Доповідь Кончі В.А

Доповідь Кончі В.О.- заступника начальника
                                                 Головного управління Держсанепідслужби у
                                                            Сумській області на засідання  колегії
                                             ГУ Держсанепідслужби у Сумській області
                                                  31.01.2014 р.

Епідемічна ситуація з інфекційної
захворюваності в області за 12 місяців 2013 року.

Стан інфекційної захворюваності в області протягом 2013 року характеризувався стабільністю та зниженням показників захворюваності. Не зареєстровані випадки черевного тифу, паратифів, дифтерії, поліомієліту, кору та правця, сказу, вірусних геморагічних гарячок, кліщового вірусного енцефаліту, хоча випадки цих інфекцій реєструвалися в багатьох регіонах на території Держави.
На спорадичному рівні утримувалася захворюваність крапельними інфекціями, керованими засобами специфічної профілактики, не зважаючи на неритмічне постачання медичних імунобіологічних препаратів.
Показники захворюваності по області нижчі середньодержавних рівнів по 47 нозологіях з 55 внесених у Державну статистичну звітність. На території області зареєстровані перевищення показників по Україні з малярії, протозоозів (лямбліозу), гострого гепатиту С та хронічних парентеральних гепатитів, вірусних менінгітів, хворобі Лайма та педикульозу. В більшості випадків це можна пояснити більш активною роботою медичної мережі по виявленню таких хворих.
Порівняно з 2012 роком відбулося незначне на 4,6% - зростання захворюваності гострими кишковими інфекціями, в т. ч. серед дитячого населення.
У 2013 році відмічено зниження показника захворюваності шигельозом. Разом з тим відмічається стрімке зростання захворюваності даною інфекцією у Білопільському районі, що може бути пов’язане зокрема і з систематичним щорічним недообстеженням хворих інфекційною патологією в даному районі. Так, у 2013 році не обстеженими залишилися 59% хворих кишковими та крапельними інфекціями бактеріального походження. З боку Лебединського підрозділу Держсанепідслужби у Сумській області жодного реагування з даного приводу немає. Прошу надати пояснення.
Показник захворюваності на сальмонельоз знизився 1,2 рази і становить на кінець року 18,0 на 100 тис. нас. проти 20.9 – в 2012 році. Але, незважаючи на позитив у м. Лебедині був зареєстрований побутовий спалах сальмонельозу з госпіталізацією 10 постраждалих осіб.
Враховуючи це на майбутнє слід приділяти більше уваги питанням роз’яснювальної роботи серед населення. Проведений епідеміологічний аналіз спалаху свідчить про прямі причинно-наслідкові зв’язки з гігієнічною культурою харчування населення, адже серед харчових продуктів, з якими анамнестично пов’язували своє захворювання постраждалі, домінують продукти з вичерпаним терміном придатності та ті, що приготовані або зберігались з порушенням технологічних і гігієнічних вимог.
У 3,3 рази відбулося зниження захворюваності на вірусний гепатит А з 2,8 до 0,8 на 100 тисяч населення. Поодинокі випадки зареєстровані у Білопільському, С.-Будському, районах та містах обласного підпорядкування за винятком мм.. Глухів та Охтирка.
У звітному періоді захворюваність вірусними гепатитами зросла з 39,6 до 41,5 на 100 тисяч населення, що обумовлено як і в цілому по державі, за рахунок реєстрації хронічних парентеральних гепатитів В і С. Проблема захворюваності даними інфекціями є надзвичайно актуальною через високу поширеність, значні ризики для інфікування, в т. ч. і в умовах ЛПЗ, а також недоступністю повноцінного лікування через надзвичайно високу його вартість., Не використовуються повною мірою можливості щодо вакцинопрофілактики вірусного гепатиту В навіть серед медичного персоналу лікувальних закладів. Загалом не щепленими в області залишається 1291 медичний працівник або 11% контингенту і понад 900 студентів медичних навчальних закладів. Найбільша питома вага не щеплених медиків у м. Суми (9,6%), Роменському (13%), Охтирському (24%) та Глухівському (27%) районах.                                                             
Показник ураженості населення педикульозом становить 114,8 проти минулорічного 108,6 на 100 тисяч населення. Зареєстровано 1320 випадків. Це найвищий рівень в Україні, що обумовлено низьким рівнем санітарно-освітньої роботи серед населення області.
Показник захворюваності  населення області на активний туберкульоз склав на кінець року 56,5, що на рівні минулорічного – 56,6 на 100 тисяч населення. Серед дітей до 14 років показник становить 4,1,  дітей 15-17 років – 24,0 на 100 тисяч контингенту. Ці показники за минулий рік становили 3,5 та 36,8 на 100 тисяч  населення.
Зростання показників захворюваності на туберкульоз порівняно з 2012 роком та перевищення середньообласних показників відбулося в 9 містах та районах області. Зокрема, найбільше зростання захворюваності відмічається в С.-Будському районі (зростання у 1,9 рази до 137,7 на 100 тисяч населення), в Глухівському (у 1,7 рази до 68,0), в Кролевецькому (в 1,4 рази, до 75,4 на 100 тис. нас.), в Тростянецькому (в 1,2 рази до 78,5). Показники захворюваності на всі форми активного туберкульозу, в т.ч. органів дихання, серед сільського населення перевищують відповідні серед всього населення у 1,2 рази і становлять 67,6 та 64,9 на 100 тисяч населення. Найвищі показники зареєстровані в Путивльському (101,4), С.-Будському (97,2), Тростянецькому (96,9), Глухівському (95,6), Білопільському та Кролевецькому районах (95,1 на 100 тисяч населення).
Питома вага деструктивного туберкульозу з числа вперше виявлених протягом року хворих по області в середньому становить 32,0%, в т.ч. серед сільського населення – 35,1%, що на рівні минулорічного показника. Однак, особливо зросла питома вага деструктивного туберкульозу в наступних районах: В.-Писарівському та Ямпільському (серед всього населення – по 60,0%, серед сільського – по 66,7%), Лебединському (відповідно 58,8% та 71,4%), Путивльському (55,6 та 61,5%).
Показник охоплення дорослого населення області профілактичними флюорографічними оглядами на рівні минулорічного і склав на кінець року 651,8 на кожну 1000 дорослого населення. Найгірше охоплення обстеженнями відмічається в Глухівському (590,8), С.-Будському (607,1), Сумському та Л.-Долинському районах (по 640,8 на 1000 дорослого населення).
Охоплення профілактичними медичними оглядами на туберкульоз декретованих контингентів становить на кінець року 98,3%. В звітному році відмічалися труднощі щодо охоплення перевірками підконтрольних об’єктів, а відповідно і стимулювання проходження профоглядів. Особливо це стосується ФОПів та суб’єктів господарювання, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, до яких відноситься значна кількість харчових, побутових об’єктів і які згідно вимог чинного законодавства не підлягали плановим перевіркам взагалі.
Серед декретованих контингентів зареєстровано 15 випадків туберкульозу. Як не прикро, випадки захворювання на туберкульоз зареєстровані серед медичних працівників, працівників виховних і навчальних закладів.
Слід звернути увагу на недостатнє охоплення осередків інфекційних хвороб заключною дезінфекцією.
Особливо це стосується домашніх вогнищ гострих кишкових інфекцій по  Конотопському управлінню (охоплено 264 з 347 зареєстрованих згідно екстрених повідомлень вогнищ),  по Глухівському (161 з 300 зареєстрованих вогнищ), по Охтирському (142 з 153 зареєстрованих), по Роменському (115 зі 155 зареєстрованих) Лебединським (206 з 246 зареєстрованих), що потребує пояснень.
У розрізі нозологічних форм 100% проведена волога та дезкамерна дезінфекція лише в усіх вогнищах сальмонельозу, шигельозу, вірусного гепатиту А.
Взагалі не проводилось камерне знезараження жодного з осередків по території Глухівського та Конотопського міськрайонних управлінь.
По Сумському міжрайонному управлінню камерною дезінфекцією охоплено лише 7,6% від підлягаючих вогнищ, в т.ч.  по Шосткінському – 17,4%, по Сумському міському – 30%, по Охтирському – 39%, по Роменському – 44,7%, по Лебединському – 77% вогнищ.
Наведу детальніший приклад по Сумському та Краснопільському районах, де залишилися не обробленими камерно близько 80% вогнищ бактеріального туберкульозу, педикульозу та корости. По м. Суми камерна дезінфекція проведена лише в 36% вогнищ бактеріального туберкульозу, 15% вогнищ педикульозу та 38% вогнищ корости. Тому, я наголошую В.П.Збаражському про проведення ретельного аналізу причин невиконання вимог наказів МОЗ України та притягнення до дисциплінарної відповідальності винних осіб.
Пріоритетом в здійсненні санепіднагляду за паразитарними хворобами є питання оздоровлення від гельмінтозів дітей організованих колективів, оздоровлення осередків опісторхозу, геогельмінтозів, профілактика малярії та інших тропічних хвороб.
У 2013 році в області виявлено біля 4 тисяч хворих паразитарними хворобами, що складає 32% від усіх інфекційних хвороб без врахування грипу та ГРВІ.
80% з усіх інвазованих складають діти до 17 років.
70% від усіх хворих паразитозами є діти організованих колективів Ураженість організованого дитинства гостриками дорівнює 1,7%, геогельмінтами - 0,3%, лямбліями – 0,7%. 
Станом на 1.01.14 р. на обліку знаходиться 1342 хворих опісторхозом, з них 29 дітей. 95% хворих зареєстровано в м. Шостка та 7 районах: Буринському, В.Писарівському, Кролевецькому, Недригайлівському, Роменському, С-Будському, Шосткинському. У 2013 р. виявлено 263 хворих опісторхозом, з них 20 дітей. Показник захворюваностісклав23,0на 100 тис. населення, що на 6,5% вище рівня 2012 р. (в Україні в 2012 р. – 0,89).
В 2013 р. зареєстровано 3 випадки малярії, завезених з Нігерії та Російської Федерації.
Ситуація, яка склалася потребує посиленої уваги до оздоровлення організованого дитинства від паразитарних хвороб та профілактики цієї патології.
Керівники більшості міськрайонних управлінь протягом 2013 року організували цю роботу.
Проте, Роменське і Глухівське міськрайонні управлінняне забезпечили держсанепіднагляд за паразитарними хворобами та не зкоординували цю роботу з відділами (управліннями) освіти міст та районів в організованих дитячих колективах: протягом 2013 р. не обстежені на гельмінтози діти дошкільних закладів, учні шкіл в Кролевецькому та Роменському районах, учні Шалигінської школи-інтернат Глухівського району;
Фахівцями Роменського, Глухівського, Охтирського міськрайонних і Сумського міжрайонного управлінь не проведений контроль стану забруднення об’єктів довкілля збудниками паразитарних хвороб в дитячих закладах Кролевецького, В.-Писарівського, Тростянецького, Роменського, Л.Долинського, Сумського та Краснопільського районів.
Підводячи підсумки профілактичної роботи з питань епідемічного спрямування в умовах обмеженого часу реформування Держсанепідслужби області слід відмітити, що спеціалісти максимально доклали зусиль у вирішенні поставлених завдань. Рік, що минув, показав як позитивні так і негативні сторони діяльності, але в межах Держави служба області представлена не в гіршому стані.
В цьому плані ми отримували всіляку підтримку обласної державної адміністрації і особисто Т.Д.Іщенко, яка щоденно цікавилася станом справ реформування служби та надавала корисні поради, за що ми їй чистосердечно вдячні. Ми розуміємо, що зменшення граничної кількості посад не дає нам ніяких преференцій, а тільки стимулює кожного із нас працювати з потрійним натхненням заради забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення.
Держсанепідслужба області більш плідно працювала з місцевими органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, профільними управліннями та департаментами обласної державної адміністрації, що і позначилось на утриманні основних показників діяльності в межах рівнів багаторічних спостережень.
Новий рік ставить перед нами нові завдання щодо подальшої оптимізації реформованої структури та усунення відзначених та інших недоліків.
Проблемні питання, що негативно впливають на якість епіднагляду, діагностику та профілактику інфекційних захворювань висвітлені в проекті рішення колегії, яке ми повинні втілити в життя. Дякую за увагу!

 

Заступник начальника                                        В.О.Конча