Що таке кишковий грип та як від нього вберегтися

Що таке кишковий грип та як від нього вберегтися                                         

 

Чи знаєте ви, що так званий кишковий грип насправді зовсім не грип?

Таку назву ця хвороба отримала через схожість деяких симптомів з проявами звичайного грипу або застуди. Та разом тим її характерною особливістю є виражені симптоми гострої кишкової інфекції – пронос, блювання, зневоднення, підвищення температури, загальна інтоксикація .

Збудником хвороби є ротавірус, тому інша, більш коректна, її назва - ротавірусна інфекція або ротавірусний ентерит. До речі, сам ротавірус отримав таку назву тому, що під мікроскопом він схожий на колесо (латиною колесо – «рота»).

Отже, ротавірусна інфекція - це гостре вірусне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт. Цей діагноз може бути встановлений виключно лабораторним методом. Хвороба реєструється протягом усього року, але зростання відбувається у зимово-весняний період.

Ротавірус характеризується стійкістю у різних об’єктах навколишного середовища та резистентністю до дезінфектантів. Відомо, що ротавіруси виживають у водопровідній воді до 60 днів, на різних об’єктах зовнішнього середовища - від 10 до 30 днів, у фекаліях – від декількох тижнів до 7 місяців, на фруктах – 5-30 днів, на тканинах з бавовни і шерсті – 12-45 днів.

Існують різні штами ротавірусів, тому протягом життя можна кілька разів перехворіти цією інфекцією. Ротавірус дуже заразний. Так, фекалії зараженої людини можуть містити більш 10 трильйонів вірусних частинок на грам, тоді як для зараження іншої людини потрібно менше 100 частинок.

Джерелом інфекції є тільки хвора людина, або вірусоносій. Основний механізм передачі - фекально-оральний: через брудні руки, поверхні та речі, а також через заражені продукти харчування, воду. Можлива також  передача крапельним шляхом при тісному контакті з інфікованим.

Ця інфекція особливо небезпечна для дітей перших років життя. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я,  майже кожна дитина до п’ятирічного віку переносить дану хворобу. Також частіше хворіють літні люди у віці старше 60 років, але у них хвороба протікає в більш легкій формі.                                                                                                                           

Інкубаційний період  в середньому становить від 14 годин до 3-5 днів. Клінічні прояви, як уже зазначалося, схожі на гостру кишкову інфекцію із катаральними явищами (нежить, біль у горлі, кашель, підвищення температури тощо).

Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є дотримання правил особистої гігієни та вакцинація. Так, при догляді за хворими дітьми потрібно часто мити руки під проточною водою та обробляти антисептичними засобами, забруднені поверхні вимивати водою з милом, для приготування їжі використовувати продукти та питну воду належної якості.

Щодо вакцинації, то вона може захистити від тяжких форм гастроентеритів. В Україні щеплення від цієї хвороби є рекомендованими, тобто вакцинуватися можна за бажанням власним коштом.

Загалом ротавірусна інфекція, як і будь-яке вірусне захворювання, може протікати як в більш легкій формі, так і в доволі важкій. У будь-якому випадку, аби не допустити ускладнень, при появі перших симптомів краще звернутися за медичною допомогою до сімейного лікаря або педіатра.