ЛІТО БЕЗ НЕПРИЄМНИХ СЮРПРИЗІВ: ЯК НЕ ПІДХОПИТИ ГОСТРУ КИШКОВУ ІНФЕКЦІЮ

ЛІТО БЕЗ НЕПРИЄМНИХ СЮРПРИЗІВ: ЯК НЕ ПІДХОПИТИ ГОСТРУ КИШКОВУ ІНФЕКЦІЮ

Гострі кишкові інфекції реєструються протягом усього року. Але влітку та восени люди хворіють ними частіше. Це відбувається тому, що в теплий період мікроорганізми, потрапляючи у харчові продукти, воду активно розмножуються і накопичуються.

Кишкові інфекції визивають різні мікроорганізми, найчастіше – бактерії та віруси. Вони потрапляють в організм людини із їжею, водою та через брудні руки, вражаючи слизову оболонку шлунка і кишечника.

Після певного інкубаційного періоду (від кількох годин до 7 діб) у більшості хворих з’являється слабкість, втрата апетиту, нудота, блювота, біль у животі, гостра діарея, може підвищуватися температура тіла.

Гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень. Найбільшу небезпеку вони становлять для дітей, осіб похилого віку та вагітних жінок через інтоксикацію та швидке зневоднення організму.

Щоб не захворіти, необхідно дотримуватись простих правил профілактики:

  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання;
  • перед приготуванням та вживанням їжі, а також після відвідування туалету обов’язково мити руки з милом;
  • овочі та фрукти мити питною водою та бажано обдавати окропом;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або «з рук» у приватних осіб;
  • при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання, за необхідності - вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
  • не допускати споживання продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну, швидкопсувні продукти зберігати без холоду не більше 2 годин;
  • не брати в подорожі швидкопсувні продукти (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
  • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки кип’ячену воду;
  • на відпочинку без організованого харчування  не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
  • приготовані страви бажано споживати одразу, а при повторному споживанні обов’язково проводити  термічну обробку;
  • при відпочинку з дітьми необхідно вчити їх правилам харчування та особистої гігієни;

У разі виникнення перших ознак гострої кишкової інфекції, не можна займатися самолікуванням, слід якнайшвидше звернутись за медичною допомогою!

Бережіть себе та будьте здорові!