Лептоспіроз – особливо небезпечне інфекційне захворювання.

Лептоспіроз – особливо небезпечне інфекційне захворювання.

 

            Щорічно в області  реєструються випадки захворювання людей лептоспірозом.

         За останні 5 років захворіло лептоспірозом 27 осіб, 1 людина померла у м. Суми.

         В першому півріччі 2015 року захворіли лептоспірозом 4 особи ( м. Шостка-3, Шосткинський район -1).

         Захворювання людей лептоспірозом реєструвалися на різних адміністративних територіях.

         Хворіли лептоспірозом як сільські, так і міські жителі.

         Зараження людей лептоспірозом влітку виникло під час купання, рибної ловлі,  в осінньо-зимовий період під час збирання врожаю, при контакті з овочами, зерном, соломою  інфікованими  виділеннями  мишовидних гризунів.

         Джерелом інфекції у 80% випадків були гризуни.

         В  останні роки в порівнянні з 2010 роком відмічається  зниження захворюваності у 2-3 рази.

          Однак  для захворювання людей  лептоспірозом в області є всі реальні умови:

-на території області налічується велика  кількість  природних вогнищ лептоспірозу (в 113 населених пунктах 18 районів і м.м. Суми і Шостка);

-незадовільний санітарний стан багатьох населених пунктів, особливо територій, прилеглих  до ринків,  ферм;

-наявність  стихійних звалищ побутових відходів – місць розмноження  мишовидних гризунів:

-збільшення чисельності  мишовидних гризунів – основних джерел  лептоспірозу.

ЛЕПТОСПІРОЗ – гостре інфекційне  захворювання людей і тварин. Викликає захворювання  велика група  мікроорганізмів – лептоспір. На сьогодні відомо більше 10 видів  лептоспір, які можуть  викликати  захворювання у людей.

Зберігачами збудника в природі є  дрібні  гризуни: сірий та водяний щурі, звичайна полівка, польова і хатня  миші. Гризуни можуть довгий час з сечею у великій кількості виділяти лептоспіри  у навколишнє середовище, в т.ч. до грунту, у водоймища, на різні предмети. В містах і селах області хворіє на лептоспіроз також і велика  рогата худоба, свині, собаки, які можуть стати джерелом  інфекції для людей.

Хвора людина для оточуючих не становить небезпеки.

У навколишньому  природному середовищі, особливо при підвищеній  вологості, збудник може зберігатися впродовж місяця, у вологому грунті – більше півроку. Тривалість збереження лептоспір у грунті  залежить  від їх  кислотності. Так, в кислому грунті лептоспіри зберігаються не більше 2,5 тижнів, а в лужному – до 9 місяців. На харчових продуктах лептоспіри зберігаються від  декількох годин  до декількох діб.

Лептоспіри   переносять низькі температури, заморожування. При кип’ятінні вони гинуть миттєво, при нагрівання  до 56-59ۨ С гинуть впродовж півгодини. Швидко інактивуються  лептоспіри при висушуванні, під дією прямих сонячних променів, у кислому середовищі – 1% розчин соляної кислоти, оцет вбиває лептоспіри впродовж 20 хвилин.

До організму людини лептоспіри потрапляють  через травмовану шкіру( порізи на шкірі), через слизові оболонки очей, носу, рота, шлунково-кишкового  шляху. Людина може заразитися лептоспірозом  при вживанні інфікованих харчових продуктів, через воду при купанні, риболовлі в заражених водоймищах, вживанні сирої води з них, при сільгоспроботах на заливних та заболочених місцях, а також при догляді за хворими тваринами, при розробці м’яса примусового забою, коли в цих умовах не дотримуються вимоги особистої  гігієни, при контакті з інфікованими предметами, вживанні заражених овочів та фруктів.

Від моменту зараження до появи перших ознак захворювання  проходить  від  декількох днів до 2-х тижнів, в середньому 7-10 днів. Хвороба починається гостро: швидко піднімається  температура тіла до 39-40 ۨС, з’являється головний біль, сильні болі в м’язах, особливо в у м’язах гомілок, болі в суглобах, попереку. Потім додається нудота, блювота, на 3-4 день з’являється жовтушність шкіри і слизових оболонок, носова кровотеча, висипання на шкірі.

В тяжких випадках лептоспірозу, при пізньому  зверненні хворих за медичною допомогою, вражаються нирки і печінка і хворий може померти. Одужання  хворого наступає на 6-12 тижні. Лікування хворих проводиться тільки в умовах стаціонару.

Як попередити  захворювання  лептоспірозом?

Головне – знищення  гризунів всіма доступними  методами і засобами.

-захист продуктів харчування, води від забруднення їх сечею гризунів;

-захист житла, приміщень для утримання тварин, овочевих і зерносховищ, харчових складів від попадання до них  гризунів (замазування  щілин і нор, засітчування вікон, вентиляційних  каналів), періодичне  проведення в приміщеннях  знищення гризунів;

-захист водоймищ від потрапляння до них стоків з тваринницьких ферм, звалищ побутових відходів (забороняється розташування тваринницьких ферм, літніх таборів, водопій худоби в місцях  купання людей, рибної ловлі);

-очистка дворів, населених пунктів, територій, прилеглих до ринків,  ліквідація неузаконених звалищ побутових відходів – місць виплоду гризунів.

Запам’ятайте: захворювання легше попередити, ніж  лікувати.