ПИВНА ПРОБЛЕМА.

ПИВНА  ПРОБЛЕМА.

            Пиво відомо людині вже тисячі років. Поряд з вираженими позитивними смаковими якостями цей напій має корисні властивості. Він містить у собі вітаміни групи В, С, корисні ферменти, також фруктозу, сахарозу, глюкозу, мальтозу, які легко засвоюються організмом. Пиво застосовувалося в медицині при деяких хронічних захворюваннях, при виснаженні організму. Але позитивні властивості пива перекриваються низкою негативних моментів. Те, що пиво легкодоступне й вважається слабоалкогольним напоєм, призводить до того, що його широко вживають молоді люди, підлітки й навіть школярі, нервова система яких надзвичайно чутлива до дії будь-яких отрут, у яких пивний алкоголізм формується не за кілька років зловживання, як у дорослих, а за кілька місяців.

            У минулі роки пивний алкоголізм українські наркологи знали за повідомленнями західних колег. Однак останнім часом ситуація різко змінилася. Залежність на пиво формується у значної кількості жінок, підлітків і навіть дітей. Особи, що звертаються  за допомогою із приводу алкоголізму, найчастіше починали своє знайомство з алкоголем саме з пива, і тільки надалі переходили на міцні напої. Пивний алкоголізм в Україні став масовим явищем. Тема пивного алкоголізму й доступності « слабоалкогольних напоїв» дітям все частіше привертає увагу громадськості, тому що багатьох вразила весняна заява Всесвітньої організації охорони здоров’я, що Україна – лідер серед 40 країн з підліткового алкоголізму.

            Що пиво не є алкоголем, вважають всі, крім наркологів. Реклама дозволена, антиреклами немає. На продаж обмежень немає. У будь-яке свято, включаючи 1 вересня, - молодь із пивом на вулиці. Як наслідок: алкоголізм останнім часом помолодшав. Він формується непомітно. Алкоголь, надходячи в молодий організм, швидко викликає руйнування внутрішніх органів. Наступає деградація – стан, у якому підліток не може усвідомити, що він деградує. Найчастіше пацієнти говорять: «Я не алкоголік, я ж пиво п’ю». А є такі, хто випиває щодня по 7 літрів! За результатами проведеного торік соціологічного опитування серед учнів 9-11 класів, не вживають алкоголь тільки 18 відсотків підлітків. Чверть школярів п’ють спиртне 6-10 разів на місяць, переважно пиво й вино, а близько 6 відсотків хлопців – міцні алкогольні напої. Вчені вважають, що реальна кількість хворих на третину перевищує дані на обліку в наркодиспансерах. За останні роки смертність від наслідків алкоголізму серед чоловіків збільшилася в 2,5 раза, серед жінок – в 3 рази. Зараз слабкі алкогольні напої ( пиво,вино) уперше в житті вживають у віці 10-13 років, а міцні – в 12-15 .Співвідношення дівчат і хлопців – 2:3. Природний експеримент відбувся в 1969 році у Фінляндії, де дозволили продаж пива в магазинах. За рік споживання алкоголю склало 46 %, далі зросли смертність і злочинність.

            Пиво містить у собі алкоголь у кількості 30 грам на літр і більше. Вуглекислий газ, що міститься в пиві, викликає посилене усмоктування алкоголю. Це викликає більш різке й сильне сп’яніння, посилений кровообіг у мозку, печинці, легенях і нирках, що збільшує токсичну дію алкоголю. А, крім того, з’явились сорта пива, що містять до 10-20 % алкоголю. Все це дає виражені токсичні ефекти.

            Фітоестрогени, що містяться у пиві, є рослинними аналогами жіночих полових гормонів і попадають у напій із хмелю. Вміст їх у хмелі досягає значних величин- від 20 до 300 мг на 1 кг рослинної маси. Цієї кількості досить для надання гормонального впливу на організм людини. Зміна ендокринного фону у осіб, які зловживають алкоголем, пов’язана в основному з ефектами фітоестрогенів. У чоловіків з’являються жирові відкладення ( на стегнах і животі). У жінок, які систематично вживають пиво, при спробах скоротити або припинити вживання відзначається гормональне порушення з перевагою у сторону чоловічих полових гормонів, що викликає ріст волосся на обличчі. Крім того, різкі коливання гормонального фону ( особливо разом з палінням) можуть спровокувати появу онкологічних ( ракових) захворювань.

            Припустимі норми вмісту важких металів, наявних у пиві, наступні ( у мг/кг): свинець – 0,3 %, кадмій – 0,003, ртуть – 0,005, мідь – 5,0, цинк – 10,0. Не важко підрахувати, що гранично припустиму дозу кадмію, що додається в пиво для утримання піни, легко можна перевищити, якщо випити більше двох пляшок ( понад 1 літр) пива.

            Фармакологічна дія пива така, що воно деяким чином сприяє гальмуванню розумової діяльності. В 20-ті роки минулого століття його рекомендували як седативний ( тобто заспокійливий ) засіб. Таким чином, з пивом людина привчає себе не тільки до звичайної дії алкоголю - оп’яніння, але й до седативного ефекту. Проходить якийсь час, і воно стає вже необхідним елементом відпочинку, заспокоєння. Наростають дози пива, з’являються провали в пам’яті. Перша за день випивка переноситься на усе більше ранній строк - на ранній вечір, на пізній день, на полудень, і,на решті, на ранок. Формується алкоголізм, пиво стає звичкою.

            Усе це викликає серцеву декомпенсацію, вимивання солі, порушення водно-сольового обміну. «Бичаче серце», жирове переродження печінки, хвороби нирок і пивний алкоголізм – часті супутники.

            Пивний алкоголізм розвивається повільніше, ніж горілчаний ( у пиві спирту менше). Особливість пивного сп’яніння в тому, що пиво розслаблює. І згодом людина без пива не може уявити собі відпочинок. А тим часом серце, мозок і статева система піддаються важкому токсичному впливу. У пиві багато кобальту ( використовується для стабілізації піни – щоб довше трималася), що викликає міокардіодистрофію : серцевий м’яз стає  в’ялим, збільшується. Нервові клітини головного мозку відмирають, що веде до розвитку слабоумства й психопатизації особистості : агресія й дратівливість.

            За вмістом алкоголю пляшка горілки приблизно дорівнює семи-восьми пляшкам пива. Цю формулу пивні лобісти використовують тільки в одну сторону. Вони наголошують на незаперечному факті, що пити горілку набагато шкідливіше, ніж пиво. Але не схильні обговорювати іншу істину – пиво теж є алкоголем.

            За останні роки зросла кількість підлітків, які страждають пивним алкоголізмом. Як свідчать лікарі, дітей наркоманів за останній час стало в кілька разів менше. Зате у два рази більше стало дітей – алкоголіків. Найменші пацієнти з діагнозом пивний алкоголізм – підлітки 14 років. Вони можуть випивати в день до десяти пляшок. Особливо небезпечне пиво для молодого організму, який не сформувався : пиво шкідливо впливає на внутрішні органи ( серце, нирки й печінку) , а також може викликати проблеми в розвитку репродуктивної функції, що проявляється набагато пізніше.

 

 

Лікар з загальної гігієни відділу організації державного

санітарно-епідеміологічного нагляду Охтирського міськрайонного

управління Головного управління Держсанепідслужби у Сумській                                Доля В.П.