ОБЕРЕЖНО, ПАРАЗИТИ! ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ЗАРАЖЕННЯ ГЕЛЬМІНТАМИ

ОБЕРЕЖНО, ПАРАЗИТИ! ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ЗАРАЖЕННЯ ГЕЛЬМІНТАМИ

Весна вийшла на фінішну пряму і кожен день дарує нам більше сонця і тепла, наближаючи довгоочікуване літо. Та не слід забувати, що такі незмінні літні атрибути як дачі та городи, свіжі овочі та фрукти, шашлики й купання у водоймах суттєво збільшують ризик підхопити небажаних для нашого організму «гостей» - гельмінтів, або, як їх називають у народі, глистів.  

Захворювання, які викликаються гельмінтами та найпростішими організмами (тобто паразитами), називають паразитозами. У світі відомо понад 340 видів різних паразитів, деякі з них зустрічаються рідко, інші дуже поширені.

В Україні виявляють близько 30 видів глистів, які можуть спричинити захворювання у людини. Різні види гельмінтів викликають різні по характеру, важкості та тривалості захворювання.

Як людина може заразитися гельмінтами

   • через вживання забрудненої води та їжі. Гельмінти можуть бути у неочищеній сирій воді, немитих овочах та фруктах (особливо тих, які зростали у відкритому ґрунті), сирому чи не достатньо приготованому м’ясі та рибі;

   • при прямому контакті із забрудненим ґрунтом (наприклад, під час роботи на городі, в саду, квітнику тощо) та піском (як от на пляжі);

   • при контакті з інфікованими тваринами, в тому числі домашніми;  

   • при нехтуванні елементарними гігієнічними нормами, такими як миття рук перед їжею та після відвідування туалету;

   • трансмісія від людини до людини: деякі гельмінти можуть передаватися через контакт із забрудненими речами, такими як рушники, постільна білизна, спідня білизна тощо.

Таким чином, виділяють декілька груп населення, які більше за інших ризикують захворіти на гельмінтози. До них належать: діти, які відвідують дитячі заклади; мешканці сільської місцевості та дачники; власники домашніх тварин; рибалки; особи, які полюбляють їсти рибу чи м’ясо в сирому вигляді; особи, які приїхали з-за кордону (особливо із країн та регіонів з поганою санітарією та гігієною).

Перебування паразитів в організмі людини завжди шкодить здоров’ю. В залежності від локалізації їх в організмі (печінка, легені, кишківник, м’язи, інші органи) відмічаються й різні клінічні прояви гельмінтних захворювань. Глисти пошкоджують цілісність тканин органів, можуть закрити просвіт кишки (аскариди), виділяють отруйні речовини, що знижує апетит, особливо у дітей. У хворих спостерігається нудота, блювота, безсоння, зниження працездатності. Паразитози видають себе зниженням імунітету, частими респіраторними захворюваннями, алергією, порушенням травлення, нервовими розладами, анемією, болями в м’язах, тощо.

В організмі людини можуть паразитувати різні представники гельмінтів: круглі черви (аскариди, волосоголовці, гострики, трихінели та ін.), ціп’яки (свинячий, бичачий, ехінокок та ін.), сисуни (фасціола, опісторхоз та ін.) Назва захворювання залежить від назви паразитуючого гельмінта.

Клінічні прояви гельмінтозів різноманітні: від гострих до стертих і малопомітних в перші дні захворювання. Це пов’язано з тим, що необхідний певний час, щоб із маленького яйця гельмінта виріс дорослий статевозрілий паразит або личинка, а саме - від кількох місяців до років. Наприклад, для аскариди це 2-3 місяці, волосоголовців 1-1,5 міс., гостриків 3-4 тижні, бичачого ціп’яка 2-4 міс., ехінокока 1-2 роки.

Як вберегтися від зараження гельмінтами

   • ретельно мити руки теплою водою з милом перед їжею, після відвідування громадських місць, туалету, ігор з тваринами, контакту з будь-якими забрудненими поверхнями;

   • слідкувати за чистотою нігтів, забороняти дітям гризти їх;
   • регулярно проводити вологе прибирання приміщень (особливо в організованих колективах), чистити та дезінфікувати поверхні у ванних та туалетних кімнатах;

   • посуд, обробні дошки, стільниці та інші робочі поверхні на кухні після контакту із сирим м’ясом чи рибою ретельно мити гарячою водою з використанням миючого засобу;  
   • сирі овочі, ягоди, фрукти перед вживанням у їжу ретельно мити й обливати кип’яченою водою;
   • не пити сиру воду з відкритих водойм - колодязів, джерел, річок тощо; водопровідну воду для пиття також треба кип’ятити або фільтрувати.

   • особам, які належать до згаданих вище груп ризику, рекомендовано раз на півроку проводити обстеження на гельмінтози.

Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, аніж лікувати!