МОЗ підтвердило два випадки кору в Україні. Яка ситуація на Сумщині

МОЗ підтвердило два випадки кору в Україні. Яка ситуація на Сумщині

 

На початку березня в Україні зареєстрували два випадки кору у дітей.

Обидва захворілих – з однієї родини. Одна дитина була вакцинована, друга мала не повний курс щеплення.

Нагадаємо, що, відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей в Україні вакцинують від кору у 12 місяців та в 6 років.

Яка ситуація з вакцинацією в Сумській області - розповів завідувач відділу імунопрофілактики Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України МИХАЙЛО МАЦЮК.

     «У 2022 році в Сумській області вакцинацією проти кору було охоплено  95,8% дітей віком один рік, ревакцинацію у шість років отримало 97,5% дітей відповідного віку.

      Кір - небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків проти якого не існує. Воно характеризується високою  температурою, головним болем, нежиттю, сухим кашлем, збільшенням лімфовузлів, запаленням слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), проносом та блювотою. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.    

Захворювання на кір може призвести до серйозних ускладнень, таких як пневмонія, отит, енцефаліт, а в деяких випадках – навіть до інвалідності та смерті. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику. Єдиний спосіб запобігти цій хворобі - вакцинація.

    Закликаю всіх батьків обов’язково робити щеплення проти кору своїм дітям. Це безкоштовно і вакцина в медичних закладах є”, - наголосив МИХАЙЛО МАЦЮК.

До відома: щеплення проти кору в Україні проводиться вакциною КПК (комплексна вакцина від кору, паротиту та краснухи). Це можна зробити в медичному закладі первинної ланки, де у вас підписано декларацію з педіатром чи сімейним лікарем.

У разі відсутності декларації чи при зміні місця перебування (наприклад, внутрішньо переміщеним особам), можна щепитися у будь-якому медзакладі, у якого підписано відповідний договір з НСЗУ та є право проводити вакцинацію. 

Якщо дитина не отримала щеплення вакциною КПК вчасно (тобто в 1 рік та в 6 років), це ще можна зробити безкоштовно до 18 років. Дорослі ж можуть щепитися від кору за власний кошт. Зазвичай схема імунізації передбачає введення двох доз вакцини КПК із мінімальним інтервалом 28 днів. 

У дорослому віці кір переноситься дуже важко. Тож, якщо ви не вакциновані та не хворіли на кір, зверніться до лікаря і зробіть щеплення.