Про захворюваність населення паразитарними хворобами в І кварталі 2015 р.

Про захворюваність населення

паразитарними хворобами  в І кварталі 2015 р.

 

За 3 місяці 2015 р. в області зареєстровано 1135 хворих паразитарними хворобами, показник захворюваності становить 102,5 на 100 тис. населення, що на 4,5%  нижче порівняно з аналогічним періодом минулого року.

81% серед  виявлених хворих складають діти.

Найбільший відсоток серед зареєстрованих хворих мають гельмінтози – 73%, на протозоози (лямбліоз) припадає 20% і короста складає 7%.

За 3 місяці рівень захворюваності гельмінтозами знизився на 12%, проте, захворюваність лямбліозом зросла на 19 %, коростою - в 1,5 рази.

Серед найбільш поширених інвазій за цей період в області виявлено 633 хворих ентеробіозом, 222 – лямбліозом, 138 - аскаридозом, 77 – коростою і 44 – опісторхозом.

Окрім того зареєстровані поодинокі випадки паразитарних хвороб: 3 випадки дирофіляріозу, по 2 випадки токсокарозу і ехінококозу, 1 випадок трихостронгілоїдозу.

Враховуючи вищевикладене, перед фахівцями закладів Держсанепідслужби області поставлені задачі на ІІ квартал 2015 р. :

1. Забезпечити організацію паразитологічного обстеження організованого дитинства та вжити заходів щодо проведення в повному обсязі протиепідемічних заходів в осередках.

2. Забезпечити ефективний епіднагляд за малярією шляхом постійного контролю за виконанням Постанови головного державного санітарного лікаря України від 07.11.11 р. №19 «Про заходи щодо профілактики малярії в Україні» та  «Плану  комплексних заходів з профілактики малярії в Сумській області на 2011-2015 роки».

3. Контролювати виконання «Плану комплексних  заходів щодо оздоровлення осередків опісторхозу на території Сумської області на 2011-2015 роки».

4. Під час підготовки оздоровчих закладів до відкриття в сезон 2015 р.:

-  організувати обстеження території заміських дитячих таборів, будинків відпочинку, санаторіїв на наявність кліщів та інших кровосисних комах, розробити заходи щодо захисту дітей і відпочиваючих від їх нападу, проконтролювати їх виконання;

-  провести санітарно-паразитологічне дослідження води в місцях купання дітей та грунту на дитячих майданчиках оздоровчих закладів.

5. Забезпечити контроль за виконанням вимог наказу МОЗ України від 30.08.2005 р. №431 «Про вдосконалення заходів з профілактики кліщового вірусного енцефаліту в Україні». Звернути увагу на збір епідеміологічного анамнезу у хворих з лихоманкою та проконтролювати  обов’язкове імунологічне обстеження на КВЕ хворих з гарячкою, в анамнезі яких встановлений факт присмоктування кліщів.

 

6. Активізувати санітарно-освітню роботу серед населення на тему профілактики паразитарних хвороб, звернути увагу на профілактику трансмісивних хвороб і контактних інвазій.