Небезпечний педикульоз .

Небезпечний педикульоз .

 

     Медики всього світу постійно стурбовані такими проблемами як СНІД,  туберкульоз, холера та інші особливо-небезпечні інфекції . Однією з таких не менш значимих проблем є банальний, на перший погляд, педикульоз, або народна назва воші, вошивість. Нічого особливого, паразит як і всі інші, з котрим треба боротися.                         

Та не поспішайте з такими висновками.

  Значення вошей  пов’язане не тільки з суб’єктивними незручностями (свербіж, струпи, адже воша харчується кров’ю людини при цьому пошкоджуючи цілісність шкіри), але й епідеміологічним значенням, як переносників хвороб рикетсійної етіології, а саме збудників висипного й зворотного тифів та волинської гарячки . Якщо перегорнути сторінки історії, ще армія Наполеона потерпала від вошей та як результат цього - від висипного тифу померло більше половини його військового складу. У війні 1877-1878 р. в кавказькій армії тифом захворіло кожні 64 чол.із1000,та вже в російсько-японській війні 1904-1905 р. постійно проводились знищувальні заходи проти вошей \ кип’ятіння білизни, періодичні огляди солдат на наявність педикульозу та інші профілактичні заходи \  в результаті чого в російських військах на висипний тиф захворіло всього 0.48 чол. на 1000 військових. З вищенаведених фактів видно велике епідемічне значення  профілактичних та знищувальних заходів проти вошей.

В природі є три роди вошей: - паразитують на земних ссавцях.

                                                  - паразитують на морських ссавцях.

                                                  - паразитують на людині.

  На сьогоднішній день найбільше нас турбує саме останній рід. До складу якого входить три види вошей: -   головна, паразитує на  волосяній частині голови

одежна або по іншому платтяна, паразитує переважно в складках одежі та білизни.

лобкова, на волосяній частині лобка та під пахвами.

Воші протягом свого життя перебувають на тілі людини і живляться її кров’ю, при своєму розвитку проходять 3 стадії розвитку: яйце- “гнида”, личинка і статевозріла воша.

 Яйце має довгасту форму, жовтувато-білого коліру, міцно склеєне з волоссям.

Личинка та доросла воша сірувато-коричнневого кольору, пересувається за допомогою 3 пар лапок, з кігтиками, що дозволяє її міцно триматися на волоссі або тканині.

Головна воша живе у волосяній частині голови. Самиця  відкладає на волоссі до 4 яєць в день ( 150 яєць за життя), які дуже міцно з’єднані з волоссям за рахунок речовини, що виділяє самиця. Тривалість життя воші 32-46 діб.

Платяна воша  для кровосмоктання  виходять на шкіру, для відкладання яєць скупчуються  в зборках та швах білизни, панчохах, взутті та інших речах.

  На теперішній час хвороби рикетсійної етіології зберігають своє значення в інфекційній етіології людини і є одним з пріоритетних напрямків розвитку сучасної медичної науки в багатьох  країнах світу. Аналіз закордонної літератури та окремі публікації підтверджують наявність випадків враження педикульозом в Чехії, Єгипті, Ірані та інших країнах. Не виняток з переліку і Україна, де постійно реєструються випадки. Так в 2013 році  середньостатистичний показниквраженості населення України педикульозом  склав 43,4 на 100 тис. населення, слід зазначити при цьому, середньо обласний показник по Сумській області склав 115,7 ( ріст в 2,7 рази), а по м. Суми цей показник взагалі найвищий і становить 302, 6 ( перевищує українські показники в 7,0 разів). Вказані показники є найвищими по Україні. Факти викликають особливу насторогу медичних працівників м.Суми. Найбільше враження реєструється серед школярів, питома вага серед цього контингенту становить 74,6 % від всього зареєстрованих.

  З метою виявлення вогнищ педикульозу в плановому порядку проводяться огляди різних контингентів населення силами медичних працівників:

Всього населення – при проведенні диспансерних та профілактичних оглядах, при кожному зверненні за медичної допомого.

Дітей , що відвідують ДДЗ – щоденно вихователями,медпрацівниками щонеділлі.

Учнів шкіл та ліцеїв – після канікул та в подальшому 1р на місяць.

Дітей, що від’їзджають в ОТ – при оформленні та в подальшому 1р в тиждень під час перебуванняв тадирі.

При прийомі на стаціонарне лікування, в подальшому 1р на тиждень та при виписці.

Особи, що ведуть безладний  та неосідлий спосіб життя при затриманні органами внутрішніх справ.

 Інфестація головними вошами у людей можливе прямим (через безпосередній контакт завошивленої людини зі здоровою) чи опосередкованим шляхом (через різноманітні особисті речі, в тому числі гребні, щітки, постіль) . Загальною причиною є збільшення її неохайності, що в першу чергу стосується стилю зачісок та довжини волосся.

 Означені особливості також сприяють швидкому розповсюдженню педикульозу в різних організованих колективах, під час занять спортом, в місцям тривалого скупчення та частої зміни людей, наприклад під час подорожей, мандрівок та інше.

 Для недопущення  розповсюдження потрібно виконувати загальні правила особистої гігієни : особистий одяг, головні убори, гребні і інше, повинен бути особистим і не переходити до подруги чи друга.

 Якщо волосся  доволі довге, потрібно збирати його в коси чи інші зачіски. Уникати безпосереднього контакту з  підозрілими людьми (особи без постійного місця проживання, які ведуть безладний спосіб життя та інше)

     Якщо стала все ж  таки ця проблема?

     Насамперед треба звернутися до фахівців цієї справи, в установу Держсанепідслужби, що розташована за адресою: вул. Троїцька, 57, або передзвонити за тел.25-79-83, де Вам нададуть спеціалізовану допомогу, визначать точний діагноз, допоможуть в профілактичній роботі, а при потребі проведуть санітарну обробку найсучаснішими та небезпечними для здоров’я людини препаратами або проконтролюють якість проведення санітарної обробки в домашніх умовах.

   Якщо у вас немає можливості дістатися до установи Держсанепідслужби,  протипедикульозні заходи можна провести й в домашніх умовах, поєднуючи профілактичні та знищувальні заходи.

Спершу обробити волосся антипедикульозними засобами, котрі доцільно придбати в аптечній мережі, щоб уникнути підробок та заборонених небезпечних препаратів. До складу педикулоцидів входять: ”LAVINAL”, “Пара-плюс”, “Пермін”, “ХедРінг”, “Ніттіфор”, “Педилін”, ”Хігія”, “Делацет”, Педекс” та інше. Перед використанням обов’язково уважно вивчити інструкцію до застосування.

    Наступним етапом після застосування антипедикульозних засобів є повне видалення яєць, що знаходяться на волоссі. Яйця вошей надзвичайно міцно з’єднані з волоссям, тому при митті чи полосканні або вичісуванні густим гребенем видалити їх неможливо. В зв’язку  з цим позбавлятися яєць потрібно, стискуючи пальцями кожну волосинку .Так як вкрай важко провести диференціацію живих яєць вошей та тих, що загинули, тому й видаляти потрібно чи “живі “ , чи ”сухі” яйця.

Наступним кроком в протипедикульозній роботі є дезінсекційна  обробка речей: постелі, білизни та одягу завошивленого. Достатньо кип’ятіння, прасування речей, чистка пилососом, приміщення або обробка його аерозольними дезінсектантами.

Поєднання основних частин профілактичних та знищувальних заходів і являється вирішенням проблеми зниження ураженості населення педикульозом.

 

Зав. санітарним пропускником відділення дезінфектології                          Н. І. Лапоногова.                           

Сумського міського відділу ДУ “ Сумський обласний

 лабораторний центр Держсанепідслужби України”