Для ранньої діагностики захворювання та попередження його розповсюдження нагадуємо
Головне управління Держсанепідслужби у Сумській області інформує, що за 6 місяців поточного року епідемічна ситуація щодо захворюваності населення області на вірусний гепатит А спокійна. Показник захворюваності відповідає минулорічному за цей період і становить 0,35 на 100 тисяч населення.
Всього зареєстровано 4 поодиноких випадки, в т.ч. по 1 - в Шосткинському та Путивльському районах, мм.. Суми та Шостка.
Для ранньої діагностики захворювання та попередження його розповсюдження нагадуємо, що
Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання вірусної етіології з фекально-оральним механізмом передачі. Джерелом зараження являється хвора людина з жовтяничною та безжовтяничною формами. Зараження людини можливе також через вживання питної води, забрудненої вірусом, при виникненні аварійних ситуацій на водогонах.
Вірус гепатиту А стійкий до виживання у зовнішньому середовищі, в т.ч. до заморожування та нагрівання до 60ОС, при кімнатній температурі може зберігати активність до 4-х тижнів.
Інкубаційний період від моменту зараження до появи перших ознак захворювання може становити 7- 50 діб.
Захворювання характеризується з переджовтяничного періоду з гострим початком, підвищенням температури тіла до 38ОС, появи головного болю, болю в області печінки, нудоти, блювання. Сеча хворого темніє, кал знебарвлюється. У цей період хворі найбільш епідемічно небезпечні для оточуючих за рахунок масивного виділення вірусу у зовнішнє середовище.
Жовтяничний період починається з появи жовтяниці білків очей, слизових оболонок, шкіри, з появою яких хворі відчувають полегшення, а виділення вірусу різко зменшується.
Однак можливе безжовтяничне протікання хвороби з незначними загальними симптомами, на які хвора людина може не звернути уваги (загальна слабкість, втомлюваність, субфібрильна температура), що призводить до несвоєчасного виявлення хворих та розповсюдження хвороби оточуючим.
З метою попередження зараження вірусом гепатиту А населенню рекомендуємо дотримуватися простих правил особистої гігієни:
- для пиття і приготування їжі – використовувати воду з централізованих джерел водопостачання питну або бутильовану воду промислового виробництва;
- під час відпочинку в природних умовах для приготування їжі, миття посуду і рук використовувати кип’ячену воду;
- овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом;
- дотримуватись правил особистої гігієни — обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після кожного відвідування туалету;
- перших ознаках захворювання не займатися самолікуванням, а терміново звернутись до лікувальної установи за місцем проживання.