ПЕДИКУЛЬОЗ – СОЦІАЛЬНА ХВОРОБА!

ПЕДИКУЛЬОЗ – СОЦІАЛЬНА ХВОРОБА!

ЗВІДКИ БЕРУТЬСЯ ВОШІ ТА ЯК ЇХ ПОЗБУТИСЯ

Мабуть, небагато знайдеться людей, які за все своє життя хоч раз не перехворіли на педикульоз, особливо в дитинстві. Усім відомо, скільки дискомфорту та незручностей завдає ця хвороба, яка, на жаль, не втрачає своєї актуальності і в наші дні.

У цій статті ми детально розглянемо причини та симптоми педикульозу, а також ефективні методи лікування та профілактики цього захворювання.  

Отже, педикульоз, або вошивість (від лат. pediculus - "воша") - це захворювання, яке спричиняється паразитуванням вошей на волоссі та шкірі людини. На тілі людини можуть паразитувати головна, платяна та лобкова воші. Хворіють педикульозом всі прошарки населення та вікові групи.

Звідки беруться воші

Основні джерела вошивості – це "стійкі вогнища педикульозу": неблагополучні сім’ї, безхатченки, люди, що ведуть асоціальний спосіб життя. Поширюється педикульоз зазвичай в організованих колективах: школах, дитсадках, таборах, гуртожитках, перукарнях, лазнях, басейнах, громадському транспорті та інших місцях великого скупчення людей.

Справжню епідемію сьогодні викликає педикульоз, спричинений вошами, які паразитують на волосистій частині голови. Щороку в Україні реєструється понад 100 тисяч випадків вошивості. Головними вошами можна заразитися через головний убір, гребінець, постільну чи натільну білизну. Найчастіша локалізація - скроні, потилична та інші ділянки голови. Волосся може злипатися, утворюється неприємний запах. Виникає сверблячка, розчухи, вторинна інфекція.

Одежна вошивість спричиняється платяними вошами. Вони знаходяться в складках і швах одягу й тому частіше за все перебираються на тіло на плечах, верхній частині спини, пахвинних ямках, пахових складках. На тілі проявляється сверблячою висипкою, вторинною піодермією (утворенням гнійничків на шкірі), лущенням. В місцях ураження тривалий час залишаються гіперпігментовані плями. Цей вид педикульозу зустрічається під час масових міграцій населення та воєнних дій.

Лобкова вошивість належить до інфекцій, що передаються статевим шляхом. Сексуальна активність досить висока у молоді, тому цією формою педикульозу найчастіше хворіє саме вона. Воші паразитують на волоссі лобкової ділянки, нижньої частини живота, стегон, під пахвами, на грудях і навіть бороді. На місці укусів з’являються сірі або голубі плями діаметром до 1 см. Сверблячка помірна.

Як розпізнати захворювання

Розпізнати педикульоз можна за скаргами на сильний свербіж шкіри (це реакція на укуси вошей) та при виявлення на волоссі гнид – яєць вошей. Гниди мають вигляд сіруватих крапельок, що міцно прикріплені до коренів волосся. Жива воша дуже рухлива, розміром до 2 мм.

Висип на шкірі від укусів вошей виникає через деякий час. Спочатку з'являється "сверблячий гострий дерматит", маленькі яскраво-червоні папули, везикули. Далі цей процес переходить у хронічний дерматит, відбувається нагноєння папул. З часом виникає вторинна інфекція, яка супроводжується анемією. При лобковому і платяному педикульозі на шкірі з'являються специфічні плями.

Чим небезпечний педикульоз

Платяні та головні воші - основні переносники збудника сипного тифу, волинської лихоманки та зворотнього тифу. Людина заражається при потраплянні виділень зараженої воші в кров у місцях розчісування після укусу комахи або при її роздавлюванні на місці укусу.

Як лікувати педикульоз

Перш за все, при виявленні педикульозу людина має бути ізольована до повного вирішення проблеми.

Загалом лікування сьогодні безпроблемне. Аптеки пропонують доволі широкий вибір новітніх лікарських засобів, високоефективних та зручних у застосуванні. Це 20% водно-мильна емульсія «Бензил-бензоату», «Ніттіфор», «Педілін» тощо. Один із цих засобів наноситься на уражену поверхню, потім через певний час змивається. Мертві гниди видаляють шляхом вичісування густим гребінцем.

Аби не допустити розповсюдження вошивості в оточенні хворого, обов’язково проводиться обробка всіх текстильних виробів, якими він користувався - подушок, матраців, головних уборів, одягу, гребінців. Білизну та одяг кип’ятять в 2% розчині кальцинованої соди протягом 15 хвилин, а потім прасують з обох сторін, звертаючи особливу увагу на шви, складки, пояси тощо.

Профілактика педикульозу

Обов’язкове щотижневе миття голови та тіла гарячою водою з милом; регулярна зміна натільної та постільної білизни, її прання та прасування. Категорично забороняється використання чужої білизни, одягу, гребінців,  постільної білизни тощо.

Важливим є постійний контроль за станом голови, чистотою білизни та одягу дітей і підлітків. В організованих колективах необхідно проводити профілактичні огляди.

Отже, загалом профілактика педикульозу передбачає дотримання гігієнічних правил та уникнення контакту з людьми, які можуть бути інфіковані вошами, а також - регулярне прання та дезінфекцію речей.