Лептоспіроз – особливо небезпечне інфекційне захворювання.
Лептоспіроз – особливо небезпечне інфекційне захворювання.
Щорічно в області реєструються випадки захворювання людей лептоспірозом.
За останні 5 років захворіло лептоспірозом 27 осіб, 1 людина померла у м. Суми.
В першому півріччі 2015 року захворіли лептоспірозом 4 особи ( м. Шостка-3, Шосткинський район -1).
Захворювання людей лептоспірозом реєструвалися на різних адміністративних територіях.
Хворіли лептоспірозом як сільські, так і міські жителі.
Зараження людей лептоспірозом влітку виникло під час купання, рибної ловлі, в осінньо-зимовий період під час збирання врожаю, при контакті з овочами, зерном, соломою інфікованими виділеннями мишовидних гризунів.
Джерелом інфекції у 80% випадків були гризуни.
В останні роки в порівнянні з 2010 роком відмічається зниження захворюваності у 2-3 рази.
Однак для захворювання людей лептоспірозом в області є всі реальні умови:
-на території області налічується велика кількість природних вогнищ лептоспірозу (в 113 населених пунктах 18 районів і м.м. Суми і Шостка);
-незадовільний санітарний стан багатьох населених пунктів, особливо територій, прилеглих до ринків, ферм;
-наявність стихійних звалищ побутових відходів – місць розмноження мишовидних гризунів:
-збільшення чисельності мишовидних гризунів – основних джерел лептоспірозу.
ЛЕПТОСПІРОЗ – гостре інфекційне захворювання людей і тварин. Викликає захворювання велика група мікроорганізмів – лептоспір. На сьогодні відомо більше 10 видів лептоспір, які можуть викликати захворювання у людей.
Зберігачами збудника в природі є дрібні гризуни: сірий та водяний щурі, звичайна полівка, польова і хатня миші. Гризуни можуть довгий час з сечею у великій кількості виділяти лептоспіри у навколишнє середовище, в т.ч. до грунту, у водоймища, на різні предмети. В містах і селах області хворіє на лептоспіроз також і велика рогата худоба, свині, собаки, які можуть стати джерелом інфекції для людей.
Хвора людина для оточуючих не становить небезпеки.
У навколишньому природному середовищі, особливо при підвищеній вологості, збудник може зберігатися впродовж місяця, у вологому грунті – більше півроку. Тривалість збереження лептоспір у грунті залежить від їх кислотності. Так, в кислому грунті лептоспіри зберігаються не більше 2,5 тижнів, а в лужному – до 9 місяців. На харчових продуктах лептоспіри зберігаються від декількох годин до декількох діб.
Лептоспіри переносять низькі температури, заморожування. При кип’ятінні вони гинуть миттєво, при нагрівання до 56-59ۨ С гинуть впродовж півгодини. Швидко інактивуються лептоспіри при висушуванні, під дією прямих сонячних променів, у кислому середовищі – 1% розчин соляної кислоти, оцет вбиває лептоспіри впродовж 20 хвилин.
До організму людини лептоспіри потрапляють через травмовану шкіру( порізи на шкірі), через слизові оболонки очей, носу, рота, шлунково-кишкового шляху. Людина може заразитися лептоспірозом при вживанні інфікованих харчових продуктів, через воду при купанні, риболовлі в заражених водоймищах, вживанні сирої води з них, при сільгоспроботах на заливних та заболочених місцях, а також при догляді за хворими тваринами, при розробці м’яса примусового забою, коли в цих умовах не дотримуються вимоги особистої гігієни, при контакті з інфікованими предметами, вживанні заражених овочів та фруктів.
Від моменту зараження до появи перших ознак захворювання проходить від декількох днів до 2-х тижнів, в середньому 7-10 днів. Хвороба починається гостро: швидко піднімається температура тіла до 39-40 ۨС, з’являється головний біль, сильні болі в м’язах, особливо в у м’язах гомілок, болі в суглобах, попереку. Потім додається нудота, блювота, на 3-4 день з’являється жовтушність шкіри і слизових оболонок, носова кровотеча, висипання на шкірі.
В тяжких випадках лептоспірозу, при пізньому зверненні хворих за медичною допомогою, вражаються нирки і печінка і хворий може померти. Одужання хворого наступає на 6-12 тижні. Лікування хворих проводиться тільки в умовах стаціонару.
Як попередити захворювання лептоспірозом?
Головне – знищення гризунів всіма доступними методами і засобами.
-захист продуктів харчування, води від забруднення їх сечею гризунів;
-захист житла, приміщень для утримання тварин, овочевих і зерносховищ, харчових складів від попадання до них гризунів (замазування щілин і нор, засітчування вікон, вентиляційних каналів), періодичне проведення в приміщеннях знищення гризунів;
-захист водоймищ від потрапляння до них стоків з тваринницьких ферм, звалищ побутових відходів (забороняється розташування тваринницьких ферм, літніх таборів, водопій худоби в місцях купання людей, рибної ловлі);
-очистка дворів, населених пунктів, територій, прилеглих до ринків, ліквідація неузаконених звалищ побутових відходів – місць виплоду гризунів.
Запам’ятайте: захворювання легше попередити, ніж лікувати.