У зв’язку з різким підвищенням протягом 2 останніх тижнів рівня захворюваності населення області на ГРВІ та грип наголошуємо на необхідності дотримання заходів щодо їх попередження та розповсюдження.

У зв’язку з різким підвищенням протягом 2 останніх тижнів рівня захворюваності населення області на ГРВІ та грип наголошуємо на необхідності дотримання заходів щодо їх попередження та розповсюдження.

                           

До груп ризику щодо захворювання  відносяться діти до 5 років, вагітні, люди похилого віку, хворі на тяжкі хронічні захворювання, всі, хто працює у багатолюдних місцях (працівники окремих професій:педагогічні та медичні працівники, військовослужбовці, робітники громадського транспорту та сфери обслуговування).

Вірусом грипу та ГРВІ можна заразитися від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим (перебування в радіусі до 2-х метрів) та контактно-побутовим шляхом під час кашлю, чхання, розмови, контакту із забрудненими поверхнями (перила, дверні ручки тощо).

Для попередження зараження грипом та ГРВІ необхідно:

обмежити, а  по можливості, відвідини місць великого скупчення людей та контакти з хворими на грип та ГРВІ;

проводити регулярне вологе прибирання та часте провітрювання приміщень;  не переохолоджуватись; часто мити руки з милом;

повноцінно харчуватись та додати до раціону: цибулю, часник, мед, лимони, грейпфрути, чорну смородину, обліпиху, журавлину, моркву, волоські горіхи, зелений та трав'яний чаї, настій шипшини; проводити вітамінопрофілактику;

користуватись одноразовими паперовими серветками при нежиті та кашлі.

Клінічні ознаки грипу та ГРВІ:різке підвищення температури тіла вище 38°С; головний біль, біль у м’язах, біль у горлі; виражена слабкість; сухий кашель, нежить.

Особливо небезпечними є ускладнення грипу та ГРВІ такі як пневмонія, менінгоенцефаліт, серцево-легенева недостатністьта інші.      

У разі наявності вищезазначених симптомів для уникнення ускладнень  необхідно терміново звернутися до лікаря так як розпочати адекватне лікування важливо протягом перших 2 діб хвороби.

Самолікування є небезпечним та може призводити до тяжких наслідків.

 Якщо в ході лікування захворювання вдома стан хворого погіршується (з’являються серцебиття, задишка, блідість, синюшність, крововиливи на шкірі та слизових оболонках, сильний головний біль, тривала висока температура тіла, яка не знижується при прийомі жарознижуючих препаратів тощо) необхідно терміново звернутись за медичною допомогою.

Бажаємо здоров’я!