КОРОСТА: ЯК ПОПЕРЕДИТИ ЗАРАЖЕННЯ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ХВОРОБИ

КОРОСТА: ЯК ПОПЕРЕДИТИ ЗАРАЖЕННЯ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ХВОРОБИ

 

Короста (лат. scabies) – це інфекційне паразитарне захворювання шкіри, яке супроводжується свербінням, розчухуваннями на шкірі, папульозними висипаннями. Викликає його коростяний кліщ (Sarcoptes scabiei) таких мікроскопічних розмірів, що його майже неможливо побачити неозброєним оком.

 

Уперше коросту було описано ще 2500 років тому. Згадки про цю хворобу є навіть у Старому Завіті та працях Арістотеля. Лікарі ще в Середньовіччі підозрювали, що збудником корости є кліщ, але підтвердити ці здогадки вдалося лише тоді, коли було винайдено мікроскоп.

 

Коростяний кліщ паразитує у верхніх шарах шкіри людини. Ходи в шкірі хворого прокладають запліднені самиці та личинки - німфи. Личинки виходять із ходів і занурюються у волосяні фолікули та під лусочки рогового шару епідермісу.

 

Період розвитку кліща від личинки до дорослої особини відповідає появі на шкірі хворого дрібних фолікулярних папул, поодиноких везикул, ледь помітних ходів. Удень запліднена самиця перебуває в ходах у спокої, а ввечері, переважно між 18-ю та 21-ю годинами, прогризає нові ходи. Таким чином, посилення свербіння ввечері та вночі пояснюють добовим біоритмом життєдіяльності кліща.

 

Кліщ гине за температури вище 50 °C, тому кип'ятіння білизни чи прасування її гарячою праскою вбиває його. Кліщі та їхні личинки практично відразу гинуть за температури нижче 0 °C, це можна використати в зимовий період для дезінфекції речей, помістивши їх на холод.

 

Зараження здорової людини відбувається при прямому контакті з хворими (рукопотискання, статевий контакт), при користуванні загальними з хворим речами (рушник, мочалка, рукавички, постільна білизна, м’які меблі). Через 2-3 дні після контакту з’являються клінічні прояви захворювання. Найчастіше висипи знаходяться між пальцями рук, на передпліччях, попереку, боках, внутрішніх поверхнях стегон, животі. Вибір вищевказаних ділянок тіла пояснюється тим, що кліщі переважно локалізуються в місцях, де роговий шар епідермісу найбільш тонкий.

 

Розповсюдженню корости сприяє можливість кліща залишатись живим до 5 – 6 діб поза межами організму людини на різних речах і предметах, до яких доторкався хворий. Несвоєчасне звернення до лікаря із проявами цієї хвороби та самолікування може призвести до ускладнень, а саме: гнійничкових дерматитів, екзематозних станів, що затримує процес одужання від корости.

 

Пам’ятайте: короста ніколи не проходить сама по собі! Вона може залишатися місяцями і роками, іноді перестаючи турбувати хворого, але рано чи пізно симптоми корости знову проявляться.

 

Щоб попередити зараження та розповсюдження корости, варто дотримуватися простих правил:

 

  • при появі перших ознак захворювання негайно звернутися до лікаря;
  • пролікувати хворого та контактних осіб, вести за ними медичне спостереження протягом 45 днів;
  • виділити хворому окрему постіль, рушник, мочалку тощо;
  • натільну та постільну білизну хворого прокип’ятити, випрати;
  • м’які меблі, килими, матраци, ковдри, подушки прогладити гарячою праскою через вологу тканину;
  • верхній одяг необхідно почистити пилососом, особливо всередині, де знаходяться шви;
  • якщо річ не піддається термічній обробці, її потрібно вивісити на балкон на 5-6 діб (на морозі досить буде однієї доби);
  • провести прибирання 2% мильно-содовим розчином;
  • речі, придбані на ринках та в магазинах «Секонд-хенд», обов’язково випрати або прогладити гарячою праскою через вологу тканину;
  • не користуватись чужими речами або постільною білизною;
  • у поїздах не користуватись постільними речами (матраци та інше) без чистої постільної білизни;
  • уникати випадкових статевих контактів;
  • якщо довелося ночувати у сумнівних місцях, при першій же нагоді добре вимитись господарським милом.

 

Профілактичні заходи обов’язкові для всіх членів родини. Слідкуйте за чистотою шкіри! Щоденно мийтесь – це перша умова профілактики корости. Дотримуйтесь правил особистої гігієни! При появі висипів звертайтесь до лікаря.

 

У Сумській області за 2022 рік було зареєстровано 103 випадки корости проти 79 за аналогічний період 2021 року (інтенсивний показник склав 9,8 та 7,41 на 100 тис. населення відповідно). По Україні за 2022 рік зареєстровано 1139 випадків корости проти 1696 за аналогічний період 2021 року (інтенсивний показник - 2,75 та 4,06 на 100 тис. населення відповідно).