Чи можна постувати без шкоди для здоров’я? Чому довготривалий піст може бути небезпечним для організму та кому він категорично заборонений

Чи можна постувати без шкоди для здоров’я?

Чому довготривалий піст може бути небезпечним для організму та кому він категорично заборонений

 

Настав час Великого посту, який триватиме довгих 48 днів: для православних християн – з 27 лютого по 15 квітня, для католиків – з 22 лютого по 9 квітня.

 

У цей період багато людей свідомо відмовляються від забороненої церковною традицією їжі (так званої скоромної): м’яса, молока, яєць та будь-яких інших продуктів, що містять інгредієнти тваринного походження. А в дні суворого посту дехто взагалі майже нічого не їсть.

 

Існує багато різних думок щодо користі чи шкоди такої «дієти» для організму. Та наукові дослідження показують, що тривале постування є неабияким стресом для організму і може мати негативний вплив на здоров'я людини.

 

Насамперед цей вплив полягає у зміні звичного режиму та характеру харчування. Початок посту часто супроводжується слабкістю, головними болями, зниженою працездатністю через різке скорочення добового споживання калорій та зниження рівня цукру в крові. А в дні суворого посту, коли в організм узагалі не надходить енергія, може виникати запаморочення, слабкість, в деяких випадках - навіть втрата свідомості.

 

Відмова від продуктів тваринного походження та одноманітне харчування протягом такого тривалого часу призводить до нестачі жирів, білків, насичених і трансжирних кислот, а також важливих вітамінів та мінералів. Наслідком можуть стати серйозні збої в роботі організму та навіть хвороби.

 

Наприклад, відмова від м’яса може призвести до нестачі білка, заліза, незамінних амінокислот в організмі, що порушує його важливі функції - кровотворення, роботу імунної системи, опорно-рухового апарату, а також провокує загострення хронічних хвороб (жовчокам’яної хвороби, виразки шлунку і дванадцятипалої кишки, цукрового діабету першого типу тощо).

 

Тривала відсутність у раціоні молочних та кисломолочних продуктів викликає дефіцит кальцію, корисних кисломолочних бактерій, які важливі для здоров’я нервової та травної систем, серця, судин, кісток, зубів.

 

Окрім того, через відмову від продуктів тваринного походження людина починає споживати більше рослинних продуктів, які містять багато клітковини. Це підвищує газоутворення в кишківнику і може призвести до порушення роботи травного тракту, а саме - закрепів та здуття.

 

З огляду на всі можливі негативні наслідки для організму, існує ціла низка станів та захворювань, при яких категорично заборонено дотримуватися посту. Це стосується, в першу чергу, жінок в період вагітності та грудного вигодовування; осіб похилого віку; дітей; робітників, які зайняті важкою фізичною працею; мандрівників.

 

Не можна постувати при хронічних та дефіцитних захворюваннях (нестача вітамінів, мінералів, гормонів тощо), а також виснаженим людям, що перенесли операції чи тривалу хворобу.

 

Цілковитими протипоказаннями до посту є: анемія, рахіт, остеопороз, кахексія, онкологічні захворювання, гострі вірусні захворювання (короновірусна інфекція, грип), кровотечі, захворювання органів травлення (виразка, гастрит, холецистит, панкреатит, гепатит), цукровий діабет.

 

Отже, постувати чи не постувати – особиста справа кожного. Але в будь-якому випадку треба пам’ятати, що повноцінне та збалансоване харчування вкрай необхідне для збереження здоров’я та підтримки якісного й тривалого життя.

 

Окрім того, не всі знають, що суворі обмеження щодо харчування під час посту, які у православній церкві детально регламентує монастирський устав, обов'язкові лише для ченців. Звичайним же вірянам можна самостійно визначати для себе таку міру посту, яка була б досить відчутна та водночас не шкодила здоров’ю.

 

І, насамкінець, не варто забувати, що головна мета посту – це очищення та покаяння душі. Тож найважливіше в цей період – утримуватися від гулянь, вживання алкоголю, негативних думок та вчинків і робити більше добра оточуючим.

 

Бережіть себе і будьте здорові!