Гемофільна інфекція

                                            Гемофільна інфекція

 

 

З 2006 року в Україні розпочато вакцинацію проти гемофільної інфекції. Дане щеплення включено в новий календар профілактичних щеплень, який затвердив щеплення проти 10 інфекцій: туберкульоз, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, паротит, краснуха, вірусний гепатит В та гемофільна інфекція. Що ж це за інфекція, про яку мало хто знає, і яка так небезпечна?

Гемофільна інфекція – розповсюджена бактеріальна інфекція, яка протікає у вигляді менінгіту, пневмонії, артриту, гострої респіраторної інфекції та інші. У нашому місті реєстуравались випадки захворювань дітей гнійним менінгітом, причиною якого був збудник цього захворювання. За офіційними даними летальність становить до 50%,  а ускладнення та інвалідизація  до 20% випадків. У третини дітей, що перехворіли розвиваються паралічі, розумова відсталість, туговухість.

Збудником являється гемофільна паличка. Джерелом інфекції є тільки людина, причому, найбільш небезпечні в епідеміологічному відношенні, здорові носії цього захворювання. Найчастіше боліють діти у віці до 5 років, менше – новонароджені та діти старшого віку і дорослі. Захворюваність підвищується наприкінці зими і весною. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом та контактним. Вхідними воротами  є  слизові оболонки.

Щеплення являються найефетивнішим  засобом специфічної профілактики проти гемофільної інфекції. Так, у економічно розвинутих країнах проведення щеплення проти гемофільної інфекції на протязі багатьох років дозволило  знизити  число випадків захворювання до спорадичних.

Імунопрофілактика проти гемофільної інфекції проводиться дітям до 5 років моновакцинами та комбінованими вакцинами, що містять ХІБ-компонент.  Діти старше 5 років не щеплюються, оскільки рівень розвитку імунної системи  дозволяє їм  самостійно боротися проти цієї інфекції, крім осіб з групи ризику. На сьогодні у нашій країні  вакцинація дітей для профілактики інфекції проводиться  за схемою дітям першого року життя у 2, 4 місяці паралельно з вакцинацією проти дифтерії кашлюку, правця та поліомієліту, ревакцинація – у віці 18 місяців.

В день щеплення дитину обов’язково повинен оглянути лікар. Ефективність щеплень залежить від стану здоров’я дитини та дотримання термінів вакцинації. Необхідно робити повний курс щеплення. Після проведеного щеплення у дитини протягом  2 – 3 діб можуть бути невелике підвищення температури тіла, в’ялість і подразливість. Протягом цих днів необхідно відпочивати, добре харчуватись, побільше вживати соків та фруктів.

Тільки виконання усіх правил  при  проведених щепленнях гарантують розвиток імунітету у дітей і дозволяють запобігти несприятливим подіям після імунізації. А свідоме відповідальне ставлення медичних працівників та батьків стає важливою запорукою здорового майбутнього наших дітей.

Профілактичне щеплення проти гемофільної інфекції є безпечним та надійно захищає від цієї інфекції. Захворіти в результаті щеплення неможливо. Відмовляючись від щеплення, батьки наражають своїх дітей на небезпеку.

Попереджаючи виникнення гемофільної інфекції, ми тим самим попереджаємо  виникнення тяжких наслідків від цього захворювання.