Ознаки та причини небезпечності питної води для здоров’я

Ознаки та причини небезпечності питної води для здоров’я

 

 

Вода є одним з найважливіших елементів зовнішнього середовища. Вона має велике значення для задоволення фізіологічних та інших потреб людини. Крім того, вона входить до складу тканин і органів, бере участь у всіх фізико-хімічних процесах в організмі та здійсненні різних фізіологічних функцій і приймає участь у видаленні з організму продуктів обміну, регулює віддачу тепла шляхом випаровування.

         Виконувати всі перелічені процеси вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та мікробіологічних властивостей.

         Часто у людей виникає питання як визначити якість води по органолептичним показникам без проведення відповідних лабораторних досліджень? Для цього треба оцінити відповідність води критеріям характерних органолептичних для неї ознак, тобто за смаком, кольором, запахом.

         Так. солонуватий присмак води вказує на надлишок хлорид-іонів.

При цьому, як правило, рівень її мінералізації перевищує фізіологічне оптимальне значення, що може призвести до виникнення серцево-судинних захворювань, підвищення кров’яного тиску.

         Гіркуватий присмак води може бути викликаний підвищеним вмістом сульфатів, що може загрожувати людині розладами органів травлення.

         Металевий присмак води вказує на наявність в ній розчиненого заліза, що обмежує її використання для господарських потреб.

         Характерний запах тухлих яєць – ознака присутності у воді розчиненого сірководню. Вода, в якій підвищено вміст сірководню, є вкрай токсичною, оскільки ця речовина негативно впливає на весь організм: руйнує клітини крові, мозку. Інколи у воді визначаються запахи та присмаки, які у природному стані  їй взагалі не притаманні. Наприклад, запах акварельної фарби (гуаші) виникає внаслідок попадання у воду розчинного сірководню або інших шкідливих хімічних речовин.

         Затхлий запах води виникає через потрапляння у питну воду азотовмісних речовин, які утворюються при розкладанні водоростей, мікроорганізмів, рослин.

         Вміст амонію у питній воді у високих концентраціях може привести до розладів у роботі печінки та нирок, підвищенні артеріального тиску.

         Сильний запах хлору свідчить про його підвищений вміст у воді, який є небезпечним для здоровֹ’я людини, особливо його сполуки з органічними домішками. При цьому утворюються хлорвмістні токсини, канцерогенні, мутагені та імунотоксичні речовини. Ці речовини можуть стати причиною розвитку онкологічних захворювань, атеросклерозу, анемії, гіпертонії, захворювань органів дихання та імунної системи.

         Утворення накипу свідчить про підвищення жорсткості води, яка викликана підвищеним вмістом солей кальцію і магнію. Доведено зв’язок високої жорсткості води з поширенням серцево-судинних захворювань.

         Різнокольорові плями на поверхні води виникають через потрапляння в неї нафтопродуктів при скиданні неочищених або недостатньо очищених стоків підприємств олійної, металургійної, нафтовидобувної та нафтопереробної промисловості.

         Наявність нафтопродуктів у питній воді негативно впливає на кровотворну систему, викликає токсичні порушення у роботі центральної нервової системи, погіршує роботу імунної системи.

         Вода жовтого кольору утворюється при забрудненні таким речовинами природного походження, як танін і гумінові кислоти, останні не становлять небезпеку для здоров’я людини.

         Варто зазначити, що вода яка забруднена нітратами не визначається ні смаковими характеристиками, ні кольором, ні смаком.

         Але все ж таки радимо самостійно потурбуватися про своє здоров’я і провести лабораторне дослідження води на санітарно-хімічні показники в спеціалізованих лабораторіях.

         Відповідно до визначеного вмісту шкідливих речовин у воді  потрібно усувати їх наявність шляхом встановлення фільтрів для очищення від різних видів забруднень на джерела водопостачання.