ОБЕРЕЖНО! КЛІЩІ! ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ТА ЩО РОБИТИ В РАЗІ УКУСУ

ОБЕРЕЖНО! КЛІЩІ!

ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ТА ЩО РОБИТИ В РАЗІ УКУСУ

 

Весна - чудова пора року, на яку всі ми нетерпляче чекаємо. Та з настанням перших теплих днів, коли природа починає оживати, з'являються й незвані гості - кліщі. Ці маленькі кровососи несуть доволі серйозні ризики для здоров'я людини, оскільки можуть передавати безліч небезпечних інфекційних захворювань.  

 

Сумська область розташована в сприятливій для кліщів кліматичній зоні. Цього року зима була порівняно теплою, тому кліщі активізувались рано. У Сумах їх вихід із зимівлі (діапаузи) було зафіксовано 7 березня , а початок масової активності - 22 березня.       

 

Чимнебезпечні кліщі

 

Кліщі можуть містити у собі збудників понад 150 інфекційних хвороб. Вони поширюють, зокрема, іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), а також кліщовий енцефаліт, туляремію, анаплазмоз, ерліхіоз, бабезіоз, бартонельоз та інші. Окрім того, що кліщі переносять ці хороби від джерела інфекції, вони ще й самі є їхніми природними резервуарами, при цьому вірус у кліщі може зберігатися до 9 років.

 

В Україні за 2022 рік було зареєстровано 3875 випадків захворювання на Лайм–Бореліоз (це на 59% більше, ніж у 2021-му),по Сумській області – 216 випадків (на 25% більше, ніж у 2021-му). За результатами планових моніторингів та лабораторних досліджень, які систематично проводить Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, на Сумщині реєструється 2 види іксодових кліщів, обидва - потенційно небезпечні.

 

Відповідно до результатів спостережень за станом поширення кліщів у зонах відпочинку на території Сумської громади, на сьогодні їх найбільше у зеленій зоні озера Чеха, на Голубих озерах, Косівщинському водосховищі, Олдиші (територія санаторію-профілакторію), у парку ім. Кожедуба, лісосмузі СумДУ, дачному масиві на Луці, Баранівці, районі вул. Тополянської, вздовж берега р. Псел (особливо в районі пішоходного мосту на вул. Заливній), на Веретенівці, а також у селах Піщане, Старе Село, Сад та базі відпочинку «Зелений Гай».

 

Для того щоб мінімізувати ризик укусу кліща, при перебуванні на природі необхідно дотримуватися наступних правил :

       - уникати вологих, затінених місць із густим підліском та травою (особливо багато кліщів - на узбіччях лісових стежок і доріг);

       - для пересування обирати світлі гаї без підліска й чагарнику, сухі соснові бори, відкриті поляни, де вітряно й сонячно;

       - через кожні дві-три години оглядати відкриті ділянки тіла та одяг (при цьому пам’ятайте, що видалити кліща з тканини струшуванням неможливо);

       - використовувати ефективні репеленти, які можна придбати в аптечній мережі;

       - планувати прогулянки на природі з урахуванням того, що кліщі найбільш активні вранці й увечері.

 

Якщо ж вберегтися від укусу кліща не вдалося, слід якнайшвидше звернутися до свого сімейного лікаря, який визначить подальше лікування.

 

За відсутності такої можливості спробуйте самостійно витягнути кліща, дотримуючись при цьому заходів безпеки, а саме: не можна брати комаху голими руками, виколупувати гострим предметом, тягти за черевце, припікати сигаретою, відривати зубами, різко смикати при витягуванні.

    

При спробі витягти кліща пальцями можна його випадково розчавити, що в багато разів збільшує ризик інфікування. Також категорично не можна нічим змащувати кліща, як от олією, бензином, рідиною для знаття лаку та іншими засобами, які чомусь так популярні в народі. Тоді кліщ не тільки не відчепиться, але й, відчувши загрозу для життя, вприсне токсини в тіло людини. Видалити його можна, лише використовуючи дієві методи.

 

Як користуватися викручувачем кліщів

Сьогодні для ефективного видалення кліщів існують спеціальні інструменти – так звані викручувачі, які схожі на маленькі обценьки. Їх перевага в тому, що вони не стискають тіло паразита, а це знижує ризик зараження інфекціями. Застосовується такий інструмент дуже просто. Кліщ захоплюється збоку, легенько підтягується і викручується.

 

Як витягнути кліща ниткою або пінцетом

 

Якщо спеціального інструменту немає, можна спробувати видалити кліща за допомогою нитки. Для цього підійде міцна нитка, з якої слід зробити петельку і накинути її на кровососа. Петля має знаходитися не на черевці, а ближче до хоботка паразита. Потім треба затягнути нитку у вузол і почати поволі, без надмірних зусиль, підтягувати її кінці вгору, перпендикулярно шкірі.

 

Якщо діяти правильно, цілком можливо витягнути кліща ниткою, не пошкодивши його. Тягнути треба не поспішаючи, без ривків, але із зупинками, щоб кліщ міг відчепитися самостійно.

 

Також можна витягнути кліща пінцетом, міцно взявши його якомога ближче до місця укусу (між головкою кліща і тілом людини). Існує думка, що кліщ впивається в шкіру за годинниковою стрілкою, відповідно, видаляти його потрібно в зворотному напрямку.

 

Як витягнути кліща шприцом

 

Знадобляться ніж і шприц, краще інсуліновий, але можна взяти і звичайний ємністю на 2 куб. см. Спочатку ножем зрізається частина шприца з голкою (якщо це звичайний шприц – то увесь край, включно з «носиком», на який насаджується голка). Місце зрізу повинно бути якомога рівнішим. Отримане пристосування («трубочка» з поршнем) треба щільно притиснути до того місця, де виявлено кліща, і відкачати повітря. Створений у трубці вакуум виштовхне паразита з ранки.

 

Після видалення кліща таким способом на місці укусу може залишитися невеликий синець, але це не так страшно порівняно з ризиком зараження небезпечною хворобою.

 

Описані вище способи видалення кліща в домашніх умовах при правильному виконанні гарантують, що комаха залишиться живою. У такому разі бажано зберегти кліща й відвезти для дослідження на зараженість кліщовими інфекціями. Такі аналізи можна зробити в спеціальних лабораторіях за вашим вибором, у тому числі - в лабораторному центрі Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, що на вул. Привокзальній,27, тел. (0542) 25-11-45.

 

Щоб доставити кліща в призначене місце в цілості, його необхідно помістити в баночку з кришкою на вологу ватку або шматочок тканини.

 

Якщо ж вам не вдалося видалити кліща повністю або ви не можете зробити це самостійно, потрібно якомога швидше звернутися до травмпункту або до інфекціоніста через свого сімейного лікаря.

Бережіть себе і будьте здорові!