Зміна біоритму та нестача вітамінів: як підтримати імунітет навесні?

Зміна біоритму та нестача вітамінів: як підтримати імунітет навесні?

 

Весна – доволі складний період для нашого організму. Через зміну погодних умов, тривалості дня, переведення годинника, у нашому організмі відбувається зміна біоритму і, як наслідок, виникає стан, схожий на стрес.

 

На фоні ж постійної підвищеної тривожності та стресів, які вже більше року супроводжують нас через війну, сезонні зміни біоритмів переносяться ще важче. В організмі спостерігається зростання рівня глюкокортикоїдних гормонів, що в свою чергу веде до ослаблення імунітету.

        

Як відомо, імунна система організму відповідає за процеси заміни трансформованих та пошкоджених клітин різних органів, а також захищає від проникнення різноманітних чужорідних агентів, що в свою чергу забезпечує протиінфекційний, протипухлинний захист і генетичну стабільність організму.

 

Тому ослаблення імунітету може призвести  до багатьох негативних наслідків, таких як збільшення ризику інфекційних захворювань;  загострення хронічних хвороб; погіршення загального самопочуття; затримка процесу одужання; збільшення ризику розвитку онкологічних захворювань.

 

Фундаментальну роль у підвищенні імунітету відіграє збалансоване раціональне харчування. Навесні майже у всіх людей з’являються ознаки гіповітамінозу, тому в цей період особливо важливо, щоб організм щодня отримував усі необхідні йому поживні речовини - білки, корисні жири, складні вуглеводи, вітаміни, мінерали.

        

Стан імунної системи насамперед залежить від білкової їжі, тому вживання нежирного м’яса, риби, яєць у весняний період вкрай необхідне.

        

Вітаміни – ще один важливий харчовий фактор, адже вони здатні регулювати перебіг хімічних реакцій в організмі. Вони повинні міститися у вашому раціоні щодня. Зокрема своїми властивостями зміцнювати імунітет відомі  вітаміни C, D, E.

 

На вітамін С багаті фрукти та овочі, особливо цитрусові, ягоди смородини, шипшини, ківі, квашена капуста, броколі, червона паприка та інші.

        

Вітамін D міститься в таких продуктах як жирна риба, яйця, молочні продукти. Не забуваймо також, що вітамін D виробляється в організмі людини під дією сонячного світла. Тому достатнє перебування людини під сонячними променями покриває його щоденну потребу.

 

Джерелами вітаміну Е служать рослинні олії, горіхи, насіння соняшнику, шпинат, авокадо, жовтки яєць.

        

Мінеральні речовини (макро- та мікроелементи) ,такі як кальцій, калій, йод, залізо, цинк, магній, селен – зміцнюють захисні сили організму та сприяють нормальному функціонуванню імунної системи. Вони містяться в молочних продуктах, м’ясі, морепродуктах, листових овочах, крупах, горіхах, фруктах.

 

Корисні жири, що містять Омега-3 жирні кислоти, можна знайти  в жирних та напівжирних сортах риби (лосось, оселедець, скумбрія, тунець), горіхах, оливковій, льняній, рижієвій оліях, риб’ячому жирі.

        

Складні вуглеводи містяться в зернових продуктах, таких як гречка, рис, пшоно, ячмінь.

        

Ну і, звичайно ж, для підтримки імунної системи важливо дотримуватися здорового способу життя. А це – не тільки збалансована дієта, а й регулярна фізична активність, прогулянки на свіжому повітрі, відмова від шкідливих звичок, правильний питний режим.

        

А головне - пам’ятайте: піклуватись про своє здоров’я потрібно не лише в конкретну пору року, а завжди! Це допоможе протистояти багатьом хворобам і гарно почуватися.

 

Бережіть себе і будьте здорові!