Обережно, холера! Чому влітку зростає ризик зараження та як уберегтись від захворювання

Обережно, холера! Чому влітку зростає ризик зараження та як уберегтись від захворювання

Останніми днями травень балує нас чудовою погодою і температура за вікном сягає майже літніх позначок. Та на жаль, літнє зростання температури також підвищує ризики появи гострих інфекційних захворювань, зокрема й такого особливо небезпечного для життя та здоров’я людей як холера.

 

Це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке може стрімко поширюватися, заражаючи великі групи людей, та без належного лікування має велику вірогідність летального випадку.

         

Захворювання викликається бактерією, так званим холерним вібріоном. Виникнення більшості епідемій чітко пов’язані з водним фактором передачі  збудника інфекції, тому влітку, коли прогрівається вода у відкритих водоймах (річках, озерах, ставках тощо), ризик зараження суттєво зростає. Однак поширенню хвороби в побутових умовах також сприяє пряме забруднення їжі інфікованими фекаліями. Можливий контактно-побутовий шлях передачі збудника інфекції, наприклад через забрудненні руки.

 

Інкубаційний період у хворого складає від кількох годин до 5 діб, в середньому 1-2 дні. Джерелом інфекції є тільки людина. У зовнішньому середовищі, зокрема на харчових продуктах, холерні вібріони виживають до 2-5 днів. На овочах, що зростають на відритому ґрунті, вони гинуть при попаданні сонячного світла вже через 8 годин. Тривалий термін холерні вібріони виживають у відкритих водоймах із середньою температурою води +16о С та вище.

          

Холера вражає як дітей так і дорослих. Хвороба характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту з виникненням багаторазового проносу та блювання, внаслідок яких розвивається значне зневоднення організму. У багатьох людей може й не бути ніяких симптомів захворювання, але впродовж 1-10 днів після інфікування в їх фекаліях присутні живі бактерії, які, потрапляючи назад у довкілля, становлять потенційний ризик подальшого розповсюдження інфекції. Носійство холерних вібріонів є особливо небезпечним (за даними  ВООЗ, на одного явно хворого холерою може припадати від 10 до100 безсимптомних носіїв).

       

Розрізняють ендемічне та епідемічне поширення хвороби. Вона має особливо стрімке поширення у країнах із проблемами забезпечення якісною питною водою, низьким рівнем санітарно-гігієнічного благоустрою, медичного обслуговування та гігієнічних знань населення. На світовому рівні заходи щодо попередження розповсюдження холери передбачені Міжнародними медико-санітарними правилами 2005 року.

      

Разом з тим, активні міжнародні зв’язки та інтенсивне транспортне сполучення не виключають можливості завезення холери і на територію Сумської області, а оптимальні природно-кліматичні умови у літній період не виключають циркуляцію збудника цієї небезпечної хвороби в навколишньому середовищі.

       

Державна установа «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснює лабораторний моніторинг циркуляції збудника холери у навколишньому середовищі, в т.ч. у відкритих водоймах в місцях масового відпочинку населення. Лабораторний моніторинг проб довкілля проводиться щорічно з червня по вересень. Крім того, хворі важкими формами гострих кишкових інфекцій в цей період обстежуються на холеру. Протягом 2022 року токсигенні холерні штами з навколишнього середовища та від людей в нашій області не виділялись.

         

Тим не менш на теперішній час у світі триває сьома пандемія холери, і це інфекційне захворювання залишається глобальною загрозою для громадського здоров’я!

         

Неблагополуччя з холери відзначається у більш ніж 50 країнах світу, де хворіє 1,3-4 млн. людей, при цьому в 21-143 тисяч осіб захворювання закінчується летально. Останній випадок захворюваності було зареєстровано в Херсонські області в 2018 році, у Сумській області (завізний із Індії) – у 2007-му.

        

Як запобігти захворюванню на холеру:

-         дотримуватись правил особистої гігієни, особливо гігієни рук;

-         використовувати воду для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо лише з перевірених безпечних джерел;

-         не вживати в їжу харчові продукти, якість яких викликає сумнів;

-         під час купання у відкритих водоймах намагатись не ковтати воду;

-         не купувати на стихійних ринках або «з рук» у приватних осіб будь-які морепродукти, рибу та страви, що швидко псуються;

-         уникати відпочинку у невстановлених місцях.

 

На даний час в світі наявні 3 оральні вакцини проти холери, які використовуються в ендемічних районах під час спалахів хвороби. В рамках масової кампанії вакцинації було використано більше 100 млн. доз оральних вакцин.

        

Якщо у людини, яка повертається з країн, ендемічних по захворюваності на холеру,  наявні симптоми шлунково-кишкових розладів, або вони з’являються протягом 5 днів після повернення, необхідно обов’язково звернутись за медичною допомогою!