Вітамінізуємося правильно!

Вітамінізуємося правильно!

Як подбати про виснажений після зими організм та чи варто приймати аптечні вітамінні препарати

 

Початок весни – це час, коли наш організм особливо потребує додаткових вітамінів та енергії. Холодна погода, короткий світловий день, сезонні застудні та вірусні захворювання – все це протягом зими виснажує організм, і запаси корисних речовин, накопичені влітку та восени, вичерпуються.

Оскільки наше тіло не може самостійно виробляти переважну більшість вітамінів, ми повинні отримувати їх насамперед із їжі або ж із додаткових джерел, таких як вітамінні препарати.

Давайте розглянемо, які продукти містять різні вітаміни та чому необхідно приймати комплексні вітамінні препарати саме в цю пору року.

Вітамін С зазвичай пов'язують з цитрусовими, але його можна також знайти в інших фруктах та овочах, таких як помідори, киві, квашена капуста, солодкий болгарський перець, чорна смородина, шипшина, обліпиха. Вітамін С підтримує імунну систему, підвищує стійкість до інфекцій, допомагає засвоювати залізо з їжі та забезпечує здоров’я шкіри.

Вітамін D ще називають «вітаміном сонця», адже він виробляється в нашому організмі під дією ультрафіолетового випромінювання. Окрім того, його можна знайти в таких продуктах як риба, печінка риб, молочні продукти, яйця. Вітамін D регулює обмін кальцію та фосфору, які є необхідними для нормального утворення кісткової тканини, а отже - допомагає забезпечувати здоров’я  кісток та зубів. Також він знижує ризик розвитку депресії та деяких інших захворювань.

Вітаміни групи В (усього їх 8) відіграють важливу роль у метаболізмі, енергетичному обміні та підтримці нервової системи. Вітамін В12 міститься виключно в продуктах тваринного походження, таких як м'ясо, риба, яйця та молочні продукти, тому люди, які дотримуються вегетаріанської чи веганської дієти, можуть особливо відчувати нестачу цього вітаміну. Інші вітаміни групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В7 та В9) містяться в різних продуктах, окрім м'яса, риби, молока та яєць. Наприклад, у бобових, хлібі з борошна грубого помолу, гречвній крупі, висівках.

Вітамін A забезпечує нормальний ріст організму, формування скелета, розмноження клітин шкірних покривів, він є необхідним для нормального зору. Цей вітамін також надходить у організм переважно з продуктами тваринного походження. Він міститься у печінці риб та інших тварин, яйцях, маслі, сметані. Деякі рослини, наприклад, морква, містять рослинний пігмент бета-каротин, з якого вітамін A повільно утворюється в організмі людини.

Вітамін E- потужний антиоксидант. Він не дає вільним радикалам руйнувати клітинні мембрани і захищає клітини від токсинів. При нестачі цього вітаміну послаблюється статева функція, розвивається дистрофія скелетних м'язів. Джерела вітаміну Е - рослинні масла, особливо нерафіновані. Також він міститься також у печінці, яйцях, хлібобулочних виробах, гречці, бобових.

Вітамін K відіграє важливу роль в утворенні протромбіну, без якого неможливо згортання крові, а також бере участь у формуванні та відновленні кісток. Вітамін K містять багато продуктів: цвітна капуста, салат, кабачки, яловича печінка, зелені томати, шипшина, шпинат, капуста (брюссельська і кольорова), кропива, хвоя, овес, соя, жито, пшениця. Крім того, цей вітамін виробляється бактеріями, що живуть у товстому кишечнику.

Як бачимо, вітаміни містяться в багатьох продуктах, і найбільше цих корисних речовин наш організм засвоює саме з їжі. Та все ж іноді людині важко отримати необхідну кількість усіх вітамінів виключно з продуктів.

Це пов'язано з різноманітними факторами, як от: неправильне харчування, необхідність дотримання тієї чи іншої дієти, сезонність багатьох продуктів (особливо фруктів  та овочів), погіршення екології, недоступність деяких корисних продуктів через високі ціни. Окрім того, як відомо, збереження вітамінів у продуктах залежить від умов і тривалості їх зберігання, а також – від правильної кулінарної обробки. 

Саме тому в певні періоди (зокрема у зимово-весняне міжсезоння)  комплексні вітамінні препарати дійсно можуть бути корисним доповненням до дієти. Звісно, бажано спершу проконсультуватися за своїм лікарем про правильний вибір препарату. Лікар зможе оцінити стан вашого здоров’я і підібрати оптимальний варіант з урахуванням таких факторів  як можливі алергічні реакції, наявність хронічних захворювань та інші індивідуальні особливості організму, такі як вік, спосіб життя, фізичні та розумові навантаження тощо.

Отже, їжте вітамінки, бережіть себе та будьте здорові!