Захворюваність населення паразитарними хворобами в І півріччі 2014 р.

Захворюваність населенняпаразитарними хворобами  в І півріччі 2014 р.

 

Протягом 6 місяців 2014 р. в області зареєстровано 2229 хворих паразитарними захворюваннями, що складає 57% усіх інфекційних хвороб без грипу та ГРВІ.

80% хворих -  діти.

В структурі паразитарних хвороб78 % складають гельмінтози, 17% - протозоози, 5% - акарози. Найбільш поширені паразитарні хвороби: ентеробіоз – 59%, лямбліоз – 17%, аскаридоз – 12 %, опісторхоз –6 %, короста – 5%.

В І півріччі зареєстровані поодинокі випадки паразитарних хвороб: дирофіляріозу – 5, токсокарозу – 4, ехінококозу – 3, по 1 випадку гіменолепідозу, дифілоботріозу, анкілостомідозу, дикроцеліозу, трихостронгілідозу.

За 6 місяців 2014 р. в області обстежено на малярію 1080 осіб, з них 1031 хворий з гарячкою, збудник малярії Plasmodium vivax виявлений у 1 хворого - жителя с. Ленінське Кролевецького району, який працював на будівництві в м. Москва, спілкувався з громадянами Узбекистану та Таджикистану,впершеперехворів малярією в серпні 2013 р. В установах Держсанепідслужби знаходиться на обліку 133 особи, які в різні роки перехворіли на малярію.

За 6 місяців в область  прибули 525 осіб з  країн, ендемічних на малярію. В містах та районах на базі закладів Держсанепідслужби та кабінетів інфекційних хвороб лікувальних закладів організовано 38 центрів для надання консультативної допомоги громадянам, які  виїжджають в тропіки, за цей період  підготовлено 564 особи, 186 особам проведена хіміопрофілактика малярії.

На території області переносники збудника малярії представлені 2 видами малярійних комарів: Anopheles  maculipennis, Anopheles  messеae.Показники щільності малярійних комарів складають: для імаго  5,8 екземплярів на приміщення, для личинок  9,5 екземплярів на 1 кв. м водної поверхні.Виліт першої генерації малярійних комарів відбувся20 травня; сезон передачі збудника малярії розпочався 4 червня 2014 р.

Враховуючи вищевикладене та з метою підвищення рівня Держсанепіднагляду за паразитарними хворобами, перед спеціалістами Держсанепідслужби області поставлені задачі на ІІ півріччя  2014 р.:

1. Продовжити роботу щодо організації паразитологічного обстеження дітей організованих колективів та проведення в повному обсязі протиепідемічних заходів в осередках.

2. Контролювати виконання Постанови головного державного санітарного лікаря України від 07.11.11 р. №19 «Про заходи щодо профілактики малярії в Україні».  Звернути особливу увагу на збір епідеміологічного анамнезу про перебування в тропіках та своєчасне обстеження на малярію хворих з лихоманкою.

3. Забезпечити виконання «Плану комплексних заходів щодо оздоровлення осередків опісторхозу на території Сумської області на 2011-2015 р.»

4. Проінформувати органи виконавчої влади, засоби масової інформації про епідемічну ситуацію з малярії, опісторхозу, інших паразитарних хвороб та заходи, проведені Держсанепідслужбою щодо недопущення епідемічних ускладнень.

 

5. Активізувати санітарно-освітню роботу з профілактики малярії,  опісторхозу, інших паразитарних хвороб.