Радіаційна ситуація на території області

Радіаційна ситуація на території області

 

Фахівці Держсанепідслужби області щомісяця протягом багатьох років здійснюють радіоекологічний моніторинг за радіаційним фоном, продуктами харчування, питною водою, об’єктами довкілля, будівельними матеріалами, деревиною відповідно до вимог Законів України:  “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24.02.1994 р. № 4004-ХІІ, “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” № 796-ХІІ від 28.02.1991 року, “Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи”  № 791а-ХІІ від 27.01.1991 року, “Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання” № 15/98-ВР від 14.01.1998 року, «Комплексної програми здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду в галузі радіаційної безпеки України, радіаційного моніторингу довкілля установами та закладами Державної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України із залученням науково-дослідних інститутів АМН України» та інших нормативних документів.

Підсумки цього моніторингу двічі на рік надаються до МОЗ України.

У поточному році проводились роботи з радіаційного контролю майданчику тимчасового зберігання промислових відходів з підвищеним рівнем природних радіонуклідів в цеху капітального і підземного ремонту свердловин НГВУ „Охтирканафтогаз”. Виконано 192 дозиметричних вимірювання гамма-бета-альфа-випромінювання, 4 вимірювання еквівалентної рівноважної об’ємної активності радону-222,  досліджено  9 проб ґрунту та 2 проби стічної води на вміст природних радіонуклідів, відібрано 20 мазків на поверхневу забрудненість бета-випромінюючими ПРН. Радіаційний стан в санітарно-захисній зоні майданчику в цілому безпечний.

З метою підготовки Дозволів Держсанепідслужби на проведення робіт з джерелами іонізуючого випромінювання – Санітарних паспортів, фахівцями радіологічної лабораторії за 9 місяців 2015 року проведено визначення радіаційної ситуації на 11-тьох радіологічних об’єктах з проведенням дозиметричного контролю. Здійснено 652 вимірювання. Перевищень  потужності експозиційної дози рентгенівського і гамма-випромiнювання, бета та альфа-забруднення не знайдено. Зовнішнє  опромінення персоналу на робочих місцях не перевищувало ліміт дози згідно  вимог НРБУ-97.

У відповідності до “Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97)” ДГН 6.6.1.-6.5.001-98 (пп. 8.5.2, 8.6.1), затверджених наказом МОЗ України від 14.07.1997 року № 208,  та “Основних санітарних правил забезпечення радіаційної безпеки України” ДСП 6.177-2005-09-02 (п.19), затверджених наказом МОЗ України від 02.02.2005 року № 54, обов’язковому радіаційному контролю підлягають дитячі установи, в т.ч. дитячі оздоровчі табори.

Тому фахівцями радіологічної лабораторії ДУ «Сумський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» проведені радіологічні обстеження приміщень та території 8-ми оздоровчих таборів м. Суми, всього виконано 6201 дозиметричне вимірювання.

Потужність еквівалентної дози гамма-випромінювання в приміщеннях цих таборів коливався від 0,08 мкЗв/год. до 0,18 мкЗв/год., що не перевищує нормативний показник 0,30 мкЗв/год.

Рівень зовнішнього гамма-випромінювання на території оздоровчих таборів складав 0,10-0,14  мкЗв/год., що не перевищує природний радіаційний фон, характерний для території області.

За 9 місяцівпоточного року досліджено 1522 проби харчових  продуктів, питної води, об’єктів навколишнього середовища, в т.ч. 1032 проби харчових продуктів, питної  води – 74 (арт-свердловин - 67, шахтних колодязів – 7), води  відкритих   водоймищ - 16,  будматеріалів – 102, деревини та виробів з неї – 90 проб, інших - 208 проб.

Понад допустимі рівні згідно ГН 6.6.1.1-130-2006 радіоцезій знайдений в одній пробі лікарської сировини ТОВ «Сумська продовольча компанія», реалізація її була заборонена.

Вміст цезію перевищував також в 9 пробах ґрунту, відібраного в Шосткинському районі (ІІІ зона радіоактивного забруднення).

За результатами досліджень на будівельну сировину було видано 36радіаційних сертифікатівта 36паспортів радіаційної якості по І класу. На деревину підготовлено 127 радіаційних сертифікатів.Перевищення вмісту природних і штучних радіонуклідів не знайдено.

На виконання постанови головного державного санітарного лікаря області від 15.06.2005 року № 7 «Про обов’язковий радіаційний контроль води артезіанських свердловин» та вимог п.19.4 “Основних санітарних правил забезпечення радіаційної безпеки України” на вміст природних та штучних радіонуклідів обстежено на території області 67 артезіанських свердловин, підготовлено 60 гігієнічних паспортів радіаційної якості питної води.

 

Середньорічні концентрації у повітрі радіонуклідів за останні 5 років практично залишалися на одному рівні – 0,24*10-5 Бк/м3 цезія-137 і 0,03*10-5 Бк/м3 стронція-90, що на декілька порядків нижче допустимих показників для населення за “Нормами радіаційної безпеки України (НРБУ-97)”. Атмосферні випадіння радіонуклідів за останні 5 років зменшилися майже в 8 разів.

Радіоактивне забруднення річок і озер обумовлено, головним чином, змивом радіонуклідів з поверхні ґрунту. Ця забрудненість має тенденцію до зниження – в середньому на 20%. Концентрація стронцію-90 у річках області складає 6,2 мБк/л, що майже в 1000 разів нижче допустимого рівню для питної води.  Концентрація цезію-137, навіть, у річках на забрудненій території області також в 1000 разів нижче допустимої для питної води.

На забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи територіях Шосткинського та Ямпільського районів  протягом поточного року відібрано та досліджено 103 проби харчових продуктів, продукції рослинництва, тваринництва та об’єктів навколишнього середовища, виконано 195 дозиметричних вимірювань. Фахівці Ямпільської та Шосткинської райсанепідстанцій здійснюють радіаційний моніторинг на забруднених територіях, досліджується молоко приватного сектору, столова зелень,  дикоростучі гриби та ягоди, лікарські рослини, річкова риба.

За цей рік для контролю радіаційного фону на території населених пунктів області виконано 7756 вимірювань. Середні рівні потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання  в цілому по нашому регіону становлять 0,11 мкЗв/год. (мінімальне значення – 0,09 мкЗв/год., максимальне – 0,16  мкЗв/год.), що обумовлено природними радіоактивними ізотопами та космічним випромінюванням і не перевищує показник природного фону, характерного для Сумської області.

 

В цілому радіаційна обстановка на території області залишається стабільно нормальною.