Ускладнення епідемічної ситуації із захворюваності на гострі кишкові інфекції, сальмонельоз серед населення м. Чернігів

За період з 15.05 по 03.05.2015 року на гострі кишкові інфекції по м. Чернігів захворіло 83 особи, у т.ч. 7 дітей до 15 років. За результатами лабораторних досліджень у 41 випадку виділено збудника сальмонельозу (Salmonella Enteritidis - 39, Salmonella Tiphymurium - 1, Salmonella Fulica - 1).

Крім того у 3 осіб виявлено Citrobacter, у 1 особи - Ps. aerogenosae. При епідеміологічному розслідуванні з’ясовано, що ймовірним фактором передачі збудника інфекції є майонез «Провансаль Люкс» 35% жирності, виготовлений 12.05.2015 року, партія №5/1, приватним підприємством «Бест», м. Бровари, Київської області, якій було придбано в різних торгових точках міста Чернігів та вжито в їжу в домашніх умовах. За результатами досліджень у 7-х зразках майонезу, відібраних у вогнищах, виявлено збудника сальмонельозу - Salmonella enteritidis. Крім цього ідентичний збудник було виявлено в 1 зразку яєчного порошку, який входив до складу даного майонезу.

Виробником яєчного порошку (повна назва - «Продукт із яєць – сухий меланж (яєчний порошок)») є ТОВ «Едельвейс», Вінницька область, Тульчинський район, смт. Кирнасівка, вул. Леніна, 2-а. Дата виготовлення: 24.02.2015 року.

При епідеміологічному обстеженні встановлено, що майонез «Провансаль Люкс» 35% жирності, виготовлений 12.05.2015 року, окрім м. Чернігова та Чернігівської області було реалізовано підприємствам і суб’єктам підприємницької діяльності м.Києва, м. Запоріжжя, м. Прилук, м.Шостки, м. Конотопа, м. Глухіва, м. Кролевець, м. Остроушки, м. Сум, м. Одеса, м. Умані, м. Вишневе, м. Бровари, м. Пирятин, смт. Вороніж, с. Острушки .