ВООЗ НЕ ОГОЛОШУВАЛА ПРО ПРИПИНЕННЯ ПАНДЕМІЇ COVID-19!

ВООЗ НЕ ОГОЛОШУВАЛА ПРО ПРИПИНЕННЯ ПАНДЕМІЇ COVID-19!

Минулої п’ятниці всі ЗМІ рясніли новинами про те, що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) начебто оголосила про припинення пандемії COVID-19. У цьому дописі ми пояснюємо, чи дійсно пандемія завершилась, що саме було оголошено на прес-конференції ВООЗ 5 травня 2023 року та що це означає.

Отже, найперше і найголовніше: ВООЗ не оголошувала про завершення пандемії! Навпаки, Генеральний директор організації Тедрос Аданом Гебреісус у своїй промові окремо зазначив, що вірус SARS-CoV-2 залишається з нами і він все ще постійно змінюється. І зараз він що три хвилини забирає одне життя.

Що ж тоді було оголошено минулої п’ятниці? Цитуємо: «Отже, з великою надією я оголошую, що COVID-19 більше не є глобальною надзвичайною ситуацією в галузі громадського здоров'я. Проте це не означає, що COVID-19 більше не є глобальною загрозою для здоров’я».

Таким чином, насправді ВООЗ завершило стан глобальної надзвичайної ситуації, пов’язаної із SARS-CoV-2, а не пандемію. Що це означає?

Механізм глобальної надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я – це юридичний термін, визначений у Міжнародних медико-санітарних правилах, основному документі, який встановлює правила протидії біологічним загрозам міжнародного масштабу. Це термін передбачає три основні речі:

  1. Здійснення міжнародної координації для боротьби із загрозою;
  2. Оптимізація міжнародного фінансування, спрямованого на боротьбу із SARS-CoV-2;
  3. Прискорення розробки вакцин, ліків та діагностикумів у рамках дозволу на використання в надзвичайних ситуаціях.

Окремо хочемо зазначити, що ВООЗ все ще розглядає COVID-19 як одну із повсякденних загроз, що становлять небезпеку для життя людей. Загроза нікуди не ділась, але вона вже не на стільки невідкладна.

Зокрема, у своїй промові Генеральний директор ВООЗ зазначив: «Найгірше, що зараз може зробити будь-яка країна, - це використати цю новину як привід для того, щоб послабити свою пильність, демонтувати системи, які вона побудувала, або надіслати повідомлення своїм людям, що COVID-19 не є чимось серйозним».

ВООЗ починає розробку постійних рекомендацій для країн щодо управління COVID-19, замість тимчасових, що діяли до сьогоднішнього моменту і постійно оновлювались практично в режимі реального часу.

Що НЕ означає завершення глобальної надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я:

  1. Це не означає кінець пандемії. «Пандемія» - це термін, що вказує на широке розповсюдження інфекційного захворювання по всьому світу в певний час. COVID-19 все ще поширюється та вбиває людей по всьому світу.
  2. Це не означає, що COVID-19 зник. SARS-CoV-2, збудник захворювання COVID-19, циркулює в більшості країн світу, і він постійно змінюється, вдвічі швидше за грип. Вчені стверджують, що ймовірність виникнення у наступні 1,5 роки чергового варіанту, який здатний викликати цунамі захворювань, становить приблизно 20 %.
  3. Це не означає, що ми можемо повернутися у допандемічні часи. Світ був не готовий до появи SARS-CoV-2. Існує безліч проблем у галузі громадського здоров’я, що потребують вирішення, і зараз настав час протидіяти загрозам планово і перейти від циклу паніки та нехтування до скоординованої діяльності по підготовці до можливого виникнення наступних загроз.

Тепер ми маємо продовжувати боротися з COVID-19 та вдосконалювати наші системи протидії загрозам, щоб не повторювати невдач.

Закінчення надзвичайної ситуації - це початок готовності.

Додаємо переклад доповіді Генерального директора ВООЗ Тедроса Аданома Гебреісуса на прес-конференції 5 травня з певними скороченнями.

 

Vstupne-slovo-Generalnogo-direktora-VOOZ-na-brifngu-dlya-ZM.pdf [112.58 Kb] (cкачиваний: 2)