Особливості сільського водопостачання з децентралізованих джерел
Особливості сільського водопостачання
з децентралізованих джерел
В сучасному світі, як сто і тисячу років тому, забезпечення населення доброякісною питною водою відіграє вкрай важливу роль. Крім того, що вода є основою життя людини, як найважливіша складова в раціоні харчування, так ще й існує водний фактор передачі небезпечних інфекційних захворювань. Навіть при вживанні якісної води, але недотриманні питного режиму, ми ризикуємо отримати загострення ряду хронічних захворювань. Що ж тоді казати про наслідки, які ми отримаємо при вживанні води, яка не відповідає нормативам за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. На щастя людство на даному етапі свого існування розробило безліч методик, які мають на меті забезпечити нас питною водою гарантованої якості. Нам пощастило жити в регіоні, де для пиття використовуються найбільш захищені та безпечні джерела водопостачання, а саме артезіанські свердловини, які черпають свій ресурс з глибин, які сягають сотен метрів.
Якщо брати до уваги саме сільське водопостачання, то в наш час воно представлене, як централізовано з свердловини та сільського водогону, так і децентралізовано, зокрема з колодязів, каптажів, джерел.
Децентралізоване водопостачання організовується за рахунок підземних вод. Вода забирається з різних водоносних горизонтів і з різної глибини, але здебільшого використовують грунтові води з другого і третього водоносних горизонтів, захищених від забруднення. Чим глибше розташований шар води, тим вона чистіша. При децентралізованому водопостачанні додаткову обробку води, як правило, не проводять. Тому до колодязної води не можна ставити такі високі вимоги, як до води при централізованому водопостачанні. І все ж така вода повинна бути безпечною в епідемічному відношенні, мати нешкідливий хімічний склад і добрі органолептичні властивості.
Для забезпечення питною водою влаштовуються різного типу колодязі. З цією метою у сільських умовах часто будують шахтні або трубчасті колодязі. Щоб запобігти забрудненню підземних вод під час експлуатації, місце для колодязя вибирають на підвищенні не ближче 20-30 м від можливого джерела забруднення (наприклад, убиралень, вигрібних ям, хлівів, гноєсховищ, місць захоронення людей і скотомогильників, складів мінеральних добрив і отрутохімікатів тощо). Територія довкола не повинна затоплюватися паводковими і зливовими водами і заболочуватися.
Рівень води та її якість значною мірою залежить від погодних умов. В посушливе літо рівень води в колодязі падає, а в дощові дні, навпаки зростає, однак через це погіршується і якість води. Вся справа в тому, що дощова вода, потрапляючи в водоносний шар, забруднює воду, яка надходить в колодязь.
Державною установою «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб», проводиться постійний моніторинг якості питної води, що використовується населенням для забезпечення господарсько-питних потреб, в тому числі і з джерел децентралізованого водопостачання.
На показники бактеріологічної безпеки в І кварталі 2022 року досліджувались зразки питної води (нецентралізоване водопостачання) – всього 138 проб, з них не відповідали СН – 7 проб (5,1%). За 1 кв. 2021р. доставлено та досліджено 180 проб не відповідали СН 31 проба 22,5%
За санітарно-хімічними показниками в 1 кв. 2022р. досліджено зразків питної води (нецентралізоване водопостачання) - 22 проби, з них не відповідали СН – 12 проб або 54,6%. За 1 кв. 2021р. доставлено та досліджено 139 проби, із яких 84 проб не відповідали СН (60,4%).
З них за вмістом нітратів (нецентралізоване водопостачання) - доставлено та досліджено - 20 проби, з них не відповідали СН – 5 проб або 25%. За 1 кв. 2021р. доставлено та досліджено 136 проби, із яких 59 проб не відповідали СН (43,4%).
Про незадовільні результати інформація надається до органів місцевого самоврядування та до відповідних органів нагляду, з метою своєчасного реагування та вжиття заходів щодо покращення якості води.