ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ УКУСИ МОШОК ТА ЯК ВІД НИХ ЗАХИСТИТИСЬ

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ УКУСИ МОШОК ТА ЯК ВІД НИХ ЗАХИСТИТИСЬ

Мабуть, одним з найнеприємніших «бонусів» теплого весняно-літнього сезону є нашестя мошок, комарів та інших дрібних кровопивць, які дістають нас не тільки на природі, у селі чи на дачі, а й у міських квартирах. 

За повідомленням Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб, зараз на території Сум та області розпочався період масового розмноження мошок, який триватиме майже до кінця червня, і комах в цей час буде особливо багато.

Це звичне сезонне явище для нашого регіону. Трохи згодом до мошки приєднаються комарі, мокреці, ґедзі, деякі види кровосисних мух. Усі разом вони утворюють так званий гнус, що протягом сезону докучає не тільки людині, а й тваринам.

Чим небезпечні мошки для людини

Окрім дискомфорту, укуси мошок викликають сильні алергічні реакції. Адже при укусі комаха зі своєю слиною вприскує в кров жертви особливі протеїни для знеболювання, які дуже алергенні для організму. Набряк від укусу мошки може триматися кілька днів, а сліди на шкірі іноді залишаються на 2-3 тижні.

Якщо укусів багато, може з’явитися висока температура (до 39 градусів) та прояви загальної інтоксикації організму. У людей, схильних до алергії, укус мошки може спровокувати підвищення артеріального тиску, запаморочення, задишку, у деяких випадках - навіть анафілактичний шок.

Окрім того, гнус є механічним переносником збудників таких небезпечних хвороб як туляремія, онхоцеркоз, дирофіляриоз та багато інших.

У цьому році мошок більше, аніж зазвичай. У природі піковий цикл цих комах повторюється раз на два роки, і цей рік саме такий. Розвиток і масове розмноження комах пов’язане з водою: стоячою і проточною, заболоченими місцями, високим рівнем ґрунтових  вод, а також - зі зміною холодного періоду теплим. Це оптимальні умови для виплоду гнусу в цілому. Різноманітність видового составу гнусу ускладнює боротьбу з ним. Загальні протиличинкові заходи практично неможливі.

Профілактика та допомога при укусах

Найінтенсивніше гнус нападає у теплу безвітряну погоду і в надвечірні години, коли сідає сонце. Тому не слід працювати в саду чи на городі ввечері та рано вранці. Також уникайте перебування біля стоячої води – заболоченої місцевості, ставків, копанок тощо. На весняно-літній період встановлюйте на вікна свого будинку (квартири, дачі) москітні сітки.

Щоб захистити себе від укусів, використовувати репеленти (засоби, що відлякують комах) - як для дітей, так і для дорослих. Бажано намащувати ними усе тіло, адже мошки здатні легко забиватися під одяг через рукави, горловину, штанини тощо.  

Та якщо вберегтися від укусів все ж таки не вдалося, перше, що необхідно зробити, - це промити місця укусів (бажано мильним розчином, або ж просто проточною водою), обробити  антисептиком і вже після цього наносити засоби після укусів комах. Це можуть бути аптечні антигістамінні мазі (гелі, креми тощо), які зменшують свербіж, почервоніння, набряк.

Також полегшує прояви алергічних реакцій на шкірі розчин соди (одна столова ложка на 200-300 мл води), яким можна промити або навіть зробити компрес на місце укусу. Можна використовувати ефірні олії - лаванди, гвоздики, ромашки, евкаліпта: крапнути дві-три краплі на ватний диск і накласти компрес.

Алергікам також необхідно прийняти антигістамінний препарат внутрішньо.

Якщо перелічені засоби не допомагають, набряк збільшується, а в місці укусу з’являються пухирі, наповнені рідиною, це означає, що мошка була переносником інфекції. У такому разі треба якнайшвидше звернутися до лікаря, який призначить подальше лікування.

Якщо укуси викликають алергічні ускладнення, також слід звернутися за медичною допомогою. А у разі стрімкого розвитку важкої алергічної реакції (особливо з утрудненням дихання) – негайно викликати швидку!