Хвороба Лайма

Хвороба Лайма

Хвороба Лайма (Лайм-бореліоз, іксодовий кліщовий бореліоз) — інфекційне трансмісивне природно-вогнищеве захворювання, збудниками якого є патогенні для людини борелії, а переносниками та резервуаром — іксодові кліщі.

Кліщовий бореліоз – це системне захворювання, що характеризується поліморфізмом клінічних проявів та має хронічний або рецидивуючий перебіг. При бореліозній інфекції уражуються шкірні покриви, нервова та серцево-судинна система, опорно-руховий апарат. Таким чином, хвороба Лайма  має назву нового «великого імітатора» різних людських хвороб.

Зараження  може статися при укусііксодового кліща, в організмі якого можливо знаходяться борелії. Мікроорганізми потрапляють в організм людини зі слиною кліща. На шкірі в місці присмоктування кліща розвивається мігруюча кільцеподібна еритема. З током лімфи та крові збудник потрапляє до внутрішніх органів. Відомо, що збудник хвороби Лайма може зберігатися в організмі людини більше десяти років після появи перших клінічних симптомів

Для зараження необхідно, щоб кліщ залишався на тілі людини близько 24-72 годин, тому своєчасне і обережне видалення кліща може запобігти інфікуванню.

Проте, хвороба Лайма зустрічається доволі часто, тому що носіями інфекції є приблизно третина кліщів, які активні в весняно-літній період.

Хвороба піддається лікуванню тільки за умови швидкої постановки діагнозу і своєчасного початку антибактеріальної терапії. Застарілу інфекцію, виявлену на пізніх стадіях, вилікувати складно, вона може привести до інвалідності або, навіть, летального результату.

Зазначаємо, що в лабораторії ОНІ ДУ „СОЛЦ МОЗУ” виконуються дослідження, спрямовані на виділення ДНК борелій (методом ПЛР), які знаходяться в організмі іксодового кліща  або в сироватці крові людини. Кліщі, які будуть доставлені в лабораторію для визначення та дослідження, повинні бути живими та голодними. Сироватки крові відбираються в лікувальних закладах та доставляються в лабораторію ОНІ з направленням медичного працівника закладу.

         Також для діагностики та лікування кліщового бореліозу важливим є визначення специфічних імуноглобулінів класу М (IgM), але, слід зазначити, що ці специфічні імуноглобуліни до антитіл борелій починають визначатися на 2-4 тижні після початку інфекції (доцільно досліджувати парні сироватки). Наявність IgM до антигенів борелій в сироватці крові хворих на Лайм-бореліоз, як правило, вказує на ранню стадію інфекції.

Дослідження на наявність імуноглобулінів IgМ у людини, (аналіз сировотки крові), проводиться в приватних лабораторіях міста.

Показищодо звернення до лікаря 

  • симптоми респіраторного захворювання, пов’язаного з укусом кліща  
  • еритема (почервоніння) або поодинокі інфільтрати (вузлики) в місці присмоктування  кліща

лихоманка (підвищення температури тіла), міальгія (біль у м’язах) або артралгія (біль у суглобах) пов’язані з укусом кліща