Ситуація з поліомієліту

Відповідно до п.33Плану заходів щодо підтримки Україною статусу країни, вільної від поліомієліту, затвердженого наказом МОЗ України від 20.05.2014 року №341 та наказу МОЗ України від 04.06.2014 року №383 «Про організацію проведення додаткових заходів при ускладненні епідемічної ситуації з поліомієліту» Головне управління Держсанепідслужби у Сумській області доводить інформаційне повідомлення Державної санітарно-епідеміологічної службиУкраїни про поширення поліомієліту в регіонах Центральної Африкидо відомазацікавлених спеціалістів  закладів охорони здоров’я, туристичних агенцій, підприємств, установ і організацій, що направляють до перерахованих країн туристів, працівників та вантажі.

                                                                                                                                               

Міністерство охорони здоров’я України листом від 21.07.2014 №05.02-04/16/1662-ф-14/20700 повідомило, що у зв’язку із серйозною загрозою поширення поліомієліту з регіону Центральної Африки, Урядом Республіки Камерун з червня по грудень 2014 року запроваджено тимчасову рекомендацію мати щеплення проти поліомієліту для громадян, які подорожують до Камеруну. Вказані заходи вживаються на виконання рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я. З Камеруну було повідомлено про сім випадків дикого поліовіруса типу 1 (ДПВ1) із Західного, Північно-західного, Центрального районів і району Адамава. Випадки паралічу реєструвались у період з 1 жовтня 2013 року по 31 січня 2014 року. Через триваючу циркуляцію поліовіруса в Камеруні, недолікив епіднагляді, а також надходження вразливих груп біженців із Центральноафриканської Республіки ВООЗ підвищило рівень оцінки ризику міжнародного поширення поліовіруса з Камеруну до дуже високого.

Станом на 16 липня 2014 року Екваторіальна Гвінея повідомила про реєстрацію п'яти випадків ДПВ1 з настанням паралічу в період з 28 січня 2014 по 3 травня 2014 року. Генетичний аналіз збудника вказує на те, що ці випадки пов'язані з нинішнім спалахом у Камеруні. В країні було розроблено національний план надзвичайних дій у відповідь на спалах поліовіруса, проведено три загальнонаціональні кампанії вакцинації проти поліомієліту бівалентною пероральною поліовакциною (БОПВ). На період з середини липня по середину серпня 2014 року заплановано ще дві загальнонаціональні кампанії БОПВ.

У випуску новин ВООЗ про спалахи хвороб від 25 червня 2014 року зазначалось,що 18 червня 2014 року Бразилія повідомила про те, що в пробі, відібраній у березні 2014 з каналізації у Міжнародному аеропорту Виракопос у штаті Сан Пауло, виявлено ДПВ1. Генетичний аналіз показав схожість цього вірусу з тим вірусом, який у цей час циркулює в Екваторіальній Гвінеї. Подальші проби у Бразилії не дали позитивного результату, а також не було виявлено випадків паралітичного поліомієліту.

Згідно з тимчасовими рекомендаціями в рамках Міжнародних медико-санітарних правил (ММСП), які було оголошено Генеральним директором ВООЗ 5 травня 2014 року, Екваторіальна Гвінея вважається країною вивозу поліовіруса. Тому, ця країна працює над тим, щоб усі іноземці, що перебувають у країні тривалий час (більше 4 тижнів) та особи, які здійснюють міжнародні поїздки, одержали додаткову дозу поліовакцини в період від 4 до 12 місяців до виїзду.