Оперативна інформація за повідомленням ВООЗ щодо реєстрації хвороби, спричиненої вірусом Ебола

Головне управління Держсанепідслужби  у Сумській області доводить до відома  населення області, зацікавлених служб та відомств доводить оперативну інформацію за  повідомленням ВООЗ щодо реєстрації хвороби, спричиненої вірусом Ебола (ХСВЕ) станом на 3 грудня 2014 року.

   З початку року у країнах Західної Африки та країнах, де були виявлені імпортовані випадки, зареєстровано 17 145 випадків хвороби, спричиненої вірусом Ебола (ХСВЕ), з яких 6070 летальних, летальність склала 35,4%.

Кількість випадків ХСВЕ з початку спалаху в окремих країнах склала:

- Ліберія – 7635, летальних – 3145 (летальність 41,9%);

- С’єра-Леоне 7312, летальних – 1538 (летальність 21%);

- Гвінея – 2164, летальних – 1327 (летальність 61,3%);

- Малі – 8, летальних – 6;

- США – 4, один летальний;

- Іспанія –  1;

- Нігерія – 20, летальних – 8 (летальність 40%);

- Сенегал – 1.

За офіційною інформацією ВООЗ, спалахи ХСВЕ у Нігерії та Сенегалі вважаються ліквідованими. Стабільною залишається епідемічна ситуація у Гвінеї та Ліберії, кількість хворих продовжує зростати у С’єра-Леоне, де захворюваність майже досягла рівня Ліберії.

Місія ООН з надзвичайного реагування на ХСВЕ (МООННРЕ) визначила цільові показники ізоляції та лікування – принаймні 70% хворих; та безпечного поховання – принаймні 70% померлих від ХСВЕ. На більшості уражених територій Гвінеї, С’єра-Леоне та Ліберії ці вимоги виконуються. У всіх трьох країнах на сьогодні достатньо ресурсів для досягнення цієї мети. Однак на місцевому рівні деякі регіони все ще не мають достатніх можливостей для проведення заходів щодо локалізації і ліквідації спалахів ХСВЕ.

Крім того, однією з проблем залишається попередження захворювання на ХСВЕ серед медичних працівників, що надають медичну допомогу хворим. З початку спалаху загальна кількість випадків ХСВЕ серед медичного персоналу склала 622 випадки: 361 у Ліберії, 138 у С’єра-Леоне, 106 у Гвінеї, 11 у Нігерії, три у США (два інфікувалися у США та один у Гвінеї), два у Малі та один в Іспанії. З цієї кількості 346 осіб померли, летальність серед медичних працівників склала 55,6%.

Малі. Станом на 21 листопада 2014 р. у країні було виявлено 6 випадків ХСВЕ, усі хворі померли. П’ять з шести випадків були підтверджені лабораторно та кваліфіковані як «підтверджені», один залишився «ймовірним» у зв’язку з відсутністю клінічного матеріалу для проведення лабораторного аналізу.

Перша з хворих – дівчинка віком 2 роки,  яка померла 24 жовтня 2014 р. Сто вісімнадцять контактних осіб знаходилися під спостереженням, у жодного не виявлено ознак захворювання.

Епідеміологічне розслідування встановило, що хвороба була повторно завезена з Гвінеї чоловіком віком 70 років, симптоми в якого з’явилися ще до прибуття у Малі (зареєстрований як випадок у Гвінеї). Хворий був госпіталізований 25 жовтня 2014 р. до клініки Пастера та помер 27 жовтня 2014 р.  Усі подальші випадків були прямо або опосередковано пов’язані з цим хворим – захворіли та померли два медичних працівники, що надавали йому допомогу, та троє членів однієї родини, яку хворий відвідував перед госпіталізацією. Виявлено 327 контактних осіб, 310 з них знаходяться під щоденним спостереженням.

25 листопада 2014 р. було повідомлено ще про два підтверджених випадки ХСВЕ. Перший випадок – родичка медичної сестри, що надавала допомогу хворому з Гвінеї; хвора померла. Другий хворий належав до тієї самої родини, де було виявлено три випадки ХСВЕ.

 

У зв’язку з епідемічною ситуацією в країні, Генеральний директор ВООЗ Маргарет Чен відвідала центр лікування ХСВЕ у Малі та зустрілася з представниками влади країни. Маргарет Чен відмітила швидке та ефективне реагування на випадки хвороби, особливо у частині виявлення контактних осіб та встановлення медичного спостереження за ними, а також у частині співпраці влади з громадськістю. Відстеження контактів є одним з найважливіших заходів, який дозволив припинити розповсюдження інфекції у Нігерії та Сенегалі. ВООЗ також направила 10 епідеміологів у рамках роботи Глобальної мережі попередження спалахів хвороб та заходів з реагування (GOARN). Крім того, було повідомлено, що МООННРЕ відкриє бюро у Малі для посилення підтримки з боку ООН.