ЇСТИ НЕ МОЖНА ВИКИНУТИ... ДЕ ПОСТАВИТИ КОМУ?

ЇСТИ НЕ МОЖНА ВИКИНУТИ...

ДЕ ПОСТАВИТИ КОМУ?

Розпочався грибний сезон, який триватиме до початку заморозків.

Вживання грибів містить в собі й небезпеку отруєння, якщо не розбиратися в грибах досконало.

Гриби поділяються на їстівні, умовно їстівні, отруйні та неїстівні.

До отруйних відносять бліді поганки, мухомори, несправжні опеньки тощо, вони не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами. Їхні токсини призводять до необоротних органічних змін у печінці та нирках. Найтяжчим є отруєння блідою поганкою, яке часто призводить до смерті. Неїстівними називають ті гриби, які не є отруйними, але мають неприємний запах чи смак, це такі як жовчний гриб, несправжній дощовик тощо.

Умовно-їстівними є гриби, які втрачають отруйні властивості, якщо їх правильно обробити – зварити, засушити, й так далі. Безпечно ж вживати у їжу можна печериці, підберезовики, білі, польські, рижики, гливи, опеньки, маслюки, лисички, боровики, моховики та інші.

На жаль, до цього часу ще не винайшли спосіб швидкого та надійного методу визначення отруйності чи їстівності грибів.

Уникнути отруєння грибами можливо якщо дотримуватись елементарних правил:

    якщо ви грибник-початківець, краще ходіть у ліс з досвідченим грибником;

    сумніваєтеся у безпечності гриба — краще залиште його, вже вдома ще раз ретельно перегляньте всі зібрані гриби та викиньте ті, в яких ви не впевнені (коли є хоч малий сумнів у безпечності гриба – викиньте його);

    не збирайте їстівні гриби, якщо вони ростуть поруч з отруйними або ж вони червиві та перезрілі;

    не можна збирати гриби на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини і навіть їстівний гриб може бути небезпечним;

    ніколи не куштуйте сирі гриби. Свіжі гриби не зберігаються довго, тому в день збору ретельно промийте їх та одразу приготуйте. Проваріть гриби не менше трьох разів, щоразу по 30 хвилин в новій підсоленій воді і тільки після цього можна їх використовувати для приготування страв. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику не більше як добу.

Якщо ж після споживання грибів у вас з’явилися симптоми отруєння, серед яких нудота, блювання, біль в животі, діарея, підвищення температури, задуха, судоми, галюцинації, холодні кінцівки варто одразу викликати швидку. Поки чекаєте на швидку спробуйте самі очистити шлунок, пийте багато води. Симптоми можуть проявитися від 30 хвилин до кількох днів після споживання грибів. Оскільки гриби являють собою «важку» їжу, не рекомендується вживати страви з грибів особам, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, бо це може викликати загострення. Людям похилого віку, дітям, вагітним бажано виключити гриби з раціону.

На території області щороку реєструється близько десяти випадків отруєнь грибами, серед постраждалих є навіть діти.

Отже, будьте обережні та бережіть своє здоров’я!

 

16.08.2022р. від отруєння грибами вмерла жителька Шосткинської громади Сумської області.