєстровано 943 хворих паразитарними захворюваннями, показник захворюваності становить 86 на 100 тис. населення, що на 17%  нижче порівняно з аналогічним періодом минулого року.

74% серед  виявлених хворих складають діти.

Серед зареєстрованих хворих найбільший відсоток мають гельмінтози – 77,8%, на протозоози (лямбліоз) припадає 16%, на коросту – 6%.

За 3 місяці зареєстровано зниження захворюваності населення гельмінтозами на 11,6%, лямбліозом  - на 31,7 %, корости – на 25,7%.

Серед найбільш поширених інвазій за цей період в області виявлено 509 хворих ентеробіозом, 151 – лямбліозом, 128 - аскаридозом , 78 – опісторхозом і 57 - коростою.

Зареєстровані поодинокі випадки паразитарних хвороб: 12 – трихурозу, 5 випадків токсокарозу, по 1 випадку дирофіляріозу, ехінококозу та інвазіі, спричиненої гельмінтами і лямбліями.

Враховуючи вищевикладене, перед фахівцями закладів Держсанепідслужби області поставлені задачі на ІІ квартал 2016 р. :

1. Забезпечити організацію паразитологічного обстеження організованого дитинства та вжити заходів щодо проведення в повному обсязі протиепідемічних заходів в осередках.

2. Забезпечити ефективний епіднагляд за малярією шляхом постійного контролю за виконанням Постанови головного державного санітарного лікаря України від 07.11.11 р. №19 «Про заходи щодо профілактики малярії в Україні».

3. Продовжувати виконання заходів щодо оздоровлення осередків опісторхозу.

4. Під час підготовки оздоровчих закладів до відкриття в сезон 2016 р.:

-  організувати обстеження території заміських дитячих таборів, будинків відпочинку, санаторіїв на наявність кліщів та інших кровосисних комах, розробити заходи щодо захисту дітей і відпочиваючих від їх нападу, проконтролювати їх виконання;

-  провести санітарно-паразитологічне дослідження води в місцях купання дітей та ґрунту на дитячих майданчиках оздоровчих закладів.

5. Забезпечити контроль за виконанням вимог наказу МОЗ України від 30.08.2005 р. №431 «Про вдосконалення заходів з профілактики кліщового вірусного енцефаліту в Україні». Звернути увагу на збір епідеміологічного анамнезу у хворих з лихоманкою та проконтролювати  обов’язкове імунологічне обстеження на КВЕ хворих з гарячкою, в анамнезі яких встановлений факт присмоктування кліщів.

6. Активізувати санітарно-освітню роботу серед населення на тему профілактики паразитарних хвороб, звернути увагу на профілактику трансмісивних хвороб, опісторхозу  і контактних інвазій.