ХВОРОБА, СПРИЧИНЕНА ВІРУСОМ ЗІКА

ХВОРОБА, СПРИЧИНЕНА ВІРУСОМ ЗІКА

( пам’ятка  особі, що подорожує)

 

Хвороба, спричинена вірусом Зіка – це арбовірусна інфекція, що передається комарами роду Aedes з легким перебігомлихоманки на фоні загального нездужання з висипанням, кон’юнктивітом, болями в м’язах, суглобах, що тривають від 2 до 7 діб.

Зважаючи на швидке розповсюдження вірусу Зіка в Американському регіоні, збільшення частоти вроджених аномалій, випадків синдрому Гієна-Барре, інших неврологічних та аутоімунних порушень у країнах, де встановлено циркуляцію збудника, 1 лютого 2016 р. ВООЗ офіційно оголосила епідемічну ситуацію у Бразилії та Французькій Полінезії надзвичайною ситуацією у сфері громадського здоров’я, що має міжнародне значення.

Переносник хвороби - комарі видів Aedes aegypti та Aedes albopictus,поширені у регіонах з тропічним та субтропічним кліматом. За час спостереження в Україні ці види переносників відсутні, проте, не виключається можливість  завезення в Україну та репродукції на новому місці комарів виду Aedes albopictus. Найближчі до України країни, у яких встановлена їх наявність це: Грузія, Болгарія, Туреччина та Греція.

Механізм передачі інфекції – трансмісивний, через укуси інфікованих вірусом Зіка самок комарів роду Aedes, вертикальний- від матері до дитини тастатевий шляхи. Не виключена можливість зараження при переливанні крові.

Сучасна епідемічна ситуація. Спалахи хвороби, викликаної вірусом Зіка, були зареєстровані в Африці, Північній і Південній Америці, Азії й Тихоокеанському регіоні.

Станом на 27.01.2016 р. випадки інфікування вірусом Зіка зареєстровані у 29 країнах світу:  Барбадосі, Болівії, Бразилії, Кабо-Верде, Колумбії, Еквадорі, Сальвадорі, Французькій Гвіані, Гваделупі, Гватемалі, Гондурасі, Гайані, Сурінамі, Таїланді, Венесуелі, Мексиці, Новій Каледонії, Панамі, Парагваї, Перу, Пуерто-Ріко, Самоа, на Гаїті та Фіджі, Ямайці, Мальдівах та Мартініці, Сен-Мартені та Соломонових островах.

Протягом січня 2016 року зросла кількість імпортованих випадків хвороби, спричиненої вірусом Зіка, до США, Європи та інших країн. Випадки хвороби Зіка зареєстровані у:Австрії, Великобританії, Данії, Ізраїлю, Іспанії, Італії, Нідерландах, Німеччині, Португалії, США, Фінляндії, Франції, Швейцарії та Швеції. У всіх випадках зараження відбувалося у країнах Центральної та Південної Америки. У лютому – завезено 1 випадок хвороби до Росії ( Москва).

Клініка. Хвороба, спричинена вірусом Зіка, перебігає зазвичай у формі легкого захворювання з неспецифічними симптомами. Найчастіше спостерігаються такі симптоми: гарячка, головний біль, загальне нездужання, макуло-папульозна висипка, свербіж, кон’юнктивіт, біль у м’язах та суглобах (зап’ястних, колінних суглобів, суглобів гомілки).

Ускладнення. Під час великих спалахів у Французькій Полінезії ( 2013 - 2014 рр.) і в Бразилії (2015 р.) національні органи охорони здоров'я повідомляли про можливі неврологічні і аутоімунні ускладнення хвороби, викликаної вірусом Зіка, а саме:

-збільшення числа фактів, що підтверджують зв'язок між інфікуванням вірусом Зіка вагітних жінок та мікроцефалією у народжених  ними дітей;

-збільшення числа випадків синдрому Гійєна-Барре – аутоімунного захворювання з ураженням нервової системи.

Лабораторна діагностика вірусної інфекції Зіка ґрунтується на виявленні вірусної РНК в крові хворих методом зворотної транскріпції та полімеразної ланцюгової реакції (ЗТ-ПЛР), ізоляції вірусу, виявленні специфічних до вірусу Зіка IgM- або IgG-антитіл серологічними методами.

Лабораторному обстеженню підлягають пацієнти, які нещодавно повернулися з районів, де реєструються випадки захворювання на цю інфекцію та у яких впродовж 14 днів після повернення, з’явилися гарячка, з різким підвищенням температури тіла,  макуло-папульозний висип, біль у суглобах та кон'юнктивіт.

Лікування.  Специфічне лікування та вакцина проти вірусу Зіка відсутні. Тому проводиться симптоматичне лікування: люди, інфіковані вірусом Зіка, повинні багато відпочивати, пити багато рідини й приймати звичайні препарати для усунення болю, лихоманки і свербежу.

В основі профілактики хвороби, спричиненої вірусом Зіка, є скорочення чисельності комарів, як переносників вірусу, шляхом знищення і перетворення місць їх виплоду і зниження ймовірності контакту людей з комарами, попередження укусів комарів, особливо для вагітних жінок.

Протягом усього терміну перебування в країнах, де є потенційний ризик зараження хворобою Зіка, слід використовувати репеленти, носити одяг (бажано світлих тонів), що закриває якомога більшу частину тіла, застосовувати фізичні бар'єри, такі як сітки, зачинені двері і вікна, а також протимоскітні пологи для сну. Крім того, важливо не допускати створення умов для  розмноження комарів, для чого слід спорожняти, очищати або накривати ємності, в яких може накопичуватися вода: відра, квіткові горщики, тощо.

Перед виїздомв країни з тропічним і субтропічним кліматом важливо завчасно уточнити, в т.ч.  у територіальних закладах Державної санітарно-епідеміологічної служби та у туроператорів дані про епідемічну ситуацію в конкретній країні та виконувати заходи профілактики.