Про епідситуацію хвороби, спричиненої вірусом Ебола (ХСВЕ), у країнах з інтенсивною передачею та завезений випадок ХСВЕ до Італії

Доводимо до  відома населення, зацікавлених працівників закладів охорони здоров’я, підприємств, установ та організацій, які займаються туристичним бізнесом, працевлаштуванням, тощо оперативне інформаційне повідомлення  ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут  імені І.І.Мечнікова» про епідситуацію хвороби, спричиненої вірусом Ебола (ХСВЕ), у країнах з інтенсивною передачею та завезений випадок ХСВЕ до Італії:

 

Станом на 13 травня 2015 р. у країнах з інтенсивною передачею вірусу зареєстрована найнижча кількість нових випадків ХСВЕ протягом останнього тижня – 9 випадків, з них 7 у Гвінеї та 2 у С’єра-Леоне. Усього з початку спалаху у Гвінеї, Ліберії та С’єра-Леоне зареєстровано 26 724 випадки ХСВЕ, з них 11 065 (41,4%) завершилися летально. Загальна кількість випадків захворювання серед медичних працівників склала 868, з них 507 (58,4%) завершилися летально.

  12 травня 2015 р. ВООЗ було повідомлено про лабораторно підтверджений випадок хвороби, спричиненої вірусом Ебола (ХСВЕ), у медичного працівника, що працював волонтером у лікувальному центрі С’єра-Леоне. Хворий прибув до Риму з Фрітауну через Касабланку 7 травня 2015 р.

10 травня 2015 р. виникли перші ознаки ХСВЕ. 11 травня 2015 р. його було госпіталізовано до інфекційного стаціонару у Сардинії. 12 травня 2015, після лабораторного підтвердження діагнозу ХСВЕ, хворого переведено до спеціалізованого лікувального закладу у Римі. З метою попередження розповсюдження хвороби транспортування було здійснене за допомогою спеціально оснащеного військового літака.

Медичні працівники лікарні у Сардинії використовували необхідні засоби індивідуального захисту при контакті з хворим, на даний момент за ними встановлено медичне спостереження, як і за іншими контактними. Це перших випадок ХСВЕ, зареєстрований на території Італії.