Увага! Хвороба Лайма або бореліоз!

Увага! Хвороба Лайма або бореліоз!

Звертаємо увагу мешканців Сумщини, травень -липень 2022 р. почастішали випадки захворювань на бореліоз, особливо в Сумському районі.

За пів року зареєстровано — 32 випадки; за останні 3 місяці (травень- липень) — захворюванність зросла в 2 рази більше.

Що таке хвороба Лайма або бореліоз ?

Це інфекційне захворювання спричинене бактеріями Borrelia, що передається людині з укусом зараженого кліща. Приблизно кожен 3-4 кліщ є переносчиком бореліозу. Захворювання характеризується первинним ураженням шкіри, нервової системи, опорно- рухового апарату і серця, нерідко приймає хронічний рецедивний перебіг.

Інфікування виникає у разі перебувавання кліща на шкірі щонайменше 24 години. Отже,чим менше часу кліщ був на шкірі тем менша ймовірність зараження. Від хворої людини до здорової збудники цього захворювання не передаються.

Які прояви хвороби Лайма ?

Перші симптоми хвороби проявляються лише після інкубаційного періоду (від 3-32 дні), який у більшості випадків триває від одного до двох тижнів. Звертаємо увагу : симптоми можуть проявитись через кілька місяців з моменту укусу кліща.

Симптоми хвороби можуть варіюватись у різних людей.

Найпоширеніші з них :

- плоска кругла висипка, схожа на червоний овал чи круг в будь-якому місці всього тіла (або місці укуса кліща);

-лихоманка;

-головний біль;

-втома;

- біль у м’язах та суглобах;

-набряки лімфатичних вузлів та інше .

Піздня діагностика хвороби може призвести до ураження нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. За найгіршого сценарію, результатом захворювання може стати важка форма інвалідності, а іноді, може призвести до летальних випадків.

Кліщі. Як вберегтися від нападу ?

Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини в лісі, коли вона рухається, торкаючись гілок дерев, розсуваючи чагарники і травостій, або сідає на траву.

Кліщі присмоктуються не тільки в умовах відкритої природи : залишившись на одязі, на речах, винесених з лісу, вони можуть перейти на людину і через декілька днів після виходу людини з вогнища. Крім того, вони можуть бути занесені в житло (палатки, будівлі) з букетом квітів, віниками, свіжим сіном, дровами, собакою, та іншими тваринами. З моменту наповзання кліща на одяг людини до початку кровосмоктання проходить декілька годин. На тілі людини кліщі найчастіше прикріплюються до шкіри волосяної частини потилиці , шиї, в пахових ділянках, в області пупка, в промежині, під лопатками і по ходу хребта, де одяг менш щільно прилягає до поверхні тіла. При цьому його прикріплення і присмоктування до тіла в більшості випадків залишаються непоміченими. Відчуття людиною свербіжу на місці присмоктування кліща виникає лише через 6-12 год. і навіть пізніше.

Щоб попередити присмоктування кліщів необхідно додержуватись нескладних правил:

  • перед заходом у ліс або лісо-паркову зону бажано обробити поверхню тіла аерозолем-репелентом для відлякування кліщів;
  • одяг повинен якомога ретельніше захищати відкриті ділянки тіла;
  • для своєчасного виявлення кліщів, що присмокталися, необхідно кожні дві години при перебуванні в лісі та при виході з нього проводити само- і взаємоогляди.

Велике значення для профілактики зараження відіграє правильне видалення кліща для зменшення ризику інфікування.

 

Видаленого кліща  бажано доставити на контроль до лабораторії ДУ «Сумський  ОЦКПХ МОЗ».

 

У будь-якому випадку після укусу кліща необхідно звернутись до лікаря для встановлення нагляду та призначення екстреної профілактики антибіотиками, а також, пацієнту потрібно самостійно слідкувати за своїм самопочуттям, перевіряти температуру, оглядати шкіру.

 

В разі появи «мігруючої еритеми», потрібно терміново звернутися до лікаря, незалежно від самопочуття.

 

Пам'ятайте, що рання діагностика дозволить Вам вчасно виявити захворювання та при комплексному підході до лікування, пришвидшить процес одужання та подолання даної проблеми!