Про епідемічну ситуацію з COVID-19 та імунізацію як ефективний захист проти інфекції

Незважаючи на сповільнення темпів пандемії COVID-19 з червня місяця в Україні та області, в цілому епідемічна ситуація з цього небезпечного інфекційного захворювання залишається неблагополучною: протягом 2020 -2021 рр.  (станом на 05.08.2021р.)  в області лабораторно підтверджено діагноз у 78589 осіб, з них подолали хворобу 76882 особи (97,8%),  1345  (1,7%) хворих  померло. В Україні за весь період захворіло 2256397 осіб, з них подолали хворобу 2188815 осіб (96,9%), більше 53 тисяч  хворих  померло.

 

Різке зростання захворюваності  прогнозують у вересні. Хоча, можливо, це станеться і раніше, якщо вірус буде стрімко поширюватися. Передумови для цього вже виникли, оскільки в Україні на сьогодні офіційно підтверджено 147 випадків захворювання на COVID-19, спричинених штамом Дельта.

Головною небезпекою нового штаму коронавірусної інфекції Дельта  лікарі вважають високу швидкість передачі між людьми, порівнюючи її з «лісовою пожежею». Дельта швидко розмножується, генеруючи в організмі людини у тисячу разів більше вірусу, ніж первинний штам коронавірусу. Перебіг захворювання від цього штаму досить швидко переходить від легких до важких форм. Почали хворіти діти, підлітки і молоді особи до 35 років. Дещо змінилася клініка захворювання. Якщо раніше це був гострий початок за­хворювання, то зараз вірус спочатку  маскується під гостре респіра­торне захворювання (з’являються чхання, нежить, біль у горлі, головний біль), і тільки на 4 добу, а то й пізніше, з’являється висока температура тіла, перебіг хвороби ускладнюється. Різко збільшується кількість пацієнтів з важкою формою захворювання, які потребують лікування у стаціонарах, збільшується летальність.

 

Але захиститись від нового штаму коронавірусної інфекції Дельта (від захворювання або від важких форм захворювання, які призводять до госпіталізації пацієнтів, реанімації і ле­тальних випадків) можливо за допомогою вакцинації.

На сьогодні в області кожний бажаючий може отримати щеплення високоефективними вакцинами Pfizer, Moderna, AstraZeneca, CoronaVac.

Щеплення рекомендовані насамперед людям, які не хворіли на COVID-19, а також і тим, які перехворіли та одужали, для зміцнення імунітету та більш надійного захисту від інфекції.

 

Позитивний ефект від імунізації проти COVID-19 спостерігають у м.Моршині (Львівська обл.), де з 16 квітня відбувається пілотний проєкт з максимально широкого охоплення щепленнями проти COVID-19 (за станом на 2 серпня однієї дозою щеплено 72,4% дорослого населення, двома дозами - 66%). 90% від усіх вакцинованих прищеплювали китайської вакциною CoronaVac, також щеплення здійснювали вакцинами AstraZeneca і Pfizer. Останній випадок захворювання був зафіксований 20 червня, на сьогодні немає зареєстрованих хворих на коронавірус.

"Це дуже хороший результат. Вакцини проти COVID-19 демонструють високі рівні ефективності та захисту. І це не лише український, але й світовий досвід", - прокоментував заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузин.

 

Тому до початку нової хвилі захворюваності на COVID-19 рекомендуємо негайно розпочати імунізацію, яка складається з двох щеплень з інтервалом 21- 28 днів, і захистити себе та своїх близьких від небезпечної інфекції.