ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО СИТУАЦІЇ З ХВОРОБИ, СПРИЧИНЕНОЇ ВІРУСОМ ЕБОЛА

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО СИТУАЦІЇ

З ХВОРОБИ, СПРИЧИНЕНОЇ ВІРУСОМ ЕБОЛА

 

За офіційною інформацією ВООЗ від 25 лютого 2015 р., з початку спалаху у країнах Західної Африки та країнах, де були виявлені імпортовані випадки хвороби, спричиненої вірусом Ебола (ХСВЕ), загальна кількість хворих склала 23 729 осіб, 9604 з яких померли.

Кількість випадків з початку спалаху в окремих країнах склала:

Країни з інтенсивною передачею:

С’єра-Леоне11 301, летальних – 3461;

Ліберія – 9238, летальних – 4037;

Гвінея – 3155, летальних – 2091.

Країни з обмеженою передачею:

Нігерія – 20, летальних – 8;

Малі – 8, летальних – 6;

США – 4, один летальний.

<Поодинокі імпортовані випадки:

Сенегал – один;

Іспанія – один;

Великобританія – один.

Продовжується широкомасштабне поширення хвороби у С’єра-Леоне. Зокрема, у Бомбалі виявлено кластер з 20 хворих, пов’язаний з попереднім спалахом серед рибалок у пригороді Фрітауну (Абердині). У самому Фрітауні протягом тижня виявлено 14 нових випадки ХСВЕ. Певна частка цих випадків пов’язана з несвоєчасним виявленням та проведенням відповідних заходів щодо хворих та кола осіб, які з ними спілкувалися.

Передача вірусу у Гвінеї продовжується, здебільшого у західних префектурах Конакрі, Коя та Форекарья. Інтенсивність передачі у Ліберії на даний момент дуже низька.

У Гвінеї та С’єра-Леоне протягом тижня посмертно було встановлено діагноз ХСВЕ у 16 осіб, які померли вдома. Отже частина хворих, як і раніше, не звертається за медичною допомогою або не має можливості її отримати.

В уражених країнах зберігається проблема організації безпечного поховання померлих. Так, зі С’єра-Леоне повідомлено про 15 випадків поховання померлих від ХСВЕ без дотримання правил безпеки, з Гвінеї – про 19 таких подій.

 

З початку спалаху загальна кількість випадків ХСВЕ серед медичного персоналу склала 837 випадків, з яких 490 закінчилися летально (летальність серед медичних працівників дорівнює 58,5%). Нові випадки зараження медичних працівників були виявлені у Гвінеї (2) та С’єра-Леоне (1).