РАННІ ОВОЧІ ТА ЯГОДИ: ЯК НЕ НАШКОДИТИ ЗДОРОВ’Ю

РАННІ ОВОЧІ ТА ЯГОДИ: ЯК НЕ НАШКОДИТИ ЗДОРОВ’Ю 

 

Кінець весни-початок літа – це період, коли у продажу з’являються перші, як-то кажуть ранні овочі та ягоди. Огірки, помідори, редиска, молода капуста, кабачки, зелень, полуниця радують око своїми яскравими кольорами, спокушаючи нас побалувати свій виснажений за зиму організм свіжими вітамінами.  

 

Але питання щодо користі ранніх овочів та ягід досить спірне, і часто вони, на жаль, приносять нам більше шкоди. 

 

Справа в тому, що виростити такі овочі та ягоди можна лише в закритому ґрунті, тобто в теплицях, парниках. І щоб отримати гарний врожай, не обійтися без використання великої кількості мінеральних добрив, засобів підсилення росту, засобів боротьби з хворобами та шкідниками рослин. Через це в ранніх овочах та ягодах, як правило, значно більший вміст компонентів добрив, отрутохімікатів, стимуляторів росту, ніж у сезонних овочах, які виросли на відкритому ґрунті з дотриманням звичайних агротехнічних прийомів.

 

Тому їсти ранні овочі та ягоди у великій кількості не рекомендується, особливо дітям. А вагітним, людям похилого віку та дітям до трьох років узагалі слід утриматися від їх вживання. 

 

Уся рання рослинна продукція повинна обов’язково проходити контроль на вміст шкідливих речовин. Кожна партія такої продукції повинна мати сертифікат або паспорт якості, виданий акредитованими лабораторіями Державної ветеринарної служби, Держпродспоживслужби або лабораторіями ринків. Сертифікат повинен містити результати випробувань, мати висновок про безпеку досліджених продуктів і має бути завірений підписами відповідних фахівців та печаткою.

 

При купівлі ранніх овочів та ягід ви маєте право перевірити наявність таких сертифікатів у продавця. Якщо їх немає, краще взагалі утриматися від покупки. Адже вживання перенасичених нітратами та пестицидами овочів та ягід може призвести до інтоксикації організму і важкого отруєння.

 

Щоб мінімізувати можливу шкоду для організму, ранні овочі перед вживанням необхідно замочити в холодній воді на 5-7 хвилин, зрізати корінці, «хвостики», в молодій капусті - видалити верхні листки та качан, в червоному помідорі - вирізати жовту серцевину. Особливу увагу приділіть полуниці. Часто для її підживлення використовуються фекалії, в яких можуть жити мікроби, яйця гельмінтів(глистів). Ягоди перед вживанням треба ретельно помити, бажано ошпарити. Не купуйте овочі та ягоди, які продаються поблизу проїзної частини доріг.

 

*         *          *

 

Населення нашої планети невпинно зростає, і нагодувати всіх, використовуючи лише традиційні методи вирощування та зберігання рослинних продуктів, їх переробки , - практично неможливо. Тому вченими запропоновані методи отримання так званих генетично змінених рослинних  продуктів. Шляхом внесення змін до генетичного коду рослин, вдалося підвищити їх врожайність, стійкість до шкідників, витривалість при зберіганні. Зараз більшість сортів огірків, томатів, капусти, перцю, інших ранніх овочів є генетично зміненими.

 

Розвинені країни світу більше 30 років практикують використання  генетично змінених організмів для отримання та виготовлення продуктів харчування. Вплив таких продуктів на здоров’я людини ще вивчається. Заборони на їх використання немає, обов’язковою є лише вимога про спеціальне маркування продуктів, до складу яких входять генетично змінені організми.

 

В Україні в 2008 році був прийнятий закон про обов’язкове зазначення в супровідних документах, етикетках відомостей про використання генетично змінених організмів. Їсти чи не їсти такі продукти - кожен вирішує сам.