ТРИВАЄ ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ ІМУНІЗАЦІЇ-2023

З 24 по 29 квітня 2023 року проходить Всесвітній тиждень імунізації. Його мета – нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку.

 

Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни, і дотримання Національного календаря щеплень відіграє в цьому ключову роль. В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їхніх наслідків.

 

Через війну росії проти України наша медична система зосереджена на допомозі бійцям Збройних сил України та тим цивільним мешканцям, які постраждали внаслідок обстрілів ворожих військ. Мінімум, який ми можемо зробити, щоб зменшити навантаження на наших лікарів, - це зробити щеплення. 

 

В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

 

Ці вакцини безоплатні, їх закуповують державним коштом. Для всіх дорослих потрібно кожні десять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. 

 

Переривання планової вакцинації (відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень https://phc.org.ua/news/v-ukraini-onovleno-nacionalniy-kalendar-profilaktichnikh-scheplen ) навіть на короткий період підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

 

За останні два роки деякі показники охоплення щепленнями в Сумській області хоч і досягли рекомендованого рівня (95%), однак по інших все ж залишаються низькими. Відтак, ще в жовтні 2021 року в Україні зафіксували спалах поліомієліту, а в січні 2022 року виявили другий випадок захворювання. У 2022 році в Сумській області показник охоплення щепленнями проти поліомієліту не перевищив 85,8%.Тепер в країні зафіксовано і спалах кору. 

 

Аналіз рівня вакцинації по області за 3 місяці поточного року свідчить, що 8 показників досягли рекомендованого рівня (+8 % і більше за місяць), зокрема проти туберкульозу до року (+8,1%); проти поліомієліту серед дітей до 1 року (+10,1%), у віці 18 місяців (+8%); проти дифтерії, кашлюку та правця у віці до 1 року (+9%), у віці 18 місяців  (+9,4%); проти кору, паротиту краснухи серед дітей у віці 1 рік (+8,3%); гемофільної інфекції у віці 1 рік (+8,2%); гепатиту В - 3 дітей до року (+10,2%).

 

Вакцинація — єдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних недуг і можливість уникнути додаткових навантажень як на здоров’я громадян, так і на систему охорони здоров’я загалом. Щороку вакцинація рятує 2–3 млн людей в усьому світі від небезпечних захворювань та щороку запобігає 1,5 млн летальних випадків унаслідок інфекційних хвороб.

 

Сьогодні в умовах війни імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями в країні, - зазначають у Центрі громадського здоров’я. 

 

Закликаємо українців! Якщо ви зараз перебуваєте в безпечному місці — виїхали з регіонів, де ведуться активні бойові дії, у безпечніші або за кордон — надолужте пропущені щеплення за віком, не тільки для дітей, але і для себе. 

 

Ніхто не повинен помирати від хвороб, яким можна запобігти. Особливо під час війни. Вакцинуйтеся!

 

Докладно про кожне захворювання з Національного календаря профілактичних щеплень можна дізнатися на сайті Центру громадського здоров'я https://www.phc.org.ua/news/vsesvitniy-tizhden-imunizacii-2023-zsu-zakhischayut-nas-vid-vorogiv-mi-maemo-zakhistiti-sebe

 

image1