ОБЕРЕЖНО ГРИБИ!

ОБЕРЕЖНО ГРИБИ!

Останній осінній місяць року зробив нам великий подарунок: теплі сонячні дні, неповторна краса лісу, шелест опалого листя під ногами - все це запрошує нас на прогулянку. А з давньої традиції ми прихоплюємо з собою кошик та йдемо збирати гриби, не замислюючись при цьому, яку шкоду здоров’ю вони можуть завдати, адже за офіційними даними МОЗ України кількість потерпілих із діагнозом «отруєння грибами» в нашій  державі коливається від 700–800 до 1500–2500 випадків щорічно. Статистичні дані щодо труєнь грибами у Сумській області за останні два роки дещо кращі, не виключено, що ситуація пов’язана з тим, що при надмірно високій  температурі повітря та під час довгої посухи, грибів у лісах майже не було. Проте сьогодні практично на всіх базарах м.Суми та області з’явилася велика кількість грибів і не має впевненості, що вони зібрані з дотриманням  перестороги щодо безпеки відносно вживання. Більшість з них має темний, не притаманний свіже зібраним грибам  колір, змінений природній вигляд, тому люди, які їх купують, можуть бути введені в оману і придбати токсичні гриби.

Купуючи гриби, Ви повинні бути абсолютно впевнені, що вони при вживанні не нашкодять.Найбільше розповсюджені випадки отруєння грибами, які зовнішнє схожі з їстівними і збираються разом з ними. Щоб уникнути такої помилки, необхідно добре знати загальні ознаки грибів, в тому числі, токсичних. Збирати та купувати необхідно тільки відомі Вам гриби, при цьому невідомі та сумнівні вживати в їжу не слід. Необхідно пам’ятати, що характерні ознаки токсичності у деяких видів грибів можуть бути відсутні, наприклад, білі хлоп’я на шляпці мухомора може змити сильний дощ, а шляпка блідої поганки, що зрізана у самого верху не дозволяє помітити кільце. Не слід збирати гриби вздовж автомагістралей або поблизу промислової зони, адже у названих місцях вони можуть бути забруднені сполуками важких металів від викидів, радіонуклідами тощо. Не слід забувати, що для дітей більшість грибів значно шкідливіша, ніж для дорослих, тому вживати їх в їжу дітям не рекомендується.

Нагадаємо, що у 2018 році в області зареєстровано один випадок отруєння грибами у с.Московське Липоводолинського району, який був пов'язаний із вживанням дикорослих грибів, схожих на шампіньйони, у сирому вигляді без попередньої обробки. В поточному році також вже зареєстровано одне отруєння,  постраждали дві особи   м.Глухів.

Доречно зупинитися на основних ознаках грибного отруєння: сильний біль у животі, нудота та блювота, понос, підвищення температури тіла, головний біль, загальна слабкість. При отруєнні блідою поганкою, червоним мухомором, сатанинським грибом не виключені психічні розлади, що супроводжуються підвищеним потовиділенням, слинотечею, порушеннями з боку нирок. Якщо Ви нещодавно вживали гриби, необхідно терміново звернутися за лікарняною допомогою для більш ранньої постановки діагнозу і упередження негативних наслідків для здоровя.

Бажаємо здоровя!

 

                                             Відділення епідеміологічного нагляду (спостережень)

                                              та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Сумський

                     обласний лабораторний центр МОЗ України».