Ротавірусна інфекція, або «кишковий грип»

Ротавірусна інфекція, або «кишковий грип»

В Україні щорічно реєструється до 54 000 захворювань ротавірусними інфекціями. У поточному  році у м. Суми  перехворіло на ротавірусну інфекцію 38 дітей, діагноз був підтверджений лабораторно. По частоті захворювань ротавірусні інфекції стоять на другому у місці після гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Ротавірусні інфекції реєструються у вигляді спорадичних випадків на протязі року, а епідемічна захворюваність реєструється найчастіше у холодну пору року з жовтня по квітень ,тобто характерна осінньо-зимова сезонність. Хворіють люди  усіх вікових груп, але найбільш  уразливі діти раннього віку від 1 до 3 років та недоношені діти, що знаходяться на штучному вигодовуванні. Доказано, що у світі практично усі діти до 5 років перенесли ротавірусну інфекцію.

Ротавірусна інфекція – гостре інфекційне захворювання, що викликається патогенними для людини ротавірусами і характеризується ураженням   шлунково-кишкового тракту. Вірус уперше виділений від людини у 1973 році. Має форму у вигляді колеса і переводиться по-латинськи - рота – колесо. Вірус добре переносить низькі температури, стійкий до багатьох відомих дезінфекційних засобів, а при високій температурі втрачає свої патогенні властивості. У зовнішньому середовищі стійкий до 15 – 45 днів, на овочах  25 – 30 днів, на тканинах від 15 до 45 днів, у фекаліях зберігає активність до 7 місяців, на брудних руках вірус активний на протязі декількох годин.

Джерелом  інфекції є тільки хвора людина, яка виділяє ротавіус  з калом з перших днів хвороби до 16 дня, або здоровий вірусоносій у якого відсутні клінічні прояви. Механізм передачі інфекції – фекально-оральний. Здорова людина заражається аліментарним шляхом через інфіковані продукти харчування (найчастіше молоко та кисло-молочні продукти) і  не кип’ячену воду та контактно-побутовим шляхом передачі ( через брудні руки). При цьому захворюванні характерна висока контагіозність. Досить невеликої дози збудника, щоб виникло зараження.

Після інкубаційного  періоду  який  триває від 12 годин до 7 днів (частіше 1 – 2 дні) захворювання завжди починається  гостро з типовим поєднанням проявів гострого респіраторного  та гострого кишкового захворювань, а саме: нежиті, болі у горлі, підвищення температури тіла до 39 градусів з ураженням шлунково-кишкового тракту у вигляді багаторазової блювоти  та проносу, бурчанням і болями у животі. Небезпека ротавірусної інфекції пов’язана зі зневодненням організму. При захворюванні необхідно  своєчасно звертатися  за медичною допомогою до лікаря, не займатися самолікуванням. Хворобу легше попередити, ніж лікувати  А тому, щоб не захворіти  необхідно виконувати  профілактичні і санітарно-гігієнічні заходи:

<!- обовязково мити  руки з милом  перед їдою, після відвідування туалету,  після прогулянок;

<!- овочі  та фрукти ретельно мити  під проточною  водою  та обдавати кипятком;

<!- вживати  доброякісну питну,  або  кипячену воду;

<!- не вживати продукти  сумнівного походження та з вичерпним  терміном придатності;

<!- не купувати продукти  харчування на стихійних ринках;постійно проводити вологе прибирання приміщень, поверхонь, оточуючих предметів.