Оперативна інформацію щодо ситуації з хвороби, спричиненої вірусом Ебола ( ХСВЕ)

Головне управління Держсанепідслужби у Сумській області доводить до відома населення області та всіх зацікавлених підприємств, установ і організацій епідемічну ситуацію щодо хвороб, які мають міжнародне значення та оперативну інформацію щодо ситуації з хвороби, спричиненої вірусом Ебола ( ХСВЕ).

 

За офіційною інформацією ВООЗ від 19 грудня 2014 р., з початку року у країнах Західної Африки та країнах, де були виявлені імпортовані випадки, зареєстровано 19031 випадок хвороби, спричиненої вірусом Ебола (ХСВЕ), з яких 7373 особи померли. З початку спалаху кількість хворих в окремих країнах склала:

- С’єра-Леоне – 8759, летальних – 2477;

- Ліберія – 7819, летальних – 3346;

- Гвінея – 2453, летальних – 1550;

- Малі – 8, летальних – 6;

- Нігерія – 20, летальних – 8;

- США – 4, один летальний;

- Іспанія – один;

- Сенегал – один.

Кількість нових випадків ХСВЕ коливається у Гвінеї та знижується у Ліберії. У С’єра-Леоне спостерігається зменшення темпів зростання захворюваності. Однак, кількість випадків ХСВЕ у цій країні вже перевищила кількість хворих, виявлених з початку спалаху у Ліберії, яка до того була на першому місці за цим показником.

Крім того, з початку спалаху на ХСВЕ захворіло 649 медичних працівників: 365 у Ліберії, 142 у С’єра-Леоне, 125 у Гвінеї, 11 у Нігерії, три у США (два випадки інфікування відбулися у США та один у Гвінеї), два у Малі та один в Іспанії. З цієї кількості 365 осіб померли, летальність серед медичних працівників склала 56,2%.

Місія ООН з надзвичайного реагування на Еболу (МООННРЕ) підвищила цільові показники ізоляції і лікування хворих та безпечного поховання померлих від ХСВЕ до 100 %. На національному рівні у Гвінеї, С’єра-Леоне та Ліберії наявні ресурси для досягнення цієї мети, однак на місцевому рівні деякі регіони все ще не мають достатніх можливостей для проведення ефективних заходів щодо локалізації і ліквідації спалахів ХСВЕ через їх нерівномірний розподіл. Зокрема, згідно звітів, охоплення медичним спостереженням контактних осіб не перевищує 80% від потреби.

10-11 грудня 2014 р. у Женеві відбулася нарада міністрів охорони здоров’я і фінансів країн, уражених ХСВЕ, міжнародних організацій та партнерів. На нараді були обговорені питання укріплення систем охорони здоров’я уражених країн, зазначена необхідність інтегрувати усі медичні послуги, починаючи з клінічної допомоги та закінчуючи епідеміологічним наглядом. Основними напрямками укріплення систем охорони здоров’я були визначені наступні:

- значне посилення кадрового складу;

- укріплення довіри, взаємодії та участі населення;

- забезпечення розвитку стійких систем охорони здоров’я на регіональному та місцевому рівнях.

Увагу також було звернено на необхідність координації національних планів країн, що мають спільні кордони з Гвінеєю, Ліберією і С’єра-Леоне та забезпечення узгодженої роботи систем епідеміологічного нагляду на міжнародному рівні.

За результатами наради Генеральний директор ВООЗ, доктор Маргарет Чен рекомендувала урядам країн скликати наради на національному рівні з участю основних партнерів для розробки конкретних національних планів, що мають визначати кадрові, інфраструктурні та матеріальні потреби кожної з країн, а також можливості залучення місцевих громад.

Для країн, у яких на даний момент не реєструється ХСВЕ, ВООЗ було розроблено низку інструментів для посилення готовності до реагування на ХСВЕ, включаючи перелік критеріїв для оцінки готовності. Основними компонентами готовності ВООЗ вважає наступні: загальна координація, швидке реагування, інформування населення та участь громад, профілактичні заходи та інфекційний контроль, можливості лікування хворих, безпечного поховання померлих, проведення епідеміологічного розслідування, виявлення та медичного спостереження за контактними, можливості лабораторної діагностики та проведення заходів у пунктах пропуску через державний кордон.

Докладніше з документами щодо готовності до реагування на ХСВЕ можна ознайомитися на спеціальному сайті ВООЗ, присвяченому ХСВЕ, у розділі «Готовність».