Головне управління Держсанепідслужби у Сумській області інформує про групов захворювання гострими кишковими інфекціями у м. Конотоп, яке виникло 21.07.2015 року після відзначення зустрічі випускників у кафе «Золотий ключик».

Головне управління Держсанепідслужби у Сумській області інформує про групов захворювання гострими кишковими інфекціями у м. Конотоп, яке виникло 21.07.2015 року після відзначення зустрічі випускників у кафе «Золотий ключик».

 

Протягом 20-21.07.2015 року захворіло 6 осіб. Хворі зверталися до лікувального закладу самостійно та були доставлені машиною швидкої медичної допомоги зі скаргами на підвищення температури тіла до 37.4-39.8оС, нудоту, блювання та пронос. 21.07.15 року медичними працівниками активно виявлено ще 1 хвору, яка самостійно за медичною допомогою не звернулася.

При госпіталізації постраждалим встановлений діагноз харчове отруєння бактеріальне, гастроентероколітична форма, середнього ступеню важкості.

У результаті проведеного епідеміологічного розслідування було з’ясовано, що серед захворілих 4 особи, які безпосередньо приймали участь у святкуванні та 3 особи із числа членів сімей учасників свята (серед них 1 дитина), які у домашніх умовах вживали страви, що були принесені з кафе.

Таким чином, станом на 22.07.2015 року кількість захворілих та госпіталізованих у інфекційне відділення Конотопської центральної районної лікарні  становить 7 осіб, в т.ч. 7 річна дівчинка.

Після отримання екстрених повідомлень спеціалістами Конотопського міськрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Сумській області та Конотопського відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр» негайно було розпочато проведення комплексу протиепідемічних та профілактичних заходів щодо локалізації осередку, встановлення джерела та факторів передачі інфекції, організації обстежень контактних осіб, санітарно-епідеміологічного обстеження закладу громадського харчування, з яким пов’язане групове захворювання.

В асортименті страв, що вживали постраждалі - м’ясні та овочеві салати, котлети з печінки з салом і шинкою, відбивні зі свинини, риба смажена в клярі, м’ясні рулети з курятини з ананасом та сиром в клярі. Крім страв, приготованих у кафе, самостійно були закуплені учасниками святкування за 2 доби до події та принесені до кафе з однієї із торгових точок міста м’ясна нарізка з буженини, 2 видів сирокопчених ковбас, шинки та 3 видів твердих сирів.

Спеціалістами Держсанепідслужби обстежені заклади громадського харчування (кафе «Золотий ключик» та магазин, де придбавалися продукти, принесені додатково), з діяльністю яких пов’язане виникнення групового захворювання населення щодо забезпечення дотримання в них вимог санітарного законодавства та реалізації безпечної продукції.

З метою встановлення збудника та виявлення можливого джерела лабораторно обстежено 30 осіб, в т. ч. 7 хворих.

З об’єктів довкілля відібрано 141 пробу, в т.ч. 9 харчових продуктів, 130 змивів, 2 проби води питної. Дослідження тривають.

За контактними в осередку встановлено нагляд та медичне спостереження.