Особливості сільського водопостачання з децентралізованих джерел

Особливості сільського водопостачання

з децентралізованих джерел

 

В сучасному світі, як сто і тисячу років тому, забезпечення населення доброякісною питною водою відіграє вкрай важливу роль. Крім того, що вода є основою життя людини, як найважливіша складова в раціоні харчування, так ще й існує водний фактор передачі небезпечних інфекційних захворювань. Навіть при вживанні якісної води, але недотриманні питного режиму, ми ризикуємо отримати загострення ряду хронічних захворювань. Що ж тоді казати про наслідки, які ми отримаємо при вживанні води, яка не відповідає нормативам за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. На щастя людство на даному етапі свого існування розробило безліч методик, які мають на меті забезпечити нас питною водою гарантованої якості. Нам пощастило жити в регіоні, де для пиття використовуються найбільш захищені та безпечні джерела водопостачання, а саме артезіанські свердловини, які черпають свій ресурс з глибин, які сягають сотен метрів.

Якщо брати до уваги саме сільське водопостачання, то в наш час воно представлене, як централізовано з свердловини та сільського водогону, так і децентралізовано, зокрема з колодязів, каптажів, джерел.

Децентралізоване водопостачання організовується за рахунок підземних вод. Вода забирається з різних водоносних горизонтів і з різної глибини, але здебільшого використовують грун­тові води з другого і третього водоносних горизонтів, захищених від забруднення. Чим глибше розташований шар води, тим вона чисті­ша. При децентралізованому водопостачанні додаткову обробку води, як правило, не проводять. Тому до колодязної води не можна ставити такі високі вимоги, як до води при централізованому водопоста­чанні. І все ж така вода повинна бути безпечною в епідемічному відношенні, мати нешкідливий хімічний склад і добрі органолеп­тичні властивості.

Для забезпечення питною водою влаштовуються різного типу колодязі. З цією метою у сільських умовах часто будують шахтні або трубчасті колодязі. Щоб запобігти забрудненню підземних вод під час експлуатації, місце для колодязя вибирають на підвищенні не ближче 20-30 м від можливого джерела забруднення (наприклад, убиралень, вигрібних ям, хлівів, гноє­сховищ, місць захоронення людей і скотомогильників, складів мінераль­них добрив і отрутохімікатів тощо). Територія довко­ла не повинна затоплюватися павод­ковими і зливовими водами і заболо­чуватися.

Рівень води та її якість значною мірою залежить від погодних умов. В посушливе літо рівень води в колодязі падає, а в дощові дні, навпаки зростає, однак через це погіршується і якість води. Вся справа в тому, що дощова вода, потрапляючи в водоносний шар, забруднює воду, яка надходить в колодязь. 

Державною установою «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб», проводиться постійний моніторинг якості питної води, що використовується населенням для забезпечення господарсько-питних потреб, в тому числі і з джерел децентралізованого водопостачання.

На показники бактеріологічної безпеки в І кварталі 2022 року досліджувались зразки питної води (нецентралізоване водопостачання) – всього 138 проб, з них не відповідали СН – 7 проб (5,1%).  За 1 кв. 2021р. доставлено та досліджено 180 проб не відповідали СН 31 проба 22,5%

За санітарно-хімічними показниками в 1 кв. 2022р. досліджено зразків питної води (нецентралізоване водопостачання) -  22 проби, з них не відповідали СН – 12 проб або 54,6%. За 1 кв. 2021р. доставлено та досліджено 139 проби, із яких 84 проб не відповідали СН (60,4%).

З них за вмістом нітратів (нецентралізоване  водопостачання) - доставлено та досліджено - 20 проби, з них не відповідали СН – 5 проб або 25%. За 1 кв. 2021р. доставлено та досліджено 136 проби, із яких 59 проб не відповідали СН (43,4%).

Про незадовільні результати інформація надається до органів місцевого самоврядування та до відповідних органів нагляду, з метою своєчасного реагування та вжиття заходів щодо покращення якості води.