Обережно – ботулізм!

Обережно – ботулізм!

 

       Не зважаючи на те , що ботулізм реєструється значно рідше, чим багато інших кишкових інфекцій, він постійно привертає увагу . Це зв ’язано  з тяжким перебігом захворювання та високою смертністю.

Станом на 25.08.2022року по Сумській області зареєстровано один випадок  захворювання з одним постраждалим.

Цього разу причиною захворювання стала риба в»ялена , лящ, не нутрований .  Постраждала сорокалітня жінка. На щастя , після проведеного лікування її життя в небезпеці

Що таке ботулізм

Ботулізм – це  смертельно небезпечне харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник ботулізму-мікроорганізм,  Clostridium botulium. В природних умовах клострідія, у вигляді неактивної спори, знаходиться в грунті, в річному та озерному мулі.

   У разі потрапляння спори клострідії разом з часточками землі чи мулу в консервну банку,товщу великих кусків м»яса чи риби , куди не має доступу кисню, спора проростає та починає виділяти смертельно небезпечний нейротоксин.

   Якщо токсини  утворилися в харчовому продукті то вони дуже стійки, витримують  високі концентрації солі, цукру, кислоти. Ботулінічні токсини , а вони є  8типів- А, В, С, D, Е, F, G в консервованих продуктах зберігаються протягом декількох років. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти

 В Україні причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно, або  недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби особливо коли під час її приготування риба була не нутрована та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування.

Проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних технологічних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Профілактика ботулізму

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби домашнього виготовлення,
  • м'ясних, рибних  та грибних консервів домашнього виготовлення,
  • овочевих консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів, 

Якщо все ж таки в домашніх умовах виготовляєте консерви вам необхідно дотримуватись простих правил:

-         ретельне миття сировини при домашньому консервуванні, щоб не допустити попадання часточок грунту бо мікроорганізм живе в грунті.

-         ретельна підготовка посуду, кришок для консервування

-         дотримання термічних режимів обробки консервів

-         утримуйтесь від консервування грибів, краще гриби солити в негерметично закритому посуді. Особливо пластинчаті гриби такі як опеньки, тому що дуже важко вимити з пластинок весь бруд.

-         зберігати консерви на холоді , бо при неправильному зберіганні при температурі вище 20 гр.С швидше проходить накопичення токсину.

-         при в»яленні або коптінні риби негайне патрання зразу після її вилову. Особливо це стосується річної та озерної риби, так як з мулом в нутрощі риби попадає клострідія ботулінум, яка при несвоєчасному нутруванні риби, або зберіганні при високих температурах з нутрощів мігрує в товщу м»яса риби і починає утворювати токсин.

-         при в’яленні або коптінні великої по розмірам риби, зробіть надрізи вздовж спини риби, щоб до м’язів був доступ повітря.

-         При виготовленні м»ясних консервів, кров»яної ковбаси дотримуйтесь ветеринарно-санітарних вимог—сировина повинна мати ветеринарні документи, обладнання та інвентар чисті та продезінфіковані, чітко дотримуйтесь правил зберігання та термічної обробки.

І все ж консерви домашнього виготовлення , навіть при виконанні всіх вимог, не слід вважати цілком безпечними. Тому перед вживанням їх рекомендується термічно обробити- прокип’ятити протягом 15-30 хвилин бо тільки при кип’ятінні ботулінічні токсини повністю втрачають свої токсичні властивості!

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання начастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:      

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети, двоїння в очах
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Лікування ботулізму

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).